Autor Wątek: Zakup roweru trekkingowego  (Przeczytany 4216 razy)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Odp: Zakup roweru trekkingowego
« 24 Cze 2014, 13:26 »
Wiem, że tych od strony kasety i tak nie wymienię

A to niby czemu? Wystarczy kasetę zdjąć i normalnie wymieniasz... Nie jest to nic trudnego, obejrzyj jakiś filmik na YT i dasz radę ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna KiESWY

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 27.05.2012
« 24 Cze 2014, 14:59 »
Co złego jest w zaworach presta? Ja przeszedłem na ten typ zaworu nawet w 20'' kółkach do przyczepki. Uważam je za najmniej problemowe.

Offline Mężczyzna The Dude

• Miasto:
  • Na forum od: 13.06.2014
« 24 Cze 2014, 15:31 »
Wiem, że tych od strony kasety i tak nie wymienię

A to niby czemu? Wystarczy kasetę zdjąć i normalnie wymieniasz... Nie jest to nic trudnego, obejrzyj jakiś filmik na YT i dasz radę ;)

Hmm chodzi o to, że do kasety zdaje się potrzebuję kolejny klucz. Do szprych w sumie też (niestety mój zestawik narzędzi rowerowych chyba nie ma tego do szprych). No a to kolejne rzeczy do zabrania. A w sumie z kołem bez szprychy przewnie przejadę te 100km po asfalcie do najbliższego serwisu..

Co złego jest w zaworach presta? Ja przeszedłem na ten typ zaworu nawet w 20'' kółkach do przyczepki. Uważam je za najmniej problemowe.

No ja miałem nieprzyjemne doświadczenia... może wynikające z mojej głupoty lub braku wprawy - po jakimś czasie, po wielokrotnym pompowaniu urwał się ten środkowy element w zaworze i tyle miałem z pompowania koła...

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 24 Cze 2014, 15:38 »
Używaj pompek z wężykiem.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna The Dude

• Miasto:
  • Na forum od: 13.06.2014
« 25 Cze 2014, 14:39 »
a jesteś w stanie jakąś polecić ?

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 25 Cze 2014, 14:49 »
Zależy jakiej potrzebujesz.
Jako codziennej, wyjazdowej pompki używam RaceRocket Topeak (nie pamiętam wersji) i jestem bardzo zadowolony - jak na swoje małe rozmiary pompuje dobrze, jest lekka i poręczna. Niestety nie ma ciśnieniomierza.
Jako pompkę pół-serwisową mam pompkę TurboMorph Topeak. Jest duża i mało poręczna, ale jest w stanie zastąpić normalną podłogową, jednak dalej można przewozić ją przymocowaną do ramy. Idealna, jeśli planuje się spuszczanie powietrza z kół (samolot). Ma nieco gorszą głowicę: nie dostosowuje się sama do typu zaworu, czasem puszcza nieco bokiem powietrze.
Od kiedy kupiłem ten zestaw, nie urywam wentyli, a pompuje się bez porównania wygodniej.
« Ostatnia zmiana: 25 Cze 2014, 15:40 Daniel »
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna KiESWY

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 27.05.2012
« 25 Cze 2014, 14:59 »
a jesteś w stanie jakąś polecić ?
Ja używam pompki Lezyne HP Drive, kupiłem ją do przede wszystkim do roweru szosowego, sprawdza się równie dobrze w czasie wypraw.
Niestety, kosztuje >100 zł.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum