Autor Wątek: sakwy firmy Sport Arsenal  (Przeczytany 9552 razy)

Rentonowski

• Gość
sakwy firmy Sport Arsenal
« 12 Cze 2009, 12:37 »
Jako, że jestem nowy na forum więc na początek grzecznie się przywitam... WITAM WSZYSTKICH 8)

Posiadam torbę wielofunkcyjną na bagażnik firmy Sport Arsenal, dokładnie ten model: http://www.alpinbike.pl/arsenalsport.php?photo_id=20

Do torby oprócz tego co napisali na ww. stronce dołączony jest pokrowiec przeciwdeszczowy w kolorze niebieskim..
Torbę mocuje się do bagażnika rzepami, nie jest ona idealnie stabilna na bagażniku, tzn. energicznie pochylając rower na bok, torba też się wychyla, nie jest sztywno przytwierdzona do bagażnika. Mam nadzieję, że czytający to dojdą o co mi chodzi :D

Oczywiście do zwykłej do jazdy asfaltem, ścieżkami rowerowymi czy po leśnych dróżkach jest w sam raz i nie można jej nic zarzucić.

Mam ją od niedawna więc ciężko cokolwiek powiedzieć o trwałości. Także skuteczności pokrowca nie miałem okazji jeszcze sprawdzić.

Generalnie uważam, że warta jest swojej ceny i gdybym drugi raz stanął przed wyborem czy ją kupić czy nie to kupiłbym bez zastanowienia!

olka90

• Gość
« 21 Cze 2010, 15:29 »
Witam! To mój pierwszy post, nie chciałam zakładać nowego wątku, a widzę że tu mowa o sakwach Arsenal Sport, więc postanowiłam napisać :) Ogólnie mówiąc jestem początkująca jeśli chodzi o wyprawy rowerowe, nie znam się na sprzętach, częściach itd...Po prostu kocham jeździć na rowerze i stwierdziłam, że na trochę dłuższe wyprawy przydałaby się jakaś torba czy sakwa na bagażnik. Natknęłam się właśnie na ten Arsenal Sport i zainteresowałam się tą sakwą -
http://www.alpinbike.pl/arsenalsport.php?photo_id=19
Wydaje się zgrabna, i jest dość pojemna. Zastanawiam się tylko czy w takim razie konieczne jest zakupienie odpowiedniego bagażnika, na którym montuje się takie sakwy? Mój rower ma bagażnik, ale taki zwykły mały, który w zestawie był XD Nie wiem czy uda się tych rozmiarów torbę tam zamontować. Prosiłabym o radę czy warto zainwestować w specjalny bagażnik czy może wystarczy obojętnie jaki? Ewentualnie może uda się go jakoś przystosować? A może ktoś mógłby polecić mi jakąś inną sakwę górną na tylny bagażnik, kilkunastolitrową, w cenie do 100 zł?
Z góry dziękuję za uwagę. Pozdrawiam wszystkich rowerowych Forumowiczów  :)

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 21 Cze 2010, 15:53 »
Torba, którą podlinkowałaś, powinna bez problemu pasować do bagażnika, który masz. Mocuje się ją na rzepy do niego. Jeśli martwisz się wymiarami, to co za problem zmierzyć, masz wymiary torby na stronie, a bagażnik możesz sobie sama zmierzyć i sprawdzić, czy pasuje ;)

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 21 Cze 2010, 17:02 »
Też myślałem o torbie na bagażnik i bardziej skłaniałem się ku takim:
http://www.alpinbike.pl/arsenalsport.php?photo_id=20
Taka jak zaproponowana na początku.
Droższa ale praktyczniejsza, jakbyś nagle w sklepie kupiła troszkę więcej jedzenia to jest gdzie to upchnąć. Co do kompatybilności, te sakwy pasują do większości bagażników, sprawdź tylko wymiary i jakbyś zdecydowała się na sakwę z takimi kieszeniami bocznymi to zwróć uwagę, żeby bagażnik miał dodatkowe pręty boczne zapobiegające tarciu tych bocznych części o koło czy szprychy.

Offline misieeek23

• Miasto: Parlin/Warszawa
  • Na forum od: 20.06.2010
« 21 Cze 2010, 18:40 »
Witam.
Jestem w posiadaniu torby, którą przedstawił rafalb. Torba idealnie sprawdza się w mieście ponieważ można ograniczyć jej wielkość. Po rozłożeniu bocznych kieszeni bez problemu zmieści się dodatkowa odzież i stos kanapek :D. Sprawdza się doskonale na 1-2-dniowych wycieczkach. Torba dodatkowo wyposażona jest w worek ochronny przed opadami deszczu, liczne kieszonki na niezbędne narzędzia i dokumenty. Minusem tej torby jest montaż na rzepy. Jeżeli trzeba szybko lub często zdejmować bagaż to trzeba się trochę pogimnastykować (przeciskanie rzepów między bagażnikiem a kołem/błotnikiem jest dość uciążliwe). Za tą cenę trzeba pójść na kompromis- systemowe torby bywają dwukrotnie droższe. Myślę, że za kwotę nieco ponad 100 złotych Sport Arsenal oferuje przyzwoitą, zgrabną i uniwersalną torbę. Osobom szanującym stosunek cena/jakość gorąco polecam.
Pozdrawiam!

uki

• Gość
Odp: sakwy firmy Sport Arsenal
« 13 Lip 2011, 14:10 »
Witam.
tez mam sakwe Sport Arsenal [Seria SNC] ART. 550 Sakwa wielofunkcyjna na bagażnik. Zatem moge powiedziec pare słów o jej uzytkowaniu. Ogolnie sakwa bardzo przyjemna, w paczce dostalem wielki niebieski pokorowiec na wypadek deszczu, a ja i tak jezdzilem bez tego, padal deszcz a sakwa w srodku byla sucha, wiadom oze jak bym wjechal w wode, albo byl na deszczu non stop to pewnie material by nie wytrzymał. Jak wczesniej ktos zauwazyl system rzepów jest nieco denerwujący, zdejmowanie sakwy i zakladanie to penetracja palcami pomiedzy kolem a bagaznikiem. Szybciej wypakowalem sie z sakwy i poszedle m na kwatere z zawartoscia niz gdybym miał ją odpinac. ( ciuchy mialem popakowane w reklamowki) . Fajny patent to taki system "komina" mozna zwiększyć pojemnosc sakw odpinając odpowiednie expresy. Sakwa jest pojemna i na luzaka zapakowalem wszystko co mi bylo potrzebne na 8 dniowy wyjazd wzdłuż naszego Bałtyku. Jedyny mankament to, to, ze jak odwrocilem rower by wyregulowac przerzutke, to odpruły sie rzepy ktor byly przymocowane na dnie sakwy , tak na odlegoosci 2 cm, zauwazylem to dopiero po powrocie. Zastanawiam sie jak to zszyc lub skleic, bo z pewnościa bede uzywał tej sakwy na następnych wypadach. Pozdro dla podróżników rowerowych.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 13 Lip 2011, 15:24 »
torba na kierownicę sport alrsenal używana

torbe sport arsenal kupiłem używaną za 100 zł. Po pierwszym tygodniu odpadł klik (ten pomarańczowy przycisk, nie dało się odpiąć torby). Przełożyłem inny klik (czyli cały to ustrojstwo dałem innej firmy), z poprzedniej torby którą miałem. Od tego czasu z klikiem spokój.
Co do samej torby.
Jest wodoszczelna, sprawdziłem w praktyce na deszczu.
Nieco się rozłazzi, jak jest obciążona wygina się, bo ścianka jest dość cienka. Na brzegach materiału są tak jakby włoski, odchodzą, jakby się ścierało. Nie wiem jak to nazwać ale wygląda niechlujnie.
Jest bardzo pojemna.  Brakuje choćby jednej kieszonki w środku.
Torba zakupiona miała 2 malutkie przetarcia od linek hamulcowych, zakleiłem łatkami do dętek od środka i jest ok.
Moje zdanie: 100 zł to jest warte, ale więcej nie. Kolejnej bym nie kupił.
Proszę brać pod uwagę, że kupiłem używaną i nie wiem co wcześniej torba przeszła.

Offline michal_gurak

• Miasto: Kraków/Lubaczów
  • Na forum od: 27.05.2011
« 13 Sie 2011, 23:49 »
Posiadam takowe: http://www.alpinbike.pl/arsenalsport.php?photo_id=17

Na razie były tylko na kilku krótkich wycieczkach. W deszczu jeszcze nie miały okazji jeździć.
Materiał wydaje się być solidny jak za taką cenę, sakwy dość pojemne. Górę można odpiąć jest pasek do noszenia przez ramię (plastikowe zaczepy = ograniczone zaufanie) Od wewnętrznej strony dolnych sakw wzmacniane sztywnym materiałem Mnóstwo kieszonek, na wodę również znajdzie się miejsce (standardowa butelka 1,5l mineralnej mieści się idealnie,ciasno i nie lata na wybojach). Mocowanie sakw na zaczep z gumkami, super rozwiązanie to nie jest ale da się przeżyć jeśli się jeździ po asfalcie

Na krótsze wycieczki jak znalazł, na dłuższych brak doświadczenia.

Sakwy przeżyły solidny szlif po żwirze podczas mojego wypadku, Praktycznie zero widocznych uszkodzeń więc materiał solidny. Już niedługo krótka wycieczka w Bieszczady, zdam relację jak się sprawiły.
Pozdrawiam - Michał!

Offline Mężczyzna ŁukaszRze

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 11.06.2012
« 27 Sie 2012, 21:50 »
Rozglądam się ostatnio za jakąś alternatywą dla plecaka przy dojazdach na uczelnię w oko wpadła mi ta sakwa http://www.alpinbike.pl/arsenalsport.php?photo_id=15 w zestawie z bagażnikiem na sztycę http://www.alpinbike.pl/arsenalsport.php?photo_id=4 może być odpowiednim zestawem. Używa ktoś może tej sakwy albo może polecić coś podobnego?
Ostatnio staram się używać plecaka tylko w ostateczności a dużych sakw crosso i bagażnika nie chciałbym zabierać. Nie mam możliwości zobaczyć tej sakwy na żywo poszukuję coś  na zabranie kompletu przeciwdeszczowego, cywilnych spodni i kilku drobnych rzeczy i tak jak tutaj aby była możliwość użycia jako torby na ramię.

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
  • Miasto: Ruda Śląska
  • Na forum od: 29.07.2011
« 31 Paź 2012, 20:18 »
Muszę rzec dobre słowo na temat sport arsenal a dokładniej dystrybutora alpinebike (nie wiem kto bardziej jest odpowiedzialny). Na wyprawie uszkodził mi się mapnik, a sama torba przetarła od linek hamulcowych w rogu. Niby nic wielkiego - wystarczyło naprawić, ale torba została wymienona na nową co jest dla mnie sporym zaskoczeniem! :)
Zapraszam ===>

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum