Autor Wątek: MRU w pół dnia  (Przeczytany 549 razy)

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
MRU w pół dnia
« 15 Cze 2014, 19:20 »
W przyszły weekend w drodze na Grassora będziemy mieli pół dnia na dojazd ze Świebodzina do Lubrzy. Pomyślałem, że można powłóczyć się niekoniecznie najkrótszą drogą (10 km) i poza pomnikiem Chrystusa Króla zobaczyć coś jeszcze.

Wyrysowałem sobie taką trasę:
http://ridewithgps.com/routes/5039443

Sporo z Was zna dobrze ten rejon, więc może ktoś podpowie mi, gdzie mogę zajrzeć mając tyle czasu do dyspozycji.

Czytałem wątek Skoliozy, ale z zapodanych tam zdjęć nie zlokalizowałem na przykład ani mostu obrotowego (Nowu Kursk) ani wieży Bismarcka koło Mostków.

Gdybym chciał wejść gdzieś do podziemi na dłuższe zwiedzanie (może rowerami? słyszałem o takiej opcji), to który obiekt wybrać? (Trasa Grassora ma mieć odcinek specjalny w podziemiach, ale może fajnie byłoby zwiedzić coś na spokojnie, bez presji uciekającego czasu.)

Pomoże ktoś? Będę wdzięczny, bo coś nie mogę się odnaleźć, a czasu mało.
Dzięki.

Offline Mężczyzna wit54

• Miasto: pomorze
  • Na forum od: 28.03.2012
Odp: MRU w pół dnia
« 15 Cze 2014, 21:13 »
Przejeżdżając przez Gościkowo możesz zwiedzić /jeśli Cię to interesuje nawet z przewodnikiem / ładnie zachowany zespół klasztorny opactwa cysterskiego :)

Offline Mężczyzna dario

• Miasto: Sopot
  • Na forum od: 23.03.2014
« 15 Cze 2014, 21:17 »
Ww sumie trasa jesr ok, nie ma tam nic więcej szczególnego. Nie znam mostu obrotowego ani wieży Bismarcka w Mostkach, ale wieża Bismarcka jest w samym Świebodzinie też, tyle że zupełnie nic ciekawego. Ogrodzone i zdewastowane. Do bunkrów największe wejście jesr bodajże w Kaławie o ile dobrze wiem, ale mogę się mylić. Oczywiście te oficjalne, bo są też dziury do wejścia tu i tam (zmienne miejsca bo są zamiennie rozwalane i zamurowywane). Jezioro w Wysokiej można dodać do miejscówek na nocleg, choć to Was nie interesuje, ale tak przy okazji, bo kiedyś tam byłem pod namiotem kilka dni, generalnie utarło się tam pole biwakowe, choć żadnego oficjalnego nie ma (chyba ze coś się zmieniło). Fajne są okolice Łagowa i sam Łagów ale to już trochę nie poza trasą.
W Gościkowie/Jordanowie jest kmpleks klasztorny.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 23 Cze 2014, 20:31 »
Turysto - wpisz sobie w google "Most obrotowy w Kursku D724" - mapa go nie znajdzie, ale jest to na północ biegnącej dokładnie na wschód od Międzyrzecza drogi - pomiędzy drogą a dwoma większymi jeziorami (widać go na street view)
Wieża Bismarcka była kawałek na płd od MRU, podjeżdżaliśmy tam w drodze do domu - spróbuję znaleźć i oznaczyć obie lokalizacje na mapie w domu na spokojnie

Edit:

Ok -most na zachód od wsi Kursko, na rzeczce Jeziorna płynącej w kierunku południowym od Jez Kursko - jest to most na lokalnej drodze bez numeru

Wieża http://www.bandurscy.com/2011/04/wieza-widokowa-w-mostkach Na googlach jej nie widać, ale układ dróg na starej mapie z linku i tej na google się nie zmienił więc trafić można (jedyna duża droga pod górę na zachód odchodząca w lesie - jak po prawej stronie pojawią się pola, znaczy że przejechaliście)
« Ostatnia zmiana: 23 Cze 2014, 21:27 Waxmund »

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 23 Cze 2014, 20:48 »
Za późno - już wróciłem. ;) Obyło się bez mostu obrotowego i wieży Bismarcka.

Na pocieszenie obejrzałem sobie most rolkowy w Nowej Wiosce, a 6 kilometrów spędzonych na rowerze pod ziemią (podczas odcinka specjalnego Grassora) - niezapomniane wrażenie. :)

P.S. Chyba i tak nie byłoby kiedy zobaczyć - Kursko jednak za daleko na północ, Mostki jakoś nie po drodze. Będzie na inny raz.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 23 Cze 2014, 21:23 »
Sory też się urlopowałem, więc ograniczałem kompa Może się na przyszłość przyda

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: