Autor Wątek: Pakowanie - reklamówki vs. pojemniki  (Przeczytany 1988 razy)

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Po co w ogóle worki? Ja mam tylko na kuchnię i jedzenie worki zwykle. Czasem jakiś jeden na wyjątkowo śmierdzące brudy.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Łatwiej się wtedy odnajduję, bo z reguły np poszukiwane nogawki czy kurtka okazują się być na samym dnie sakwy.

No a przede wszystkim: szybciej jest coś znaleźć w sakwie szukając czegoś większego wśród mniejszej ilości dużych elementów (czyli przykładowo znaleźć jeden z 6 worków, zwłaszcza gdy pakując się wkłada je się w rozsądnej kolejności) niż czegoś mniejszego wśród większej ilości mniejszych elementów (czyli np nogawki, czołówkę wśród wszystkich ciuchów i innych bagaży).

A jak już wyciągnie się konkretny worek, to w środku też nie trzeba już szukać bo z kolei nie ma tam za wiele elementów ;-)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Żeby segregować, nie lubię mieć bałaganu w sakwie.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Stosuję podobną segregację, jak olo i popieram ;) Z tym że jeszcze był worek na akcesoria higieniczne - szczoteczkę, mydełka itd.

Offline Mężczyzna brodacz

• Miasto: Legionowo
  • Na forum od: 06.06.2013
Pudełka emanują jakąś aurą, że bez otwierania sakwy co w każdym pudełku siedzi? ;)

Kształt pudełka odznacza się na sakwie  ;)

To może ja powiem jak się pakuje z podziałem na dwie tylne sakwy i wór transportowy :D

Sakwa pierwsza.
Na dno idzie śpiwór, na nim stawiam Izotonik w proszku do tergo idzie tam worek z żarciem (całym jakie posiadam) oraz palnik gazowy. W tej sakwie znajduje się tez zapięcie rowerowe. Czasem jakaś wolną przestrzeń wypełnię bluzą. Są to sakwy crosso expert, więc mają też dodatkowe doczepiane "woreczki", w nim znajduje się menażka, kilka plastikowych misek jednorazowych, trochę płynu do mycia oraz zapasowe torebki foliowe.

Sakwa druga.
Na dno oraz bok od strony płyty idzie materac starego typu, po prostu składam go i zginam tak żeby dno sakwy było nim osłonięte. Następnie idzie pudełko z rzeczami serwisowymi oraz pudełko apteczka, z boku klapki, siatka z ubraniami (bielizna) oraz większe ubrania luzem. Tutaj też idą mapy. Do 'woreczka" daję kosmetyczkę oraz siatkę że rzeczami noclegowymi, takimi jak korki do materaca, zapasowy telefon, ładowarka itd..

Obie sakwy mają klapy, wkładam do nich rzeczy przeciwdeszczowe. Zaleta jest taka że ubierając się w deszczu nie muszę otwierać sakwy.

Wór transportowy.
Tu idzie przede wszystkim namiot, składany oddzielnie tropik i stelaże, a oddzielnie sypialnia. Do tego jest folia pod sypialnię. Wkładam tam też zapas jedzenia (o ile takowy robię) i ewentualnie 1,5 litra wody.
Ortografia? A co to?

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
post usunięty
« Ostatnia zmiana: 4 Lut 2017, 18:16 PABLO »

Offline Mężczyzna BIKER303

• Miasto: Otomin
  • Na forum od: 19.08.2013
Do utrzymania porządku w sakwach używam worków... worków na kapcie szkolne kupione w markecie podczas akcji szkoła za jakieś 2zł od sztuki. Worki te są z czegoś jak ortalion i są zaciskane na sznurki. Do tego każdy worek jest innego koloru żebym wiedział, co w którym mam.
Zwykłych reklamówek nie lubię ale trzymam w nich klapki bo czasem są mokre i dzięki woreczkowi foliowemu nie pomoczą innych rzeczy.
Na tego rocznej wyprawie planuję jeszcze oznaczyć sakwy. Przy klamrze (Crosso Dry) przyczepić jakąś kolorową tasiemkę by nie szukać tej odpowiedniej w "ciemnym" namiocie  8)

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Reklamówki z grubszej folii już tak nie szeleszczą. Poza tym długo żyją i można dzięki temu przyzwyczaić się, że w żółtej są gacie i skarpetki, zaś w niebieskiej koszulki.

Co do kuchni, to mogę polecić pudełka powszechnie dostępne w każdym Tesco, seria Klip Fresh. Prostokąt 670ml jest chyba najbardziej praktyczny, ale są inne:
http://ezakupy.tesco.pl/pl-PL/ProductDetail/ProductDetail/2005101127302
Są nie do zajechania, na dodatek można w nich trzymać gotowe potrawy, bo zachowują szczelność.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Podobnie jak Biker303 używam worków "na kapcie", jak również pokrowców na sandały Source - bardzo wygodne. Nic nie szeleści, a każdy worek ma inny kolor, więc łatwo wszystko znaleźć. I tak w worku na kapcie trzymam "zastawę stołową", a pokrowce na sandały służą jako kosmetyczka i apteczka :)

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
pisałam już kiedyś, niezle nam się sprawdzały do segregacji woreczki-siatki na pranie, takie sciągane sznurkiem, coś takiego:

http://armyworld.pl/pol_pl_Worek-na-Pranie-Bialy-siateczka-Wojskowa-Holenderska--1440_1.jpg

nie dokładnie te, ale podobne, w różnych rozmiarach.
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
A ja tam kocham "sklepowe" siaty na zakupy. Materiałowe. Kolorystyka ułatwia wyszukiwanie, łatwo się wyciąga wyszarpując określone rączki bez grzebania w sakwie.
Wada.. Skarpetki drugiego rzędu lepiej pakować w szczelne worki  :P
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Co do skarpetek drugiego rzędu to się zgadzam na tego typu rzeczy warto mieć hermetycznie zamykane pudełko :icon_twisted:
Jak jesteśmy przy pakowaniu w różne dziwne rzeczy, to ja używam jako kosmetyczki piórnika za 3 zety. Mały wytrzymały i z zamkiem, wszystko co potrzebuję zmieszczę 8)

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Prawdziwy sakwiarz skarpetki drugiego rzędu powiesi na sakwie i na drugi dzień będzie miał :lol: Zmiana strategii powinna nastąpić, gdy sztywność tkaniny nie pozwoli na dalsze użycie.

Prawdziwy sakwiarz skarpetki drugiego rzędu powiesi na sakwie i na drugi dzień będzie miał :lol: Zmiana strategii powinna nastąpić, gdy sztywność tkaniny nie pozwoli na dalsze użycie.
Zmiana strategi polega na tym, że skarpetki mogą służyć za kij na psy lub do samoobrony 8)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum