Autor Wątek: Koszyk na bidon  (Przeczytany 38707 razy)

Offline Mężczyzna Damian90

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 16.08.2012
Odp: Koszyk na bidon
« 18 Lip 2013, 23:36 »
Aerodynamiczny bidon za kilka zł.

Wystarczy poszukać jakiś pasujący bidon który da się wyginać.
Umieszczenie bidonu między ramionami lemondki to dobry patent, pijesz bez odrywania wzroku od drogi i bez utraty prędkości  ;) Tylko rurkę wymieniłem na przegubową bo sztywną można sobie krzywdę zrobić w podniebienie na nierównościach.
Co bu tutaj jeszcze na lemondce umieścić oprócz bidonu, lampki,sakiewek, mapnika oraz licznika   :icon_idea:

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 16 Gru 2019, 00:00 »

Ciekawa opcja dla osób używających czasem pełnego framebaga. Ten koszyk można zdemontować bez całkowitego odkręcania śrub. Można się też zainspirować i powiększyć otwory w aktualnie posiadanym ;)

Przy okazji pytanie. Jest aluminiowy, będzie wyraźnie mocniej rysował bidon niż plastikowy?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 18 Lut 2020, 20:16 »
Już mam.

Nie przekonują mnie jednak aluminiowe koszyki. Twarde to, będzie rysować bidony. Niby ładowany od boku, ale ze względu na sztywność wcale jakoś łatwej się nie wsadza.

Na plus za to możliwość założenia bez całkowitego wykręcania śrub. Chyba zostanę przy jednym komplecie, który będzie używany w rowerze, do którego mam pełnego framebaga.

W moim przypadku plusem jest to, że że względu na "długie" otwory koszyk jest niżej niż te co mam aktualnie.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna majq

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 29.12.2013
« 3 Lip 2020, 09:53 »
potrzebuję wytrzymały koszyk na widelec przedni. np na taką butelkę https://www.decathlon.pl/bidon-100-tritan-08-l-id_8492776.html lub po napojach. chciałem Lezyne Power Cage ale niedostępne w PL. czy taki Zefal Spring wytrzyma trochę? i chyba by trzeba uciąć ten zaczep do bidonów żeby normalne butelki wkładać?
Vmax: 81 km/h *** Dmax: 301 km *** Hmax: 3450m

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 3 Lip 2020, 10:07 »
Spring jest bardzo słaby, nadaje się tylko do spokojnej jazdy po równym terenie.

Ja używam Topeak Dualside na goleni amorka.  Przymocowany za pomocą adaptera też topeaka - versamount.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

« 2 Sie 2023, 03:43 »
Stwierdziłem, że mój rower jest zbyt ciężki i zacząłem go odchudzać.

Kupiłem już jeden zestaw tytanowych koszyków. Ale kuszą mnie kolorowe, które w dodatku są 10 gramów lżejsze.

Czy taka konstrukcja ma sens do jazdy w terenie? Jak będzie z wyciąganiem bidonu mając od góry framebag. Mam wrażenie, że klasyczna konstrukcja może być bardziej wygodna.

Jeszcze są takie bardziej zabudowane, ale ważą 35 zamiast 25 gramów.

Na plus kolor, ale zdaje się, że tutaj jeszcze trudniej będzie wyciągnąć bidon mając framebag.

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
« 2 Sie 2023, 09:26 »
Jeszcze są takie bardziej zabudowane, ale ważą 35 zamiast 25 gramów.
Można jeszcze zaoszczędzić parę gramów na wadze okularów przeciwsłonecznych jeżdżąc w samych oprawkach - bez szkieł  ;)  :)

Kòpôcz

• Gość
« 2 Sie 2023, 10:27 »
Mam ten cięższy - trzyma bidon mocno jak chytra baba z Radomia 3 cytryny. To wada i zaleta - w Twoim przypadku raczej wada. Koszyk jest bardzo sztywny, daleko do elastyczności stalówek, o dziwo dość trudno w nim operować skośnym wsuwaniem butelek (konstrukcja wydaje się temu sprzyjać). Dodatkowo rurka na łączeniu nie jest zgrzana (łączenie pomiędzy spawami na wysokości otworów montażowych), co generuje trzaski przy odginaniu się koszyka od stanu spoczynku -- jakby jakiś spaw pękł. Używam chińskiego zamiennika przystawki Wolf Tooth B-Rad. Myślę, że z nią te koszyki mogłyby się sprawdzić z uwagi na ograniczenie skośnej trajektorii bidona. Niestety na razie używam tam innych koszyków, może kiedyś potestuję z tym tytanowym.

« 2 Sie 2023, 22:36 »
Dzięki za dokładny opis działania. Ten lżejszy może mieć podobne problemy. Kusi mnie oszczędność 20 gramów na parze i potencjalnie kolorystyka ;)

Czekam jeszcze na te bardziej zwykle, które są niestety wyłącznie srebrne.

Offline Mężczyzna wojtas71

• Miasto: Kraków/Kielce
  • Na forum od: 20.04.2013
« 2 Sie 2023, 23:07 »
Coś nie jest pochrzanione z tymi rozmiarami ?
Foto 1. 5,5 cm (całkowita wysokość), a już foto 2. 9,5 cm (odległość otworów mocowania i przebija całkowitą wysokość z foto 1.) i 1 cm (wysokość chwytu bidonu tu już przegięcie podstawka pod doniczkę ma 2 cm ;) ). Worku_foliowy skąd takie dane ?

« 2 Sie 2023, 23:48 »
Raz trzeba dodać 1 na początku, a innym razem zero na końcu. Powinno się zgadzać.

Nawet nie zwróciłem na to uwagi. Ukradłem z Aliexpress.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 4 Sie 2023, 12:57 »
Widział ktoś paten na mocowanie bidonu na kierownicy. Myślę o włożeniu torby trójkątnej w ramę fulla i chce gdzieś przenieść jeden-dwa bidony. Bikepakingowa torba na kierownicę ma tą wadę, że za bardzo ogranicza mi skok amortyzatora.

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017

Offline Mężczyzna Mortifer

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 01.08.2016

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....