Autor Wątek: Pełna ochrona na łańcuch  (Przeczytany 18711 razy)

MarcelLee

• Gość
Pełna ochrona na łańcuch
« 18 Maj 2009, 12:32 »
Połamała mi się oryginalna osłonka na łańcuch i szukam alternatywy.
to co znalazłem wydaje się ciekawą propozycją ale kosztuje ~129zł

Czy ktoś to używał, widział w działaniu, ma jakieś sugestie czy warto?

Link do broszury: http://www.hebie.de/fileadmin/user_upload/pdf/Broschuere_Chainglider_08_web.pdf

Link do roweru w którym miało by to być zamontowane:
http://www.stevensbikes.de/2009/index.php?bik_id=628&lang=en_US&sect=equipment

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Pełna ochrona na łańcuch
« 18 Maj 2009, 12:46 »
kiedyś taka osłona była montowana do wielu rowerów, teraz tego zaprzestali (trudno pogodzić z przerzutkami). przy rolhoffie ma sens, ale żeby 130zl za to płacić ? odwiedź jakiś komis rowerowy, napewno będą mieli sporo taniej....

rozumiem, że ta osłona jest po to, żeby...... nie ubrudzić sobie nogawki od spodni i ochronić łańcuch przez piachem itp, tak?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

MarcelLee

• Gość
Pełna ochrona na łańcuch
« 18 Maj 2009, 13:02 »
Cytat: "Waxmund"
przy rolhoffie ma sens
ja mam Nexus Inter 8, wiec technologia pokrewna.
ochronić łańcuch przez piachem
mi głownie o to chodzi

Offline Dynuel

• Miasto: Zgierz, York UK
  • Na forum od: 21.12.2008
Pełna ochrona na łańcuch
« 18 Maj 2009, 13:06 »
tutaj jeszcze jedno zdjęcia tego patentu...
http://www.flickr.com/photos/a/2677444073/

a tu inne wersje, tez do rowerów z przerzutkami..
http://www.hebie.de/Chainguards.6.0.html?&L=1

MarcelLee, a gdzie to widziałeś do kupienia, bo ja coś nie moge znaleść

kurcze powiem szczerze ze ja pomysle o tym wynalazku :D

ps. i po cholere ja czytam to forum, niby juz mam wszystko i kasy nie chce wydawać, a tu co chwile jakiś kolejny gadzet sie pojawia :P

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Pełna ochrona na łańcuch
« 18 Maj 2009, 13:30 »
Dynuel, Ty jako znany gadżeciarz wziałeś po prostu na siebie rolę naszego forumowego testera :mrgreen:
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Dynuel

Pełna ochrona na łańcuch
« 18 Maj 2009, 13:40 »
Cytat: "aard"
Dynuel, Ty jako znany gadżeciarz wziałeś po prostu na siebie rolę naszego forumowego testera :mrgreen:

Hehehehe, chętnie bym to przetestował ale coś mi sie zdaje ze będzie ciężko bo nigdzie nie moge, tego ani temu podobnych rzeczy nigdzie znaleść... :(

ok, znalazłem, ale jakie to dziadostwo drogie ;]

i poza tym jest jeszcze jeden baardzo istotny problem, to coś nie przytwierdza się do ramy, ono po prostu wisi/ślizga sie na łańcuchu, oczywiście cały czas stawiając opór...

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Pełna ochrona na łańcuch
« 18 Maj 2009, 13:52 »
jeśli to ma cały czas stawiać opór wisząc na łańcuchu, to wg mnie nie wchodzi w gre..... albo trzebaby jakąś modyfikację zrobić żeby łańcucha nie dotykało :)
heh, jak coś znajde i będę chciał wypróbować, to napisze najpierw wątek na forum, żeby Dynuel kupił i sprawdził :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Svolken

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 14.03.2009
Pełna ochrona na łańcuch
« 18 Maj 2009, 13:54 »
I pewnie nieźle grzechocze na drodze :)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Pełna ochrona na łańcuch
« 18 Maj 2009, 14:09 »
Nie wydaje mi się mozliwe, zeby opierało się na łańcuchu... przetarłoby się na wylot po kilkudziesięciu kilometrach. A jak nie (jakiś megapancerny plastik), to zniszczyłoby łańcuch. To w koncu Hebie, nie wierzę, żeby tak znana firma tak spieprzyła...
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Dynuel

Pełna ochrona na łańcuch
« 18 Maj 2009, 14:32 »
heh, jak coś znajde i będę chciał wypróbować, to napisze najpierw wątek na forum, żeby Dynuel kupił i sprawdził

hahaha, myśle że aż taki naiwny to ja nie jestem kolego ;P

Cytat: "aard"
Nie wydaje mi się mozliwe, zeby opierało się na łańcuchu...

tak jest własnie metoda działania... tu masz więcej info:
http://www.thorncycles.co.uk/forums/index.php?topic=364.30

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Pełna ochrona na łańcuch
« 18 Maj 2009, 16:39 »
heh, póki co masz chyba zdecydowaną większość możliwych 'gadżetów'..... czekam aż extrawheela nowego kupisz bo ciekawym czy jest fajniejszy  :roll:

First impressions after using my new Steppenwolf Tao Light Rohloff with a Hebie Chainglider (the model designed for Speedhubs):

It works like charm!  The Chainglider does not cause any detectable resistance when pedalling, neither on the road or in the workshop.  You can hear a very slight "swoosh" from the chain gliding against its cover, but this is hardly detectable amidst the noise of the new Speedhub.  Wink  I have not tried it in muddy conditions yet, but the chain stays dry after hosing down the bike.

The Chainglider is made of 5 plastic parts which seem to be quite rugged.  There are small drain holes on the bottom if you should get any liquids inside it (the largest gap is a few mm where it passes between the sprocket and the hub shell).

We've just tested the HEBIE Chainglider...
The guard rubs on the chainring. The chain rubs on the "chain pipes" and the sprocket. This all adds up to a great deal of friction and so lack of efficiency. We think it would be easier and quieter riding with a rusty chain!

trzeba sprawdzić na własnej skórze.......  8)

www.waxmund.pl

MarcelLee

• Gość
Pełna ochrona na łańcuch
« 18 Maj 2009, 21:34 »
Cytat: "Dynuel"
tak jest własnie metoda działania... tu masz więcej info:

ale z tego co tam piszą to defacto testowali na nie dopasowanym sprzęcie, tzn rozmiar osłonyu nie był przeznaczony do ich piasty, a do nexusa. Obecnie producent ma specjalny model dla Speedhub'a,

Dynuel, a jaki rodzaj Ty masz osprzętu?

Sam produkt znalazłem na stronie Koga Signature która proponuje to jako jakiś wypaśny dodatek do napędów w piaście, wiec chyba nie może to być całkiem poroniony pomysł!?

Offline Dynuel

Pełna ochrona na łańcuch
« 18 Maj 2009, 21:37 »
czekam aż extrawheela nowego kupisz bo ciekawym czy jest fajniejszy

Akurat extra wheel to dla mnie rzecz jaknajbardziej zbędna... wszystko co mam jak na razie mieści mi sie spokojnie w sakwy... a jakby była potrzeba to mozna jeszcze na bagażnik dokupić torbe... więc Twoja kolej na test Waxmund, jak jesteś takim miłośnikiem przyczepek...

Dobrze ze tu w Anglii, zwroty przyjmują nawet nie pytając się o powód... już oddałem rekawiczki Sealskinz, i wziąłem do testów Canona sx110 is, mam bodajze 25 dni na jego zwrot ;]

ps. a ten ochraniacz to akurat bardzo dobra sprawa, łańcuch całkowicie odizolowany od warunków pogodowych... no ale jak to tak ciężko dostępne to chyba na razie przezyje...

Cytat: "MarcelLee"
Dynuel, a jaki rodzaj Ty masz osprzętu?

jakiego osprzętu???

MarcelLee

• Gość
Pełna ochrona na łańcuch
« 18 Maj 2009, 22:09 »
Dynuel, chodzi o to czy masz przerzutkę w paście czy na "klasyczną"?

Offline Quapcio

• Miasto: Laski k/Wwy
  • Na forum od: 09.07.2008
Pełna ochrona na łańcuch
« 18 Maj 2009, 22:14 »
Jak sądzę, chce usłyszeć, że masz Rohloffa :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum