Autor Wątek: Włochy północne wrzesień 2014  (Przeczytany 1399 razy)

RDK

• Gość
Odp: Włochy północne wrzesień 2014
« 9 Lip 2014, 19:52 »
Upatrz sobie krzaki i tyle. Kilka razy spałam u ludzi, ale zachwyceni nie byli

My spaliśmy 2krotnie i było podobnie, choć nawet nas poczęstowali raz arbuzem raz brzoskwiniami, ale widać było, że Włosi jakich spotkaliśmy, raczej nieufni lub niechętni dziwnym nieznajomym na rowerach, którzy chcą przespać noc w ogródku.

Natomiast nocowanie na dziko wygląda tak jak wyżej
Proprieta Privata

Offline Kobieta ewcyna

• Miasto: różnie, teraz.. Oman
  • Na forum od: 13.11.2012
« 9 Lip 2014, 20:30 »

My spaliśmy 2krotnie i było podobnie, choć nawet nas poczęstowali raz arbuzem raz brzoskwiniami, ale widać było, że Włosi jakich spotkaliśmy, raczej nieufni lub niechętni dziwnym nieznajomym na rowerach, którzy chcą przespać noc w ogródku.

Ja myślę, że to nie o rower chodzi, tylko o fakt, że mieszkają w atrakcyjnym regionie i niekoniecznie chcą się dzielić czymś (np. terenem), który sporo kosztuje. Taką mam teorię bo takie miałam odczucie wtedy na miejscu. 
You can't buy happiness but you can buy a bike and that's pretty close
http://ewcyna.com/

Offline Mężczyzna Kierunkowy22

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 16.03.2014
« 10 Lip 2014, 22:16 »
Ja myślę, że to nie o rower chodzi, tylko o fakt, że mieszkają w atrakcyjnym regionie i niekoniecznie chcą się dzielić czymś (np. terenem), który sporo kosztuje. Taką mam teorię bo takie miałam odczucie wtedy na miejscu.

Włosi do takiej turystyki nie są przyzwyczajeni, on jak jadą na kemping to kamperem lub w najgorszym razie przyczepką, albo bungalow/domek z aneksem kuchennym i klimą. Nie rozumieją rowerzystów rozkładających się ze swoimi pałatkami poza miejscami noclegowymi, bo tych jest przecież u nich na pęczki nawet na głębokiej prowincji i jak to tak nam w ogródek, gdy obok tani hotel już od 50Euro.

Nie oceniajmy tego naszymi kategoriami tylko ich - dlaczego nie korzystamy z czegoś co jest dostępne tuż obok (?). Ja myślę, że łatwiej będzie o zrozumienie jak podasz powód swojej prośby. Najczęstszy - zazwyczaj oficjalny - to chęć kontaktu z naturą, co trudno pojąć przeciętnemu człowiekowi bo co to za kontakt z naturą nocą pod czyimiś oknami. A ten mniej oficjalny to zwyczajnie chęć przyoszczędzenia, a to już pachnie Italianom biedą. A jak my reagujemy na nieznajomych biednych co pojawiają się nam w drzwiach lub w ogródkach? Jak nie wypiliśmy, to zazwyczaj niewrogą obawą, tak jak Włosi.

Offline Kobieta ewcyna

• Miasto: różnie, teraz.. Oman
  • Na forum od: 13.11.2012
« 10 Lip 2014, 22:37 »
Jeśli chodzi o mnie, to nikogo tu nie oceniam. Przytoczyłam moje przypuszczenia, odczucia i szczerze mówiąc nawet się bym im nie zdziwiła, jeśliby okazały się słuszne.

No i w obu noclegowych przypadkach podałam powód swojej prośby - brak kempingu w najbliższej okolicy. Bo to był mój jedyny powód wystosowania prośby o rozbicie namiotu na ich terenie. 
Tak czy inaczej myślę, że w biedniejszych/mniej popularnych okolicach jest łatwiej o taki nocleg "na gospodarza".
You can't buy happiness but you can buy a bike and that's pretty close
http://ewcyna.com/

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
« 11 Lip 2014, 07:40 »
tak pisalem o tym kilka razy - do Rzymu id od Rzymu to zupelnie inne Włochy i Włosi.

Znalezienie gospodarza na połnocy to jednak wyzwanie- juz łatwiej było mi w Austrii

Offline Mężczyzna Alchemik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 11.04.2012
« 5 Lut 2015, 08:05 »
Byłem, zobaczyłem i wróciłem :-).
Zdjęcia z wyprawy w linku http://www.janiaczykmarcin.ugu.pl/2014_wlochy/wlochy_01.html
Faktycznie 2 tygodnie to zbyt mało czasu na zobaczenie północnych Włoch. Niemniej jednak wyprawa się udała i na pewno tam jeszcze powrócę.
Dziękuję wszystkim za pomoc w planowaniu.
Pozdrawiam.

Offline Pyska_25

• Miasto:
  • Na forum od: 18.11.2014
« 10 Lut 2015, 21:04 »
Widoki piękne!!!!

Ja planuje Włochy w tym roku zwiedzać ale dłużej i więcej a po obejrzeniu zdjęć juz sie nie mogę doczekać!! :)))

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 11 Lut 2015, 08:50 »
alchemik, pięknie. Ale daj to do osobnego wątku w dziale wyprawy.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum