Autor Wątek: Pakowanie - reklamówki vs. pojemniki  (Przeczytany 1990 razy)

Offline Mężczyzna brodacz

• Miasto: Legionowo
  • Na forum od: 06.06.2013
Pakowanie - reklamówki vs. pojemniki
« 6 Lip 2014, 19:15 »
Nie znalazłem takowego tematu (chyba że źle szukałem) więc zakładam.

Od samego początku stawiałem na reklamówki, pozwalają one dość precyzyjnie wypełnić sakwę. Po kilku wyjazdach zacząłem zmieniać zdanie na ich temat. Po pierwsze dość łatwo się rozrywają, po drugie ten szelest reklamówek irytuje mnie, przypomina mi trochę miejski zgiełk. Kolejna sprawa to wydało mi się to nieprofesjonalne, tym bardziej przy dłuższej wyprawie.

Rozejrzałem się po domu i znalazłem sporo plastikowych pojemników na jedzenie. Mają zaokrąglone kształty, są dość mocne. Podczas ostatniego wyjazdu miałem ze sobą dwa, w pierwszym trzymałem rzeczy związane z serwisem roweru zaś drugi pełnił rolę apteczki. Jedzenie pakuje do starego pokrowca na śpiwór. Wolne przestrzenie między pojemnikiem a ścianką sakwy wypełniam ubraniami i mapami.

Niestety nie wszystko dało się spakować do pojemników, np. klapki, czy bieliznę. Ktoś wie czy w sprzedaży są jakieś worki albo macie inne pomysły?
Ortografia? A co to?

Offline Mężczyzna routen

• Miasto: Dolina Złudzeń
  • Na forum od: 10.02.2014
Odpowiednie worki bardzo łatwo jest uszyć np. ze starego namiotu,zużytej przeciwdeszczówki.
A jak się nie ma maszyny do szycia to skroić i zlecić komuś.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Rozejrzałem się po domu i znalazłem sporo plastikowych pojemników na jedzenie. Mają zaokrąglone kształty, są dość mocne.
Na pierwszym wyjeździe miałem w takim czymś sypkie żarcie, nie polecam, szybko się połamało :)
Reklamówki wymiatają, ale nie te najcieńsze i rwące się rękach. Na ciuchy czasem lepsze cienkie woreczki z siatki (gdy masz szczelną sakwę).

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Korzystam tylko z reklamówek i nie widzę potrzeby profesjonalizacji. Mają same zalety: tanie, lekkie, łatwo można się ich pozbyć albo zwiększyć stan posiadania. ;)
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Pudełka zajmują więcej przestrzeni niż reklamówki. Ja używam reklamówek mocniejszych, ale przede wszystkim materiałowych toreb na zakupy - te na pewno się nie podrą i przy tym nie szeleszczą :)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Powiem krótko - małe worki Jan Niezbędny w modnym niebieskim kolorze i nic więcej nie potrzeba.

Plastikowe pojemniki - owszem używam. Jako miski na zupy mleczne  ;)

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
plastikowe pudełka, te takie z gumką uszczelniającą na jedzenie, można w nich robic tez np. sałatkę juz podczas wyjazdu
siatkowe worki do prania pończoch - do ciuchów
reklamówek nie lubię
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Jestem skazany na reklamówki, bo mam przemakalne sakwy (jeszcze) :D Z resztą byłoby to też dodatkowe zabezpieczenie.

Jeszcze ciekawą zaletą jest fakt, że po zaladowaniu ciuchów możesz na worku usiąść, skręcić go i w ten sposób masz skompresowane ciuchy.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Jestem na etapie szycia worków zaciskaniem na sznurek. Reklamówki było ok, pozwalały skompresować, ale za to zapinanie na gumki było zbyt uciążliwe i czasochłonne.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
A po co zamykać na gumki? Wystarczy uszy związać.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Pakowałem się do worka transportowego, więc potrzebowałem pewnego zapięcia i dobrej kompresji. Poza tym uszy nie są do końca pewne, ostatnio z powodu braku wewnętrznej kieszonki w sakwie, woziłem w szmacianej siatce i ciągle coś wypadało ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
post usunięty
« Ostatnia zmiana: 4 Lut 2017, 18:17 PABLO »

Offline Mężczyzna brodacz

• Miasto: Legionowo
  • Na forum od: 06.06.2013
Jestem trochę zaskoczony że większość osób tak jest przekonana do reklamówek.

Myślę że zapomniałem jeszcze o dwóch zaletach pudełek, zawsze łatwiej w namiocie coś znaleźć a nie grzebać po wszystkich siatkach :lol: Druga z nich to dotykając sakwy, ewentualnie patrząc na sakwę można bez otwierania wiedzieć co w której sakwie mamy.
Ortografia? A co to?

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Pudełka emanują jakąś aurą, że bez otwierania sakwy co w każdym pudełku siedzi? ;)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Po prostu musisz mieć różniące się worki kolorem, materiałem etc., najlepiej pogrupowane tematycznie. Wtedy nie muszę grzebać po wszystkich siatkach, a tylko po konkretnym temacie. A że rzeczy dużo nie zabieram to jak wyciągnę dany worek to w nim od razu mam to co chcę :) Ja z reguły mam takie worki:

1. na deszcz - spodnie, kurtka, ochraniacze na buty, czapeczka - w miarę na wierzchu
2. ciuchy cywilne - bielizna termoaktywna, spodnie, t-shirt, polar, majtki, skarpetki - na samym dnie sakwy bo ubieram je dopiero wieczorem w obozie
3. ciuchy rowerowe - zapasowy komplet, plus nogawki, rękawki i ewentualnie jakaś rowerowa bluza - też na dnie bo się z reguły nie przebieram
4. jedzenie obozowe - czyli jakieś zapasy typu makaron, kaszki manne, owsianki
5. jedzenie dzienne - na postojach, czyli chleb, smarowidła, słodycze, inne
6. brudy - do wyprania ;-)

Przy zmiennej pogodzie luzem na wierzchu trzymam kurtkę na deszcz/wiatr lub jakiś długi rękaw lub nogawki/rękawki. Oprócz tego gdzieś tam jeszcze jest śpiwór, gary, saszetka narzędziowa, kosmetyczka, kuchenka. I to wszystko :)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum