Autor Wątek: Wymiana napędu - fabryczny czy można zoptymalizować?  (Przeczytany 1628 razy)

Offline bober16060

• Miasto:
  • Na forum od: 30.06.2014
Witam,
Zużył mi się napęd kaseta shimano cs-hg30-81, korba SR Suntour PFF, łańcuch shimano Narrow IG. Rower crossowy, koła 28". Czy wymienić na taki sam zestaw (taki miałem fabrycznie), czy można w podobnych cenach znaleźć coś lepszego. Przejeżdżam max 1,5tys. rocznie (jak mam wenę).  Mam takie wrażenie, że ten dość szybko się skończył. Niestety kasowały mi się liczniki i nie mam pewności ile przejechałem do pierwszego przepuszczania. Czy to możliwe że ok 3tys.
Będę wdzięczny za pomoc.

RDK

• Gość
Napęd (niekoniecznie ten), nie uwzględniając zerwania łańcucha, potrafi przetrwać dużo więcej. Z twoimi rocznymi dystansami, dobry napęd powinien ci starczyć na kilka lat.  ;) Gdy będziesz kupować nowy, zawsze lepszą powinieneś brać kasetę, bo szybciej się zużywa. Ja ze SWOIMI dystansami zwykle wymieniam cały napęd raz na 1-2 lata

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Gdy będziesz kupować nowy, zawsze lepszą powinieneś brać kasetę, bo szybciej się zużywa.
Polemizowałbym. Kiepskim łańcuchem zarżniesz każdą kasetę, z czego by ona nie była, nawet tytanu.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Możesz też przeczytać mój stary wątek http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=2987.msg46433#msg46433 i nie przejmować się przesadnie  ;)

NB Ten, wspomniany w wątku rower dalej istnieje, i choć jeździ mniej to od tamtego czasu zrobił dodatkowe 6700km na tym samym napędzie.

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
Gdy będziesz kupować nowy, zawsze lepszą powinieneś brać kasetę, bo szybciej się zużywa.
Polemizowałbym. Kiepskim łańcuchem zarżniesz każdą kasetę, z czego by ona nie była, nawet tytanu.
Słusznie.

Napęd (niekoniecznie ten), nie uwzględniając zerwania łańcucha, potrafi przetrwać dużo więcej. Z twoimi rocznymi dystansami, dobry napęd powinien ci starczyć na kilka lat.  ;) Gdy będziesz kupować nowy, zawsze lepszą powinieneś brać kasetę, bo szybciej się zużywa. Ja ze SWOIMI dystansami zwykle wymieniam cały napęd raz na 1-2 lata
Z tego co mi wiadomo, to jest zupełnie na odwrót.
Na logikę, to właśnie rozciągnięty, zużyty łańcuch ściera kasetę.
Łańcuch co najwyżej może się rozciągnąć, a to oznacza niedopasowanie się pierścieni do zębatki w kasecie.
Dlatego też polecano mi lepszy łańcuch z wyższej półki niż kaseta.
Taki wybór powinien wydłużyć żywotność kasety.

Info podparte doświadczeniem ludzi z branży rowerowej :-)
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

RDK

• Gość
Pisząc o kasecie porównywałem ją domyślnie do korby ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum