Autor Wątek: Rowerowe Lofoty 2014 (lipiec/sierpień)  (Przeczytany 642 razy)

Offline Mężczyzna Keeran

• Miasto:
  • Na forum od: 24.06.2014
Rowerowe Lofoty 2014 (lipiec/sierpień)
« 24 Cze 2014, 22:23 »
Witam,

Planuję ok.10 lipca ruszyć na podbój Norwegii. Niestety zostałem sam i szukam kogoś kto nie ma planów na wakacje, oraz doświadczenie w podobnych wyjazdach. Ekipa może liczyć maksymalnie 3 - osoby.

Mam 25 lat i na koncie podobne trasy (dookoła Bałtyku, Polska - Chorwacja, Lazurowe Wybrzeże - Wenecja).

Plan trasy (w skrócie): autokarem do Oslo, rowerem przez Molde, Trondheim, do Bodo i dalej promem na Lofoty. Powrót do Oslo pociągiem i autokarem do Polski.

Rowerem planuje przejechać ponad 2000km, daję sobie na to max. 5 tygodni, a koszt całej wyprawy to ok. 2500zł nie licząc sprzętu.

Zainteresowanych proszę o kontakt mailowy, wyślę więcej szczegółów.

Pozdro :)

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Od razu zaooftopuję: jakie linie przewozowe i jaki koszt? (z ciekawości, bo nie wybieram się na żaden wyjazd w tym roku)

Offline Mężczyzna Keeran

• Miasto:
Planuję Sindbadem jechać z Poznania do Oslo, koszt za podróż w dwie strony to ok. 650 zł i otwarty termin powrotu.  Jeszcze nie kupowałem biletu i nie wiem dokładnie jak z rowerem, ale planuje szczelnie go zapakować i potraktować jako zwykły bagaż :)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Keeran

• Miasto:
Wydaje mi się, że "dyscyplina bagażowa" jest o wiele mniejsza w autokarach i nawet jak będę miał 35 kg bagażu, zamiast 30 to nikt nie zwróci na to uwagi. Nawet jeżeli to każdy dodatkowy kg to 4 zł, a nie 10 czy 15 euro.
Poza tym jadąc autokarem chociaż przez okno zobaczę Danię. Dodatkowo opcja biletu open zostawia mi pewien luz podróżowania, nie muszę wrócić na dokładną, wcześniej zarezerwowaną datę do Oslo.
Jeżeli chodzi o 3 rowery...na obecną chwilę wszyscy potencjalni towarzysze się wykruszają, więc koniec końców pewnie ruszę samotnie, więc to nie jest problem myślę.

Jeżeli się mylę to proszę o zwrócenie mi uwagi :P Wszelkie rady są jak najbardziej pomocne.

Offline jarecki7045

• Miasto: Czerwionka-Leszczyny
  • Na forum od: 23.05.2011
Witaj.
Może spotkamy się na trasie ja 6 lipca lecę do Trondhaim i Drogą Trolli przez Oslo, Szwecję, Danię jadę do Polski.
W marcu dzwoniłem do Sindbada i dowiedziałem się, że na trasie do Oslo nie zabierają rowerów, dlatego wybrałem opcję samolotem. Bilet kupiony w maju z Krakowa kosztował mnie 590 zł ze wszystkimi opłatami. Można zabrać 30 kg bagażu, do spakowanego roweru jeszcze można upchnąć 10 kg więc jest ilość wystarczająca.
Pozdrawiam.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Keeran

• Miasto:
Jarecki7045 chętnie się spotkam na trasie, jeżeli będzie taka możliwość. Ja planuje najpóźniej 15 lipca ruszyć już na północ z Oslo.

Wilk - dzięki za opinię, ale jeszcze raz przypominam, że najprawdopodobniej będzie to jeden rower, bo czas płynie, chętnych nie ma i już raczej nie liczę na to, że ktoś ze mną pojedzie. Mimo wszystko spakowałem dzisiaj rower w foremny karton, żeby sprawdzić wymiary takiego bagażu, wyszło 150x45x25. Przekracza to sumę dostępnego wymiaru o około 55cm i nie przypomina roweru. Myślisz, że mimo wszystko mogą być duże problemy z zabraniem takiego bagażu?

Offline Jacław

• Miasto: Łęczna
  • Na forum od: 13.04.2011
Cześć

Jakbyś chciał się dołączyć, 9 lipca lądujemy w 3 osoby w Bergen, jakiś czas kręcimy po centralnej Norwegii i lecimy dalej na północ, aż do Tromso, dalej na Finlandię.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum