Autor Wątek: Jak to jest? [Czy jazda na rowerze musi boleć?]  (Przeczytany 4434 razy)

Offline Mężczyzna jomi77

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 21.01.2014
Po przeczytaniu paru relacji z wypraw zacząłem się zastanawiać czy coś jest ze mną nie tak ?  :icon_redface: Faktycznie dystanse 200-250 nie wspominając o większych nie sprawiają wam kłopotu?! Chodzi mi raczej o bóle pleców czy rąk spowodowane zbyt długim trzymaniem kierownicy. Ja na dystansie już 100km już mam z tym problem co dopiero na dłuższych... :icon_confused:

+z tego co doczytałem to tylko Wax jest Ironman  :D
« Ostatnia zmiana: 15 Cze 2014, 10:54 yoshko »

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Odp: jak to jest?
« 13 Cze 2014, 17:07 »
Ale mówisz o wyprawach, czy jednodniowych wycieczkach?
Bo na wyprawie dystanse rzędu 200 km to raczej tylko po płaskim i nie dzień po dniu.
Jednodniowe wycieczki to zupełnie inna bajka.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 13 Cze 2014, 17:12 »
-może masz złą pozycję na rowerze, za dużą/za małą ramę itp niedopasowanie
- może jesteś dość niewprawiony jeszcze? Raczej nikt od razu tu nie trzaskał dwusetek czy setek, trzeba jednak  swoje wyjeździć, zeby setka nie robiła wrażenia
- mnie ręce cierpną/bolą już po 60km, więc nimi ruszam, macham itp. chociaż dystans 200 km moge robić (jednorazowo, tez nie dzień po dniu, w każdym razie nie probowałam)
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

RDK

• Gość
« 13 Cze 2014, 17:22 »
A na jakim rowerze jeździłeś do tej pory? ja przechodziłem przez różne style i jakość rowerów i na każdym jeździ się zupełnie inaczej, inne można pokonać odległości przy zastosowaniu tej samej siły itp.

może jesteś dość niewprawiony jeszcze? Raczej nikt od razu tu nie trzaskał dwusetek czy setek, trzeba jednak swoje wyjeździć, zeby setka nie robiła wrażenia

To zależy od konkretnej osoby i osoby/osób wspierających  ;)

chodzi mi raczej o bóle pleców czy rąk spowodowane zbyt długim trzymaniem kierownicy.

Jadać na trekingu ze zwykłą kierownicą mam z tym problem. Na baranku praktycznie nie występuje.

Offline Mężczyzna jomi77

« 13 Cze 2014, 17:39 »
@Daniel chodziło mi raczej o jednodniowe wypady chociaż nie ukrywam, że chciałbym się kiedyś sprawdzić robiąc takie kilometraże dzień po dniu. Ale z tego co widzę to chyba jeszcze długa droga..

@martwawiewiórka rama jest dobra, jedynie mostek wydaje się długi. Ile trzeba przejechać żeby się wprawić? I czy to jest jakaś reguła jak się człowiek przesiada na nowy rower to go coś boli?  :icon_confused: + czy się stosuje jakieś ćwiczenia, żeby dojść do lepszej formy?

@RDK w sumie to jest mój świeży rower crossowy też prostą kierownicą, a przesiadłem się z małego mtb.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 13 Cze 2014, 17:41 »
To nie jest tak, że "wyjeźdżę 10 000 km i mogę jeździć długie dystanse".
Sporą rolę gra znajomość swojego organizmu, dopasowanie roweru (do czego dochodzisz właśnie jeźdżąc), znalezienia odpowiedniego rytmu jazdy.
No i nie oszukujmy się, jakiejś tam jednak sprawności. Znacznie łatwiej przejechać 200 km ze średnią 25 km/h niż 20 km/h, bo jest po prostu krócej. Mniej na tym nieszczęsnym siodełku siedzisz.
Wracam do jeżdżenia.

RDK

• Gość
« 13 Cze 2014, 18:35 »
To nie jest tak, że "wyjeźdżę 10 000 km i mogę jeździć długie dystanse".

Moja dziewczyna zrobiła pierwszą 200 właśnie w okolicach 10 000km życiowego  ;)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 13 Cze 2014, 18:42 »
+ czy się stosuje jakieś ćwiczenia, żeby dojść do lepszej formy?
Rozciąganie się po wysiłku zawsze jest ok. Im bardziej jesteś "elastyczny" tym łatwiej się dopasować.

Co do prostej kierownicy, nawet ona nie jest do końca prosta. Pokręć nią w mostku, by ustawić dobrze nadgarstki. Będzie mniej dokuczać.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna jomi77

« 13 Cze 2014, 20:54 »
Bóle pleców, o którym wspomniałem mam traktować jako "niewyćwiczone" i jeździć aby się przyzwyczajały czy mam szukać problemów w rowerze np za długim mostku itp ?

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 13 Cze 2014, 22:49 »
Bóle pleców, o którym wspomniałem mam traktować jako "niewyćwiczone" i jeździć aby się przyzwyczajały czy mam szukać problemów w rowerze np za długim mostku itp ?

Zmień cały rower.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 15 Cze 2014, 10:52 »
Sam tych problemów nie znajdziesz. Jedynie bike-fitter jest w stanie poprawnie je zidentyfikować (koledzy na jakiejś wycieczce mogą dać bardzo dużo błędnych uwag..)

Inna sprawa, człowiek nie jest naturalnie przystosowany do rozpięcia pomiędzy "znaczkiem pocztowym" a drążkiem do podciągania. Ciągłe zgięcie w krzyżu i nacisk na nadgarstki i (powiedzmy) dolną część pleców jednak musi boleć.

"W ciemno", to jedyną najlepszą radą jest rada HansGlopke :) Ale nie bądźmy takimi poziomymi ortodoksami!
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Kobieta Jelona

• Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 26.12.2013
    • Jakość to będzie blog
U mnie na bóle pleców pomogła zmiana roweru, przesiadłam się z górala o za małej ramie na crossa z lekko za dużą ramą i regulowanym mostkiem , dopasowałam wszystkie ustawienia i od tego momentu plecy przestały mnie boleć. Radą na bóle pleców jest gimnastyka, ale ja zawsze zapominam i nic mnie nie boli.

Przez końcowy okres jeżdżenia na góralu czułam, że mam za nisko kierownicę, i często odsuwałam się na siodełku od kierownicy. Spróbuj posłuchać swojego organizmu co Ci mówi.

Co do rąk. Jak szukałam roweru, nie trwało to co prawda długo, zmierzyłam jedną Meridę, w sklepie obsługująca mnie Pani nie potrafiła przeliczyć rozmiaru na cale. Ręce momentalnie mi zdrętwiały pomimo zbliżenia kierownicy. Później przyszedł jakiś inny pracownik i stwierdził, że jest to 21" (mam wzrost 168cm). PRZEPRASZAM, 20
« Ostatnia zmiana: 15 Cze 2014, 19:52 Jelona »

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
Co do pleców, to się nie wypowiem bo jak dotąd nie miałem z tym większych problemów. Ale drętwiejące ręce - jak najbardziej. Mi pomaga częsta zmiana pozycji i chwytu, pomaga mi w tym to, że mam na kierownicy rogi oraz lemondkę więc na kilka sposobów mogę całe ciało ułożyć. Co do siodełka - ideału jak dotąd nie spotkałem, zawsze mam problem z odparzeniami/obtarciami choć ostatnio kupiony Specialized Avatar Gel nie jest zły. Ale i tak na dłuższych jazdach robią się nieprzyjemne historie.

Na plecy może pomóc zmiana rozmiaru ramy oraz pozycji - jak masz możliwość, to pokombinuj z bardziej wyprostowaną pozycją, czyli podnieś mostek wyżej albo spróbuj z mostkiem regulowanym ustawionym pionowo w górę (najlepiej pożycz taki mostek i sprawdź, czy pomoże).

Generalnie im jestem starszy, tym bardziej podniesioną muszę mieć kierownicę.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
pokombinuj z bardziej wyprostowaną pozycją

Jeśli go bolą plecy, to powinien raczej bardziej pochylić pozycję. A jeśli ręce, to wyprostować. A jeśli jedno i drugie, to... zmienić rower na poziomy :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
Różne mogą być przyczyny bólu pleców, na niektóre pomoże pochylenie sylwetki, a na inne - wyprostowanie. Najlepiej sprawdzić obniżając/podnosząc mostek :-)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum