Autor Wątek: Ubezpieczenie zdrowotne - może by tak odświeżyć temat?  (Przeczytany 4019 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Już po fakcie. Miałem prawie 40 st., ale jeszcze przed wyborem nagrobka, postanowiłem spróbować jeszcze się wyleczyć (jednak leki tańsze).

Przy rejestracji skserowano kartę, z jakiegoś powodu w aptece też (akurat leki bez refundacji). Tyle z formalności.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
Już po fakcie. Miałem prawie 40 st., ale jeszcze przed wyborem nagrobka, postanowiłem spróbować jeszcze się wyleczyć (jednak leki tańsze).

Aha myślałem że pytasz w kontekście wypraw rowerowych bo w sumie o tym jest wątek. Dobrze że jeszcze nie wybierasz nagrobka  ;) choć wierzę że gdyby doszło do najgorszego to projekt ten wstrząsnąłby tym Forum.  :D

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
Worku jeśli chodzi o EKUZ to rzecz podstawowa: w tym wszystkim chodzi o to że NFZ zapłaci za granicą za niezbędne minimum (w skrócie chodzi o to żeby Cię w miarę "poskładać" i odstawić na leczenie do kraju, bo NFZ w euro czy funtach nie chce płacić).
Chodzi o to że jesteś traktowany jak ubezpieczony tubylec i NFZ musi płacić.

Offline Mężczyzna Żubr

Chodzi o to że jesteś traktowany jak ubezpieczony tubylec i NFZ musi płacić.

"Dzisiaj miałem piękny sen, naprawdę piękny sen...  "  ;)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Dalej nie taki piękny, bo odległe terminy są wszędzie - Wielka Brytania nie jest wyjątkiem - tak działa państwowa służba zdrowia.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Żubr

Dalej nie taki piękny, bo odległe terminy są wszędzie - Wielka Brytania nie jest wyjątkiem - tak działa państwowa służba zdrowia.

Wiadomo, tylko że Menel sugeruje że EKUZ to jest taka złota karta VIP którą się wyciąga w Europie i "niech żyje bal" - NFZ za wszystko płaci. A tak nie jest...  :P

Offline Mężczyzna menel

tylko że Menel sugeruje że EKUZ to jest taka złota karta VIP
A gdzie ja to zasugerowałem?

Offline Mężczyzna Żubr

jesteś traktowany jak ubezpieczony tubylec i NFZ musi płacić.

Jak dla mnie tutaj, ale ok mi chodziło o to że NFZ woli żebyś był leczony w Polsce (i w tym sensie nie chce płacić w funtach). Jeślibyś bardzo zachorował to jeśli to będzie tylko możliwe NFZ zleci Twój transport do kraju i tu będziesz leczony. Bo to jest oferta adresowana do obywateli Pl czasowo przebywających za granicą, tzn. w krajach objętych programem.
Sam NFZ na oficjalnej stronie podaję że EKUZ pokrywa niezbędne świadczenia (w języku NFZ to oznacza minimum minimum). A Ty napisałeś że będziesz traktowany jak ubezpieczony obywatel danego kraju. Nie będziesz.  :(

Offline Mężczyzna menel

Będę. To tylko NFZ wmawia ludziom że jakbyco to mają nawet z urwaną nogą kicać jak najszybciej do ojczyzny.

https://www.ekuz.nfz.gov.pl/wypoczynek/uprawnienia-i-ich-utrata

Osoby, do których stosuje się przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, podlegają obowiązkom i korzystają z praw wynikających z ustawodawstwa każdego państwa członkowskiego UE/EFTA na tych samych warunkach, co obywatele tego państwa. Oznacza to, że rzeczowe świadczenia zdrowotne udzielane są zgodnie z zasadami ustalonymi przez każde państwo członkowskie UE/EFTA, regulowanymi przez wewnętrzne ustawodawstwo obowiązujące w danym państwie.

Na podstawie Europejskiej Karty Ubezpieczenia Zdrowotnego (EKUZ) osobom ubezpieczonym/uprawnionym przysługują rzeczowe świadczenia zdrowotne w zakresie niezbędnym z medycznego punktu widzenia. Lekarz udzielający świadczeń ustala, czy dane świadczenie jest niezbędne w konkretnym przypadku, biorąc pod uwagę jego charakter oraz przewidywany okres pobytu ubezpieczonego w danym państwie członkowskim UE/EFTA z myślą o zapobieżeniu przymusowemu powrotowi posiadacza EKUZ do państwa właściwego lub państwa zamieszkania przed końcem planowanego pobytu w celu poddania się wymaganemu leczeniu.

Więc jeżeli mieszkam w Hiszpanii i dostanę raka to mogę leczyć się w Hiszpanii tak długo jak zechcę.

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
...
Więc jeżeli mieszkam w Hiszpanii i dostanę raka to mogę leczyć się w Hiszpanii tak długo jak zechcę.

Z takim podejściem to zdrowia życzę!!

Karta EKUZ zapewnia jedynie  pokrycie kosztów związanych z PODSTAWOWĄ OPIEKĄ MEDYCZNĄ, więc jeśli choroby nowotworowe w Hiszpanii, mieszczą się w koszyku takich usług medycznych, to masz rację - ale nie sądzę by tak było ;-)

Ponad to warto wiedzieć i pamiętać o jeszcze dwóch ograniczeniach w ramach podstawowej opieki medycznej:

- jeżeli jakieś świadczenie w danym kraju jest płatne, Ty też będziesz musiał za nie zapłacić,
- jeżeli na jakieś świadczenie obywatel danego kraju musi oczekiwać, Ty również będziesz musiał zaczekać.

Poza tym, na pewno zapłacisz w Europie za ... 
http://mojafirma.infor.pl/moto/auto-w-podrozy/abc-samochodowych-podrozy/724396,2,Ograniczenia-karty-EKUZ-nie-zawsze-pomoze-w-podrozy.html

Offline Mężczyzna menel

Toż od początku piszę: na takich zasadach jak tubylec.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Poza tym, na pewno zapłacisz w Europie za ...
http://mojafirma.infor.pl/moto/auto-w-podrozy/abc-samochodowych-podrozy/724396,2,Ograniczenia-karty-EKUZ-nie-zawsze-pomoze-w-podrozy.html
Dentysta, szpital i transport do kraju.

A co z częstymi przypadkami małych "stłuczek rowerowych", szlifowanko asfaltu, nie na tyle grożnie żeby do szpitala, a wymagajace interwencji lekarza.
W kraju, miałem taki wypadek, dowlokłem się do przychodni, tam mnie opatrzyli, pokłuli, było darmo.

W Austrii, jak miałem małą kraksę, wolałem się sam opatrzyć, wolałem nie ryzykować kosztów na jakieś prześwietlenia i specjalistów. Zresztą to strata czasu by była ;)

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna menel

Jeżeli jestem dializowany i się przeprowadzę do Hiszpanii to będę miał obowiązek jeździć na zabiegi do Polski?

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum