Autor Wątek: zanim weźmiesz dziecko na wycieczkę  (Przeczytany 4658 razy)

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl

Przede wszystkim nie rozpowiadać w mediach o szczegółach akcji - to jest sprawa pogotowie-osoba, której udzielono pomocy,
Jak już muszą informować, to w postaci czystej informacji, a nie komentowania (np. komentarz o nieprzygotowaniu ojca albo o tym, że ojciec był przestraszony, itp.):

http://www.tvn24.pl/krakow,50/ojciec-zgubil-sie-w-tatrach-z-5-letnim-synem-strach-wyczerpanie-nieodpowiedzialnosc,447290.html

Tymczasem wg Policji ojciec był przygotowany:

http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/ojciec-ktory-zabral-5-latka-na-orla-perc-moze-uslyszec-zarzuty,447411.html

PABLO

Miał jeansy, koszulkę i mały plecak. Trudno nazwać to przygotowaniem. Ponadto Orla Perć nie jest najlepszym miejscem w które można zabrać 5-latka. Ta sprawa spowodowała, że pojawiły się nowe, ta z pierwszego postu o szałasie. Podobnie było z gotowaniem dzieci w nagrzanym samochodzie.

Pogoń za sensacją w mediach spowodowała sytuację w których sensację się wymyśla na potrzeby "niusa".
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
A co do tego, co media napisały, proponuję poczekać aż pojawi się odpowiedni tekst w kronice TOPR-u. Wtedy się dowiemy, czy był "przerażony" czy nie.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Kobieta dewunska

• Miasto: Kołobrzeg | Wrocław
  • Na forum od: 11.04.2011
Znając kroniki TOPRu i po przeczytaniu "Wołania w górach" nie liczyłabym na jakieś szczegóły na temat tego zdarzenia...
Tourists don\'t know where they were yesterday, travellers don\'t know where they will be tomorrow.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
Konkretów będzie wystarczająco dużo. Media muszą całą sytuację wyolbrzymić - co to za wiadomość o tym, że Toprowcy kogoś ściągali helikopterem?

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Piszą tam o pięciolatku. To też za duże dziecko na nosidełko?
Faktycznie, nie mam doświadczenia. Siedmiolatka bym jednak w takie coś nie wsadził, oczywiście.
Z tym wiekiem się pomyliłem, nie zmienia to jedna postaci rzeczy
Ja swoich Łobuzów przestałem nosić w wieku lat ok 2,5 - później ani dla niech, ani dla mnie to już przyjemność nie była (ich ograniczały gabaryty nosidła choć gigantami nie są, mnie ich waga w chwili gdy zaczynali się wiercić kręcić - strasznie to destabilizuje)

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
To znaczy ze w ogole nie ma juz usprawiedliwienia dla jego tam obecnosci z dzieciakiem...

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Chyba muszę zadzwonić na Policję i się pod-anonsować.
Z niemowlakiem pływaliśmy kajakiem i nocowaliśmy pod namiotem na majówkę (w nocy był niezły mróz..). Roczne dziecko woziłem w foteliku na kierownicy po Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. Próbowałem prawie 2 latkę utopić w bagnie (okolice Kluk), zmuszałem do jazdy rowerem zimą przy -15 (3 lata), zmuszałem do wbiegania na Śnieżkę w wieku lat 4 (no, chyba ją molestowałem psychicznie, bo prawie cały czas uciekała mi), po libacji alkoholowej trafiła na pogotowie z opuchniętą całą twarzą (pogryzień od komarów to już nawet nie pamiętam), zimą oglądała Śnieżne Kotły (ba, jeszcze próbowałem ją zamrozić wejściem na Śnieżkę.. 5 lat), aktualnie próbuję zrobić ją kaleką zmuszając do gimnastyki artystycznej i jazdy konnej.
Ciekawe czy starczy na dożywocie, czy już tylko wariatkowo?

Mnie osobiście mocno denerwuje ta "dbałość" o dzieci. Często sam opiekuję się Natalką i głupie docinki czy akcje od strony "poprawnych politycznie" bardzo mnie wkurzają.
Nagonka medialna ma jakiś cel, aczkolwiek nigdy nie wiem jaki. Może to, że stadem baranów wlepionych w telewizor steruje się łatwiej? Że ludzie pozbawienie jakiejś kondycji i wiedzy będą grzecznie pracowali i robili zakupy? Ee.. temat nie na ten dział.
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
To znaczy ze w ogole nie ma juz usprawiedliwienia dla jego tam obecnosci z dzieciakiem...
^^ myślę że taki efekt chciano właśnie osiągnąć ;) (upraszczając - nie z dzieckiem w tym wieku)

Offline Kobieta wilhelminaslimak

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 25.03.2011
    • foty na flickr.com
Ciekawe czy starczy na dożywocie, czy już tylko wariatkowo?
Jakby Ci się ten kajak przewrócił (zdarza się najlepszym, nam w miniony weekend zatopiła się jedna z kanadyjek, na szczęście najmłodsze dziecko na niej miało 8 lat i nie spanikowało) a niemowlak się utopił, to byś pewnie w tym wariatkowie wylądował.
Jakbyś się z roczniakiem w foteliku przewrócił i dziecię wylądowało w szpitalu, to by się Tobą policja zainteresowała.
Jakbyś przecenił córki siły albo organizm i dziecię jednak zaczęło przy tych -15C się odmrażać, to byś wezwał GOPR i też być może poszła sprawa na policję.
Jednak zapewne w żadnym z tych przypadków skazany byś nie został.

Ja uważam, że nagłaśnianie takich przypadków (tych z Orlą, nie tych z szałasem - bo to śmiech) jest potrzebne właśnie dla tych, którzy nie mają czasem pojęcia na co się z dziećmi porywają. Do społeczeństwa dotrze informacja, że nie chodzimy z maluchami w wysokie góry. Ci którzy mają wszystko w nosie i tak pójdą, ci którzy mają doświadczenie i obeznanie też pójdą, ale większość jest jednak po środku i oni odpuszczą.

A nagonki medialne (ta aktualna, ta z dzieckiem zostawionym w samochodzie, albo z innym które nie miało zapiętych pasów) mają taki sam cel jak kampanie społeczne, tylko skuteczność wyższą.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
W szałasie policjanci znaleźli przestraszonego chłopca.
Czytaj: "Policjanci wystraszyli chłopca nagłą obecnością w szałasie".

Co do działalności pajaka - wszystko zależy gdzie tym kajakiem pływał. Jak po Śniardwach w bezwietrzny dzień, to musiałby się wyśmienicie postarać, żeby kajak się wywrócił.. Do tego noworodki umieją nurkować. Tzn. wiedzą, że pod wodą się nie oddycha. Zatem mając dziecko w nosidełku i kapok, ryzyko jest na prawdę znikome. Może mniejsze, niż ryzyko kolizji podczas jazdy z dzieckiem samochodem ;)

Offline Mateusz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.06.2010

Mający jeden rok Nanook na Grenlandii postawił pierwsze kroki. A jego brat wcześniej był z rodzicami na Ziemi Baffina: http://www.tristranssaga.com
« Ostatnia zmiana: 10 Lip 2014, 09:03 Mateusz »

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
Mający jeden rok Nanook na Grenlandii postawił pierwsze kroki. A jego brat wcześniej był z rodzicami na Ziemi Baffina: http://www.tristranssaga.com
To jest chyba wątek o tych, którzy mają problem z dopasowaniem wycieczki pod dzieci, a nie wyliczanka osób, którzy dziećmi potrafią się zaopiekować i na wycieczce, i na wyprawie.

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
Piszą tam o pięciolatku. To też za duże dziecko na nosidełko?
Faktycznie, nie mam doświadczenia. Siedmiolatka bym jednak w takie coś nie wsadził, oczywiście.

Siedmiolatek w nosidełku?! Bez jaj. Chyba, że ojciec ma ze 2 metry wzrostu i odpowiednią masę mięśniową, a dziecko jest małe i bardzo szczupłe. To jest naprawdę spore wyzwanie - nieść takiego "malucha" w nosidełku, nawet, jeśli je jakoś wzmocnimy.

Córka ma 4 lata, waży 18 kg. Do zwykłego nosidełka pewnie by weszła, ale nie wyobrażam sobie, by tam długo wytrzymała. Pomijając już kwestię wygody takiego rozwiązania, to pozostaje jeszcze zwykła aktywność takiego dziecka - ściśnięte w nosidełku będzie odbierało taką drogę jak męczarnię. I to nawet, gdy będziemy takie dziecko nieść deptakiem w Kołobrzegu. A gdzie tam iść w taki sposób w góry.

Pięciolatek na Orlą Perć samodzielnie... - nie skomentuję. Ja bym swojego dziecka tam nie zabrał. Oczywiście podziwiam Pabla i jego wyprawy z chłopakami, ale nie każdy może zdobywać Mount Everest.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
W szałasie policjanci znaleźli przestraszonego chłopca.
Czytaj: "Policjanci wystraszyli chłopca nagłą obecnością w szałasie".

na litość, chyba dobrze że policja sprawdziła, dlaczego jakis dzieciak się kręci ( z artykułu "Poinformował funkcjonariuszy, że od kilku dni widzi w pobliżu rezerwatu Fosa Groty kilkuletniego chłopca. ") No kurde, mieli olać i nie sprawdzić? Takie zgloszenie mogło znaczyc wszystko, np bezdomne czy zaginione dziecko!
Reszta działania policji to może jest dyskusyjna, ale tak naprawde trzeba by znać tę sytuację. Szkoła przetrwania coś nieco słaba była, skoro robili zakupy w sklepie.:)

Do tego noworodki umieją nurkować. Tzn. wiedzą, że pod wodą się nie oddycha

Ja wiem z kolei, ze noworodka raczej nie wrzucałabym do głebokiej wody na jeziorze, zeby sprawdzić, czy coś tam wie. Malutkie dzieciaki bierze sie na basen i dobrze sobie radzą i nurkują, ale to wszystko jest pod kontrolą.
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
Siedmiolatek w nosidełku?! Bez jaj.
Weźcie już ze mnie zejdźcie. Przecież przyznałem, że nie znam się na noszeniu młodzieży. Moja pomyłka nijak nie wpływa na ocenę całej sytuacji.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum