Autor Wątek: Jak to jest? [Czy jazda na rowerze musi boleć?]  (Przeczytany 4433 razy)

RDK

• Gość
Jak się jest przez cały tydzień pochylonym przy kompie, a później się jest jeszcze bardziej pochylonym nad kierownicą, to sprawa się raczej nie polepszy:P

Można to potraktować jako trening do jazdy z barankiem  ;)

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Kwestia ucisku dłoni przez rękawiczki tez może być, ja tak miałem. Od upału dłonie lekko puchły i to starczyło, żeby pojawiło się drętwienie. Potem rękawiczki zgubiłem i nie żałuję, śmierdziały tylko :)

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
  • Miasto: Lubin
  • Na forum od: 23.02.2013
Potem rękawiczki zgubiłem i nie żałuję, śmierdziały tylko
ja zgubiłem zanim pierwszy raz założyłem i stwierdziłem, że widocznie nie dla mnie mimo, że palce mi drętwieją.
"Wąski. My nie możemy jechać tam bez rowerów. Jak zwierzęta. :)"
"Kolarsko jesteś taki sobie, [...]" yurek55

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Dla mnie jazda bez rękawiczek to koszmar.. cała owijka się klei.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Aard, rozwin te mysl: dlaczego pochylic?

Bo plecy - jesli bolą od jazdy rowerem, to bolą od nadmiernego obciążenia ciężarem rowerzysty, który "dobija" na wybojach i drganiach. A obciążenie wynika z wyprostowanej pozycji.

Prawidłowa pozycja na rowerze jest pomyślana tak, że plecy są wygięte w łuk i działają jak przęsło mostu rozpraszając drgania.

Lepiej to wyjaśnia Sheldon: http://sheldonbrown.com/pain.html#back

Co innego, jeśli ktoś ma bóle pleców i bez roweru. Wtedy sprawa już nie jest tak oczywista i proponuję zacząć od wizyty u lekarza.

PS. Mnie np. plecy na rowerze PRZESTAJĄ bolęć :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Warto jednak dbać o ogólny rozwój ciała i trenować masę mięśniową nie tylko nóg ale również pleców i obręczy barkowej. Dolegliwości rzadziej występują u osób rozciągniętych i rozćwiczonych.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum