Autor Wątek: Sardynia 2014  (Przeczytany 1920 razy)

Offline m+k

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
Sardynia 2014
« 6 Lip 2014, 13:44 »
Tydzień temu wróciliśmy z wyprawy rowerowej po Sardynii. Samolotem polecieliśmy z Berlina do Olbii a następnie z Olbii przedostaliśmy się pociągiem do Cagliari, skąd rozpoczęliśmy wyprawę. Większość nocy spaliśmy na dziko bez namiotu (głównie wydmy i plaże), 2 razy na tzw. gospodarza, 2 razy na kempingu (skusiły nas baseny, dobra cena i brak ludzi). Na 15 noclegów  namiot rozłożyliśmy 4 razy. Temperatury na wyspie wysokie. Przejechaliśmy ok 780km. Dla osób lubiących duże puste piaszczyste plaże lub małe dzikie zatoczki, Sardynię możemy jak najbardziej polecić. Zachodnie wybrzeże puste i mało zagospodarowane. Wystarczy odjechać od wybrzeża i pomimo, że dopiero początek lata krajobraz wypalony gorącym słońcem. Mapa przejazdu mniej więcej wygląda następująco (zostanie ona jeszcze dokładnie przeanalizowana i poprawiona).
http://www.gpsies.com/map.do?fileId=urouigxyxuskhvtl
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć (156 zdjęć):
https://picasaweb.google.com/111095219344076457744/SardyniaRowerem2014
Pozdrawiamy :)

Offline Mężczyzna tsomen

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 29.05.2014
Odp: Sardynia 2014
« 6 Lip 2014, 14:58 »
Zazdroszczę przez duże Z. Może kiedyś ja tam zawitam... ::)
Super zdjęcia, bardzo przyjemnie się oglądało.

Pozdrawiam :)

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 6 Lip 2014, 15:08 »
Jak zwykle przyjemna galeria. Rejony turystyczne omijaliście czy to nie sezon?

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 6 Lip 2014, 15:09 »
Jak zwykle obejrzałam Waszą galerię z wielką przyjemnością :) Piękne plaże i zdumiewająco mało ludzi. Co prawda ja chyba tylko zimą nie umarłabym tam z gorąca, a wtedy pewnie nawet na wschodnim wybrzeżu nie ma tłumów :)

Offline m+k

« 7 Lip 2014, 07:15 »
Jeśli chodzi o ilość turystów to zachodnie wybrzeże po prostu ma bardzo ograniczoną ofertę i większość terenów i plaż jest nie zurbanizowana. Fakt, że miejsca typowo turystycznie oblegane nie były naszym celem podróży. Będąc jednak na kempingu śmiało można stwierdzić, że jeszcze sezon się nie rozpoczął. Pustki i tylko pojedyncze osoby. Więcej osób dało się zauważyć np. na Costa Smeralda i północnym wybrzeżu lub przy większych i atrakcyjnych miejscowościach. Temperatury trochę dały w kość pomimo, że dopiero tak naprawdę upały się zaczynają. Bywało, że po prostu w godzinach południowych robiliśmy dłuższe przerwy kąpąc się i odpoczywając w cieniu, aby po 17 zacząć dalszą jazdę.
Pozdrawiamy

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 24 Lip 2014, 14:14 »
bardzo fajna wyprawa. Miło się oglądało i te widoki. Gratulacje!

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 28 Lip 2014, 22:34 »
Jak zwykle wspaniała podróz i super zdjęcia! :) Srdynia też mi się podoba ;) Jeszcze trochę takich relacji i nie będęmogła się zdecydować gdzie pojechać w przyszłym roku;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 29 Lip 2014, 11:40 »
Sporo krajobrazów, chybą więcej niż w waszych poprzednich galeriach :) Jak zwykle, piękny wyjazd bardzo sympatycznej pary. Podziwiam za spanie bez namiotu, ja się zawsze boję, że mnie robactwo jakieś oblezie i pogryzie.
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 29 Lip 2014, 12:26 »
Spanie pod golym niebem faktycznie musi byc super, ale ja bym sie bardziej bala jakichs innych nieproszonych gosci, ale z nieco wyzszym poziomem inteligencji;)
Hindiana - w namiocie tez moze cos pogryzc, choc faktycznie bez niego prawdopodobienstwo jest pewnie wieksze ;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 29 Lip 2014, 12:57 »
W namiocie? Raczej nie, chyba że zostawisz otwarte na dłuższą chwilę. Ja bardzo uważam, żeby zasuwać zamki i np w upale zostawić szczelnie zasuniętą moskitierę. Ale niezliczoną ilość razy spałam też w namiotach wojskowych (np NS) czyli bez podłogi i wszystko do nich wpada :)
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline m+k

« 30 Lip 2014, 17:25 »
Jeśli chodzi o spanie bez namiotu to na plaży lub wydmach jest niskie prawdopodobieństwo, że jakieś "żyjątka" będą po nas chodzić. Raz tylko znalazłam rano dziwne ślady na piasku za moją głową. Próbowaliśmy rozszyfrować co mogło to być. Z pozostawionych śladów i akcji porównawczej w internecie doszliśmy do wniosku, że był to albo mały żółwik albo skorpion. Z pewnością w terenie, gdzie jest poszycie leśne albo w pobliżu więcej krzaków nie odważyłabym się spać w ten sposób. Dziękujemy za komentarze :)

Offline Mężczyzna endrzer

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.10.2013
« 6 Sie 2014, 09:53 »
Fajna wycieczka. Udane prawdziwe wakacje :) Gratki. Zazdroszczę ;)
Ja w tym roku tylko 4-dniowe Mazury zaliczyłem. Nowy członek rodziny, nowe obowiązki ;)

Offline Kobieta mzewa

• Moutain Flyer
  • Miasto: Kędzierzyn-Koźle
  • Na forum od: 29.07.2014
    • moje forum miejskie
« 6 Sie 2014, 11:12 »
Jaki ten net mały  ;)
Wyprawy Zazdraszczamy. Przepiękne widoki, jak zwykle perfekcyjnie przygotowani.

U nas : Jeszcze nie skończyliśmy budowy, więc nie mamy się czym chwalić. Ledwo się uda czasem jednodniowe wycieczki zrobić, czuje się wtedy jak spuszczona ze smyczy i trochę przeginam z trasami. W lipcu uczestnicy wycieczki na ostatnich kilometrach W Jurze K-Cz chyba chcieli mnie udusić, ale nie mieli na to siły.  ;)

Offline m+k

« 7 Sie 2014, 07:14 »
Fajna wycieczka. Udane prawdziwe wakacje :) Gratki. Zazdroszczę ;)
Ja w tym roku tylko 4-dniowe Mazury zaliczyłem. Nowy członek rodziny, nowe obowiązki ;)

Rzeczywiście, Sardynia na takie prawdziwe letnie wakacje nadaje się w 100%. A my jeszcze na Mazurach nie byliśmy, także wiele mamy do zobaczenia. Gratulujemy nowego członka rodziny.  I dodam, że na wszystko przychodzi odpowiedni czas, dzieci wyrosną a my...w drogę świat zwiedzać:)

Jaki ten net mały  ;)

I świat staje się coraz mniejszy. Fajnie, że tu jesteś:)

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
« 12 Sie 2014, 12:45 »
Niewiele brakowało, byśmy się spotkali. My wystartowaliśmy 20 czerwca też zachodnim wybrzeżem, w przeciwnym kierunku. Fragmenty trasy się nam pokrywały, potem odbiliśmy w góry. Szkoda, że się nie skoordynowaliśmy, bo była szansa na spotkanie, albo wręcz wspólny przejazd. Lecieliśmy tak samo :) z Berlina do Olbii.

Tagi: sardynia włochy 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum