Autor Wątek: Gruzja 2014  (Przeczytany 1929 razy)

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
Odp: Gruzja 2014
« 11 Cze 2014, 08:20 »
Jasne, wszyscy jedźmy do Włoch, to potem nie będziemy przynajmniej udawać że na wschodzie było fajnie.
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
« 11 Cze 2014, 09:40 »
Myślę, że turystyka dla lokalnej ludności jest dużą pomocą. Jakieś drobne zakupy zawsze się robi. Przylatuje się samolotem, podjeżdża różnymi środkami lokomocji, śpi się sporadycznie w hostelu. To wszystko są drobiazgi, które pomnożone przez tysiące turystów staje się procentem PKB. Poza tym Polacy to nie jest jakiś zamożny naród i po prostu wybieramy kraje na które nas stać i podróż jest tańsza. Ja objechałem już trochę Europę zachodnią i chętnie bym się wybrał na południowy wschód.
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Mężczyzna fjk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.05.2011
    • http://fjk.sytes.net
« 11 Cze 2014, 10:01 »
fjk, galeria ładna, zdjęcia ostre - lubię takie, szkoda, tylko, że ich nie podpisujesz. Trudno mi się zatrzymać na czymkolwiek jeśli to tylko anonimowy budynek czy widoczek.
Ogladaj obrazy nie slowa.
Poza tym kazde zdjecie jest podpisane wspolrzednymi geograficznymi jesli chcesz cos dociec.
Czy to ma znaczenie czy cos jest podpisane 42.27112 41.652501 czy Kulevi? I tak nikomu nic to nie mowi. 42.198953 41.662622 czy most ? Przeciez kazdy widzi.
Jesli obejrzysz po kolei to pierwsze zdjecia z serii z jakiegos miejsca jest tez  podpisane nazwa.

A juz najlepiej jest ogladac jednoczenie galerie i kml. Wtedy jest pelen obraz. I to jest wlasciwie jedyna sluszna droga :)
« Ostatnia zmiana: 11 Cze 2014, 10:52 fjk »

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 12 Cze 2014, 00:16 »
mula53, chciałabym zrozumieć o co ci chodzi, ale średnio mi to idzie. Możesz jeszcze raz bez wymądrzania się i ironizowania?
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna mula53

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 29.01.2009
« 13 Cze 2014, 01:27 »
mula53, chciałabym zrozumieć o co ci chodzi, ale średnio mi to idzie. Możesz jeszcze raz bez wymądrzania się i ironizowania?
Oczywiście. Chociaż i tak mam obawy.
Otóż w czytanych relacjach z wypraw szczególną uwagę zwracam na opisane zagrożenia, trudności, błędy itd. To jest najbardziej wartościowe, gdyż lepiej uczyć się na cudzych błędach i  unikać potencjalnych zagrożeń. W tzw.  dzikich krajach  określanych jako egotycznie piękne, oczywiście możemy oczekiwać ciepłych relacji ze zwanymi lokalsami, ale wielu podróżników chyłkiem i wstydliwie wspomina jak w Turcji, albo Nepalu dzieci rzucały kamieniami. W osłupienie wprawiła mnie relacja w TV - premier Egiptu w szpitalu z kwiatami przeprasza kobietę za wypowiedź a zaraz potym szokująca scena nagrana fonem  -faceci w publicznymmiejcu zdzierają ubranie z kobiety i gwałcą. Podobno 9 na 10 kobiet w Egipcie doświadcza różnego molestowania. Lepiej wiedzieć takie rzeczy.
Żartobliwie przedstawiłem sympatyczne sytuacje, których doświadczyłem w Gruzji, jako zagrożenia. Było wiele fajnych sytuacji i spotkań, ale też przykrych sytuacji z ludźmi. Np. nasz sympatyczny cicerone - Tornike, na konieć okazał się świnią. W  każdym razie autentyczność relacji i łatwość kontaktów jest nadzwyczajna. Polecam Ci z serca ten kraj, ale uważaj na wiele rzeczy.
 Nie miałem złych intencji, zwłaszcza co do ironizowania. Jeśli tak to odczułaś - przepraszam.

Offline Mężczyzna fjk

« 13 Cze 2014, 10:21 »
Poprostu jak sie jest negatywnie nastawionym to takie rzeczy cie spotykaja.

Offline Mężczyzna fjk

« 24 Lip 2014, 09:09 »
Witam,

jesli to kogos zainteresuje zamieszczam przetlumaczona tresc listu z butelki ktory znalazlem w Gruzji
http://fjk.sytes.net/melanz/galerie/gruzja14/imagepages/image424.html
Pare osob niby sie deklarowalo ze pomoga ale zadna sie wiecej nie odezwala...Jednak udalo mi sie to przetlumaczyc.

Modlitwa – Prośby - Zwierzenia kobiety
Stylistyka oryginału zachowana…

STRONA 1
Прекрасная Вселенная
Преполнена благодарности и красоты, волшебства,  прошу <<<nieczytelny tekst>>> чтобы
найти себя, заниматься любимыми детьми, найти свое предназначение.
Хочу творить, созидать, любить, дарить любовь.
Хочу обрести Любовь и Счастье со своим Мужчиной. Хочу идти по пути Любви
Piękny Wszechświecie
Przepełniony wdzięcznością i pięknem, czarodziejstwem, proszę <<<nieczytelny tekst>>> Żeby znaleźć siebie, zajmować się kochanymi dziećmi, znaleźć swoje przeznaczenie.
Chcę tworzyć, kochać, darować miłość.
Chcę odnaleźć Miłość i Szczęście ze swym Mężczyzną. Chcę kroczyć drogą Miłości.

STRONA 2
Творчества и созидания со своим мужчиной.  Прошу Тебя о Развитии и жизни в Любви и Творчестве, в Благости и Богатстве со своим Спутником. Пусть все случится в Мягкой форме и Наилучшим Образом!!! Любовью и Благодатью!!!
Twórczości i radości tworzenia ze swym mężczyzną. Proszę Ciebie o Rozwój i Życie w Miłości i Twórczości, w Błogości i Bogactwie ze swym Towarzyszem Życiowym. Niech wszystko się wydarzy w Miękkiej Formie i Najlepszym Sposobem!!! Z Miłością i Błogością!!!

STRONA 3
Чтобы Юля встретила мужчину с любовью и радостью, гармонично и в ближайшее время
Благодарю!
и чтобы Надя жила где-нибудь в Европе с радостью и в любви с любимым мужчиной
БЛАГОДАРЮ!
Чтобы Аня встретила своего любимого мужчину, получая уроки в мягкой форме перед встречей с ним
Благодарю!
Żeby Jula spotkała mężczyznę z miłością i radością, w harmonii i jak najszybciej.
Dziękuje Ci!
I żeby Nadia zamieszkała gdzieś w Europie w radości i w miłości z ukochanym mężczyzną.
Dziękuje Ci!
Żeby Ania spotkała swego ukochanego mężczyznę, otrzymując, przed spotkaniem z nim, nauki w miękkiej formie
Dziękuje Ci!

STRONA 4
Я намерена в ближайшее время проявить свои таланты максимально присутствуя в настоящем с благодарностью и радостью, открыть свой центр, помогая людям стать счастливыми и самой раскрыться, развиваться и становиться счастливой, получать уроки, связанные с развитием в мягкой форме, получая моральное и материальное удовольствие от любого проявления себя в этом мире, раскрыть свое женское, выйти замуж и родить ребеночка, получить уроку на все моменты, останавливающие меня на пути к своему женскому счастью в мягкой форме.
Благодарю! Благодарю! Благодарю!
Ja chcę jak najszybciej wykorzystać swoje talenty, maksymalnie przebywając w teraźniejszości z wdzięcznością i radością, otworzyć swoje Centrum, pomagać ludziom zostać szczęśliwymi i samej się odkryć, rozwijać się i uszczęśliwiać siebie, otrzymując nauki, związane z rozwojem, w miękkiej formie, otrzymując moralną i materialną satysfakcję od każdego swego działania w tym świecie, odkryć swą kobiecość, wyjść za mąż, otrzymać nauki na wszystkie okazje, zatrzymujące mnie na drodze ku mojemu kobiecemu szczęściu w miękkiej formie.
Dziękuje Ci! Dziękuje Ci! Dziękuje Ci!

STRONA 5
Я благодарна Богу за все что есть в моей жизни и то, чем я являюсь. Хочу жить в любви, спокойствие и радости!!! Хочу создать любящую семью, раскрыть свой потенциал, хочу чтобы мой сын был счастлив, моя мама здорова, радостна, любима, моя сестра вышла в любовь, счастье для моей крестной племянницы!!!
Люблю, Благодарна!!!
Jestem wdzięczna Panu za to wszystko co mam w swoim życiu i za to, kim jestem. Chcę zyć w miłości, pokoju i radości!!! Chcę stworzyć kochająca rodzinę, odkryć swój potencjał, chcę żeby mój syn był szczęśliwy, moja mama zdrowa, radosna, kochana, moja siostra weszła w miłość, szczęście dla mej chrzestnicy!

STRONA 6
Я хочу найти себя, понять, кто я, зачем я, хочу ЖИТЬ! Проявлять себя, Осознать!
Желание - женское счастье – искренные отношения
Здоровье и счастье близких,
Любовь
Свобода
Уважение чувств
Взаимные чувства
Жить в настоящем
Ценить каждый миг!
Я счастлива!
Ja chce odnaleźć siebie, zrozumieć, kim jestem, dlaczego jestem, chcę ŻYĆ! Przejawiać siebie! Uświadamiać!
Życzenie – kobiece szczęście – szczere relacje,
Zdrowie i radość bliskich,
Miłość
Wolność
Odwzajemnione uczucia
Żyć w teraźniejszości
Doceniać każdą chwile!
Jestem szczęśliwa! 

Tagi: gruzja 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat