Autor Wątek: Jaka lampa przednia do dynama w piaście?  (Przeczytany 14916 razy)

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
Pełno w dziale tematów o lampkach na baterie, a o tych na dynamo w piaście nic.
Pytanie więc do tych, co takich używają - co macie i co polecacie? Potrzebuję lampy do w miarę komfortowej jazdy w nocy, tzn. by móc w całkowitym mroku jechać po asfalcie ze 25km/h i się nie zabić. Nie zakładam konkretnego budżetu, jak coś jest warte swojej ceny, mogę wyłożyć więcej (tylko bez przegięć typu 400zł za lampę).

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
Pełno w dziale tematów o lampkach na baterie, a o tych na dynamo w piaście nic.
Pytanie więc do tych, co takich używają - co macie i co polecacie? Potrzebuję lampy do w miarę komfortowej jazdy w nocy, tzn. by móc w całkowitym mroku jechać po asfalcie ze 25km/h i się nie zabić. Nie zakładam konkretnego budżetu, jak coś jest warte swojej ceny, mogę wyłożyć więcej (tylko bez przegięć typu 400zł za lampę).
Mam i polecam Philips Saferide 40 w wersji na dynamo. Można kupić za 155 zł. Drogo, ale ja akurat dostałem w prezencie, to nie narzekam :)

Tutaj coś więcej.

I tutaj.

Offline Mężczyzna Medawc

Jakieś inne propozycje? Aktualnie się waham pomiędzy właśnie tym Philipsem, a Axa Echo 30, która jest prawie 2x tańsza, a "teoretycznie" tylko 10 luxów słabsza.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Jest jeszcze jedna lampka, nawet dwie, Pisałem o Supernovej oraz Son Edelux, kiedyś na forum z Latosiem, tylko trochę zakładany budżet przekracza.
« Ostatnia zmiana: 7 Lip 2014, 17:17 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna andreas37

• Wiara Czyni Cuda..
  • Miasto: szczecin
  • Na forum od: 12.11.2011
DLA MEDAWCA

Kolego z czystym sumieniem olej ,,świecidełka'' na baterie/ tudzież akumulatorki / i ich fanów
Tam gdzie liczy się prostota i niezawodność wybierz lampki na dynamo w piaście..
We Wrocławiu masz fajny sklepik ,,Rowery Stylowe'' na ul . Komuny Paryskiej - przejdż tam się , rzuć temat , pogadaj , na pewno chłopaki dla Ciebie coś znajdą..

Pozdrower

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Medawc

Za to później nie musisz pamiętać o bateriach a włącznik do świateł możesz sobie wyprowadzić, gdzie tylko Ci się podoba, np pod kierownicę. Znika dzięki temu jedna z upierdliwości (przynajmniej dla mnie) przy codziennej jeździe po mieście - ciągłe włączanie i wyłączanie świateł.
Są minusy, ale są i plusy.
Natomiast dla andreas37 brawo za odkop, który raz, że nieaktualny (dynamo z lampami już od dawna mi hulają w rowerze), to w dodatku kompletnie nic nie wniósł do dyskusji :P

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna andreas37

• Wiara Czyni Cuda..
  • Miasto: szczecin
  • Na forum od: 12.11.2011
Do Medawca:
Na czym to chula twój rowerek ? Na jakich lampkach ? - skreśl kilka sensownych zdań w tym temacie , bo sam się rozglądam za czymś podobnym.
Z chęcią przeczytam coś z sensem od gościa co ma coś do powiedzenia.

Pozdrower
« Ostatnia zmiana: 15 Lis 2014, 18:48 olo »

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Usunąłem Wasze przepychanki i wycieczki osobiste. Skupcie się na lampkach.

@Andreas, tutaj panuje wolność wypowiedzi o ile mieści się to w ramach regulaminu. Każdy ma prawo krytykować różne rozwiązania i poglądy tak długo jak odnosi się do meritum.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Medawc

Natomiast ma przewagę łatwości demontażu, wiele osób zostawiając gdzieś w mieście przypięty rower zdejmuje lampki by ich nikt nie ukradł.
Dla Ciebie zaleta, dla mnie ta łatwość demontażu, bez użycia narzędzi, to kolejna wada. Za każdym razem, gdy gdzieś rower zostawiasz, to trzeba je zdejmować, chować, pamiętać, by zabrać z powrotem itp. Dla mnie było to upierdliwe do tego stopnia, że w mieszczuchu, gdzie dalej mam lampki na baterie (planuję w jakiejśtam przyszłości też przejść na dynamo) przykleiłem je do uchwytów klejem dwuskładnikowym, a w samych uchwytach szybkozamykacze lub "ręczne" śruby wymieniłem na zwykłe śrubki (na śrubokręt). I zostawiam lampki na rowerze.

Co do okablowania - z przodu kabelkologia ogranicza się do minimum. komplikacje zaczynają się przy tylnej. Do tego tylne lampki na baterie akurat długo ciągną, a w dodatku nie ma lamp na dynamo z trybem migania, dlatego długo sam myślałem, czy tyłu jednak na baterie nie zostawić.
Awaryjnością kabli bym nie straszył, zwłaszcza, gdy na dynamo jest tylko przód - co za problem zabrać kawałek kabla na zapas? Waży mniej niż komplet baterii.

Do Medawca:
Na czym to chula twój rowerek ? Na jakich lampkach ? - skreśl kilka sensownych zdań w tym temacie , bo sam się rozglądam za czymś podobnym.
Z chęcią przeczytam coś z sensem od gościa co ma coś do powiedzenia.

Axa Echo 30 steady + Bush und Muller Selectra Plus

Przednia Axa spokojnie wystarcza do jazdy z pełną prędkością po asfalcie i do ostrożnej w lekkim terenie, czyli do typowej jazdy turystycznej. Do takiej jazdy ma bardzo dobry rozkład światła, jasno oświetla jakieś 20m przed rowerem, nie oślepia tych z przeciwka. Do jazdy terenowej się nie nadaje, bo wiązka jest za wąska. Ma podtrzymanie, w którym co nieco widać.

Tylny B&M - bardzo jasno świeci i ma świetnie działające podtrzymanie: kondensator ładuje się bardzo szybko, a na podtrzymaniu lampka dalej świeci bardzo jasno.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Wilku, daruj sobie. To nie jest wątek o wyższości jednego rozwiązania nad drugim, tylko o doborze lampki do dynama.
Dasz radę nie wtrącać swoich nic nie wartych w tym temacie uwag? Już w niejednym wątku rozpisałeś się jak to dynama nie lubisz, i jak wg Ciebie jest gorsze. Twoja sprawa, pozwól zwolennikom 'gorszego' rozwiązania działać.

Sam jestem ciekaw co zaproponujecie, bo się przymierzam do złożenia jakiegoś zestawu.
Znajomy używał średniej klasy dynama Shimano + lampka AXA Luxx 70 Plus i sobie zestaw bardzo chwalił, szczególnie wyjście na USB umożliwiające podładowanie różnej elektroniki.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
I naprawdę uważasz, że jest sens po raz kolejny  wtrącać na ten temat swoje 3 grosze, zbaczając całkowicie z tematu wątku?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum