Autor Wątek: Jaka lampa przednia do dynama w piaście?  (Przeczytany 14961 razy)

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
Sam jestem ciekaw co zaproponujecie, bo się przymierzam do złożenia jakiegoś zestawu.
Znajomy używał średniej klasy dynama Shimano + lampka AXA Luxx 70 Plus i sobie zestaw bardzo chwalił, szczególnie wyjście na USB umożliwiające podładowanie różnej elektroniki.
Waxmund, jeśli chcesz opcję ładowania z USB, to ja polecam charbike miniUSB (http://charbike.republika.pl/) i osobno lampkę, z 2 powodów:
- Mając te 2 rzeczy osobno lampkę dobierasz sobie jaką chcesz, nie przypasuje Ci Axa, to won i zakładasz inną,
- Lepsze działanie ładowarki. Jeśli opis jest zgodny z rzeczywistością, to ta Axa ładuje max 0,5A i zaczyna ładować przy 15km/h. Charbike ładuje maksymalnie 1A, a w moim telefonie ładowanie zaskakuje przy około 7km/h, przy 15 to już ładuje maksymalnym prądem.

I naprawdę uważasz, że jest sens po raz kolejny  wtrącać na ten temat swoje 3 grosze, zbaczając całkowicie z tematu wątku?
Jak wiemy Wilk jest absolutnym ekspertem w kwestii rozwiązań, których sam nigdy nie używał :D
« Ostatnia zmiana: 16 Lis 2014, 14:10 Medawc »

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
Można kupić
http://allegro.pl/modul-zasilacza-stabilizator-napiecia-lm2596-i4718249177.html
Do tego mostek prostowniczy oraz gniazdo USB i za 10 zł mamy zasilacz z dynama.
Można go zabudować w lampce albo osobnym pudełku.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Waxmund, jeśli chcesz opcję ładowania z USB, to ja polecam charbike miniUSB

Szczerze, to nie podobają mi się wszystkie te rozwiązania z różnymi charbike'ami. Z Axą mam prostotę, żadnej dodatkowej skrzynki, kabli...

Na kolejną wyprawę planuję wziąć tablet który chciałbym ładować właśnie z Axy, lub innej tego typu lampki z wyjściem na USB (jakieś propozycje?). Tylko właśnie nie wiem, czy te 0,5A starczy do tabletu...

Do tego nowy model garminowego GPS'a (64s) ma w sobie ponoć ładowarkę do akumulatorków, więc wtedy mógłbym w ogóle baterii zapasowych nie brać ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Karol

Bo ideą takich skrzynek jest to, że ładujesz je na trasie, a później na biwaku czy w nocy ze skrzynki ładujesz inne urządzenia
Które skrzynki mają taką ideę?
Podaj jakieś przykłady.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Ale czy lampka magazynuje energię?
Nie. Ale tablet to mogę do lemondki przymocować, do torby na kierownicę wrzucić lub przedniej sakwy, wydaje mi się to prostsze, i mam jedno urządzenie mniej (i ileś tam kabli) które mi się może popsuć.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Karol

1400 mAh ciekawe co można z tego naładować w nocy na biwaku.
Akumulator ten to tylko bufor, który zapewnia nieprzerwane ładowanie gdy się zatrzymamy na chwilę.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Jak jazdę z tabletem przymocowanym do lemondki uważasz za prostsze niż jazda z małą skrzyneczką na ramie...  :lol:
Tak, szczególnie jeśli od skrzyneczki mają iść kolejne kable do tabletu.

www.waxmund.pl

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Karol

Po co mędrkujesz panie Karolu, jak pojęcia nie masz o tym urządzeniu? Warto czytać uważnie forum, ja z licznych debat dynamo vs baterie przyswoiłem sporo wiedzy, Łatośłętka nieraz o tym pisał, używał tego na niejednej wyprawie i ładuje w nocy z tego elektronikę.
Ja akurat w przeciwieństwie do Ciebie mam pojęcie w tym temacie panie Wilku. Na pewno nie naładujesz z tego tabletu itp urządzeń, o które chodzi Waxmundowi, podczas biwaku w nocy.
Takie są prawa fizyki.
Trafnie to określił Jan Kobuszewski z Wiesławem Gołasem w skeczu o hydraulikach.
PS
PowerBank można tak samo naładować z lampki z wyjściem USB.
« Ostatnia zmiana: 16 Lis 2014, 16:53 Karol »

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Karol

Tylko lampka ma wyjście 500mA, a E-Werk 1500mA, więc ładuje 3 razy szybciej, co oznacza, że 3 razy krócej trzeba jechać z obciążonym dynamem by baterię naładować. Poza tym nie o tym była rozmowa, prosiłeś o podanie takiego urządzenia - więc Ci podałem, bo najwyraźniej nie wiedziałeś, że takowe istnieją.
Niestety ale znowu nie masz racji, to 1500mA to tylko do czasu rozładowania bufora, bo potem to już tylko tyle ile da dynamo, czyli około 0,5 A. A potem jeszcze trzeba pojechać z załączonym dynamem aby naładować bufor.
To znowu tylko prawa fizyki. Z pustego to i nawet Salomon (Wilk)  nie naleje.
PS
Gdybyś mi pokazał urządzenie, o które prosiłem to bym grzecznie podziękował.
« Ostatnia zmiana: 16 Lis 2014, 17:17 Karol »

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....