Autor Wątek: Donauerweg  (Przeczytany 1617 razy)

Offline Mężczyzna KiESWY

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 27.05.2012
Odp: Donauerweg
« 18 Cze 2014, 10:12 »
Zeskanowałem kilka stron mapy, mam nadzieję że wydawnictwo Frigoria się nie pogniewa.
https://docs.google.com/file/d/0B8LPw5wfRH43Wm5IRkdZZTQ0bHc/edit?pli=1

Pomyślałem też, że jeśli w ogóle nie będziecie chcieli wjechać na Węgry, możecie albo w Wiedniu odbić na północ (tam jest masa takich typowych "austriackich" ścieżek rowerowych, też gdzieś mam bruszurkę, to też jest ciekawy region winny Weinviertel) albo dojechać do Bratysławy, zawinąć na którymkolwiek moście w kierunku zamku Devin a potem wzdłuż rzeki Morawy do Brzecławia.

To jest duży węzeł kolejowy, łatwo o pociąg z przedziałem rowerowym lub wagon pocztowy. Jeśli nie z Brzecławia to z Przerowa. Dojedziecie szybko i za grosze do Ostrawy lub Bohumina. Stamtąd już krok do Polski.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 18 Cze 2014, 10:35 »
Z powyższej strony można zamówić bezpłatne prospekty i mapy, wystarczy wypełnić formularz i w ciągu tygodnia dwóch przyjdzie list.. :)

Offline Mężczyzna irbis

• Na forum od: 14.12.2009
    • drezyna
« 18 Cze 2014, 13:33 »
W tamtym roku przejechałem z Bratysławy wzdłuż Dunaju do Bułgarii i Rumunii. Na zdjęciach w kolejności jest wyjazd z Bratysławy i oznaczenia szlaku po Słowackiej stronie (na tym odcinku pokrywa się z EuroVelo 6), którą jechałem do Esztergom. Dalej trasa i wjazd do Budapesztu oraz oznaczenie szlaku w Budapeszcie. Szlak na Węgrzech jest fatalnie oznakowany i często prowadzi drogami asfaltowymi z dość dużym ruchem samochodów.
"Jeżeli myślisz, że jesteś zbyt mały, by coś zmienić, spróbuj zasnąć z komarem latającym nad uchem."

Offline Mężczyzna irbis

• Na forum od: 14.12.2009
    • drezyna
« 18 Cze 2014, 13:35 »
Tutaj następne zdjęcia.
"Jeżeli myślisz, że jesteś zbyt mały, by coś zmienić, spróbuj zasnąć z komarem latającym nad uchem."

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 18 Cze 2014, 21:03 »
Tak bardzo zapatrzyłem się na swój nowo-powstający rower, że aż nie dostrzegłem wątku. A jestem przecież ostatnim obrońcą podróży rowerowych na Węgrzech.

Nie jesteś ostatni, jestem z tobą :D
Właśnie się pakuję, rano wyjazd na kolejną wycieczkę na Węgry oczywiście (Tokaj, Mateszalka i Baia Mare), częściowo koleją.

Węgierska trasa rowerowa  wzdłuż Dunaju niekoniecznie jest ciekawa, chyba lepiej zaplanować normalnymi drogami, wybrać ciekawe miasta i  niezbyt przejmować się zakazami jazdy dla rowerów na drogach krajowych.

Offline Mężczyzna KiESWY

« 20 Cze 2014, 13:32 »
... i  niezbyt przejmować się zakazami jazdy dla rowerów na drogach krajowych.

W tym przypadku nie polecałbym jazdy trasą "1" z Gyor w kierunku Budapesztu.
Rowerowa trasa nr.3 (patrz mapka z linka) wiedzie całkiem sensownymi, podrzędnymi drogami, czy to do Ostrzychomia czy bezpośrednio do Budapesztu (trasa 3v).

Offline Mężczyzna DiDżej

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.10.2013
« 23 Cze 2014, 15:24 »
Dzięki wszystkim za rady,
nie odzywałem się kilka dni ale właśnie wróciłem z .... Węgier.
Byliśmy z synem na trasie wokół Balatonu.
Podobało nam się bardzo, może to dlatego, że był to pierwszy wyjazd rowerowy do kraju naszych bratanków :-)
Czy było płasko i nudno? No było dość płasko ale nie było nudno.
Jestem w sumie pod urokiem Węgrów i Węgierek ;-)
Kilka fajnych miejsc, trasa "lajcik", widoki przednie, kuchnia bardzo ok, atmosfera też no i pogoda ok (a w Polsce chyba było różnie). Ogólnie super. Młodemu się podobało więc mały kroczek został zrobiony.
KiESWY wielkie dzięki za materiały z mapkami.
Ricardo oraz irbis dzięki za zdjęcia i info.
Z pewnością skorzystam z nich w trakcie przejazdu z Bratysławy do Budapesztu.
Jeszcze raz dzięki i polecam się na przyszłość.  :D

Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.
Albert Einstein

Offline Mężczyzna KiESWY

« 23 Cze 2014, 16:43 »
KiESWY wielkie dzięki za materiały z mapkami.

Nie ma sprawy, szkoda że nie wysłałem właściwych stron atlasu.

Offline Mężczyzna delarte

• Miasto: Knurów/Gliwice
  • Na forum od: 30.03.2013
« 25 Cze 2014, 15:55 »
co do powrotu z Budapesztu polecam busy Orangeways.com, jest bezpośrednie połączenie do Krakowa. Bilet można kupić przez internet, wystarczy mieć wydrukowany bilet przy "odprawie" i z tego co pamiętam to za rowery płaci się na miejscu u kierowcy, jednak bilet koniecznie trzeba zamówić z przewozem roweru.

Jeśli mnie pamięć nie myli za całość od osoby wyszło niecałe 200zł już z rowerem. Podróż trwała jakieś 6-7h (potem żeby dostać się do Gliwic z Krakowa podróż zajęła nam następne 6...!).

A co do samej trasy... co prawda jak ja jechałem to wskoczyliśmy na trasę w Linz a potem w Gyor odbiliśmy nad Balaton i potem prosto na Budapeszt, ale te odcinki które my przejechaliśmy... dziecko z podstawówki by się nie zgubiło. Co chwila mapki, punkty z prospektami itd. Na wypad rodzinny jak najbardziej polecam, chociaż nie wiem czy cała trasa to nie za długo... bo rzeczywiście wieje nudą ;)

http://www.bikemap.net/pl/route/2252355-praha-donauradweg

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum