Autor Wątek: Kraków i wycieczki rowerowe  (Przeczytany 4115 razy)

Offline urubu

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.05.2009
Kraków i wycieczki rowerowe
« 19 Maj 2009, 11:08 »
niech każdy napisze jakie zna ciekawe tereny niedaleko krakowa na wycieczki rowerowe 1 dniowe , 2,3 dniowe.Moje typy to :
Kraków-Tyniec:wzdłuż bulwarów
Kraków-Tenczynek: lasek wolski wzdłuż kopców, dalej Kryspinów,a tam już zielonym szlakiem rowerowym do celu-około 100km w obie strony
Kraków-Ojców: opolska, zielonki i skręcamy w dolinę rudawy na czerwony szlak rowerowy :)
wszystkie wycieczki są 1 dniowe.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 19 Maj 2009, 15:12 »
heh, to też moje 3 typy na wycieczki.... korzystając z doświadczenia BlindBoba, możnaby dodać jeszcze góre Chełm :)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
« 19 Maj 2009, 15:33 »
Trasę tyniecką znam doskonale gdyż trzy lata mieszkałem w koło hotelu Forum i trasa tyniecka była jedyną - dosłownie i w przenośni - szybką i przyjemną drogą by wydostać się z centrum, zazwyczaj z Tyńca przedłużałem sobie trasę do jadąc do Skawiny albo Radziszowa, albo całkie daleko. Ostatnio poprawiono w znacznym stopniu tę trasę, dobudowano długi, brakujący fragment trasy koło jednostki wojskowej na Pychowicach i postawiono na Wiśle kładkę rowerowo-pieszą obok toru kajakowego (nawierzchnia na kładce jest nierówna, brakuje asfaltowych dojazdów, ale ważne, żę jest). To taki ładny mały wyjątek, można przejechać sie w urokliwej okolicy (wzdłuż Wisły) bez żadnych pojazdów mechanicznych w pobliżu (no, quady czasami słychać). Fajnie by było gdyby taką trasą dało się dojechać nie na Kostrze ale do np. Gdańska :mrgreen:

A odpowiadając na pytanie urubu, ciekawych miesc w pobliżu Krakowa (tak w promieniu powiedzmy 100 km bez wykorzystania pociągu) jest niezliczona ilość, gorzej z drogami ale zawsze jakoś na miejsce się dojedzie. Swoją drogą każdy ma swój styl, ja np. lubie jeździć tam gdzie jeszcze nie byłem 8)

Offline blindbob

• Miasto: krakow
  • Na forum od: 03.03.2009
« 19 Maj 2009, 18:21 »
na rowerowanie.pl sa tracki gps z ciekawymi trasami w okolicy krakowa

Offline urubu

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.05.2009
« 19 Maj 2009, 20:11 »
Kostrza? chodzi o gore kostrze w beskidzie wyspowym? niedaleko Łapanowa ?

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
« 19 Maj 2009, 21:33 »
Cytat: "urubu"
Kostrza? chodzi o gore kostrze w beskidzie wyspowym? niedaleko Łapanowa ?

Och, było by pięknie 8)  Ale niestety:

Cytat: "wikipedia"
Kostrze - obszar Krakowa wchodzący w skład Dzielnicy VIII Dębniki, dawna wieś. Kostrze, jedno z krakowskich osiedli, położone malowniczo na skalistym stoku pagórka jurajskiego zwanym Górką Kostrzecką, przy drodze prowadzącej z centrum Krakowa do Tyńca. Ta niegdyś podkrakowska wieś przyłączona do Krakowa w 1941 r. posiada długie i bogate dzieje sięgające XIV wieku. Pamięć o historii Kostrza, pomimo niezbyt wielu źródeł pisanych, zachowała się dzięki ustnym przekazom rodzin zamieszkałych tu z pokolenia na pokolenie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum