Autor Wątek: problem z założeniem opon schwalbe marathon  (Przeczytany 2159 razy)

jankopolo

• Gość
witam! czy ktoś z was miał problem z prawidłowym założeniem opon schwalbe marathon? opony, które kupiłem nie chcą się równo ułożyć na obręczy.nawet w serwisie nie dali rady.nie poskutkowała woda z mydłem i kompresor. czy ja mam pecha do tych opon? to już drugi raz. może plusy albo xr łatwiej się układają? albo składana? może macie jakieś swoje sprawdzone sposoby? jeszcze nigdzie nie pojechałem, a już mam problemy.. a może ktoś poleciłby jakieś inne opony, z którymi nie będzie takiego problemu. zamierzam przejechać ok 8kkm, głównie po asfalcie. pozdr

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
schwalbe bez drutu zawsze tak mają :-(
widzę że nawet mydło nie pomogło ... zwijane opony zawsze lekko się odkształcają

my mamy tak samo :-) przejechalismy ponad 12.000 .. przyzwyczilismy się
sad but true :-)
… why so serious ?

jankopolo

• Gość
te, które kupiłem są z drutem

Offline Svolken

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 14.03.2009
Ja mam bez drutu i tego problemu nie ma. Może dotyczy to bardziej danego modelu niż całej marki?

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
a to nie wiem :-)
… why so serious ?

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
Gdy mnie ta opona się nie układała to pompowałem na max - nie przekraczając jednak zaleceń producenta i to pomagało.

Offline J_M

• Miasto: Grądy
  • Na forum od: 26.03.2009
Moje obecne marathony są z drutem i ułożyły się bez problemu. Wcześniej miałem marathony na koła 26 cali i także miałem problem podobny do Twojego. Po wielu nieudanych próbach poszedłem do serwisu. Nie wiem jak to zrobili ale założyli je idealnie. Zauważyłem tylko, że były bardzo mocno dopompowane.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
ja też miałem lekkie problemy z poprawnym ich założeniem.... pompowałem po trochu, i co chwile poprawiałem tam gdzie były krzywo..... i pompowałem oczywiście dość mocno (5-6 atm) - bo i po co mniej? :)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
ja miałem problem z założeniem Marathonów ATB, myślałem nawet że dobrałem za szeroka oponę, ale troche się siłując nałożyłem oponę bez dodatkowych kombinacji z mydłem, bądź pompowaniem. Raz nawet dzieki połączeniu mojej "Nadludzkiej Mocy" i sztywności ATB złamałem łyżkę :P

Marathony Plus już założyłem (ufff...) bez większych problemów

ant

• Gość
Jestem po pierwszej jeździe na marathonach cross (z drutem) pod obciążeniem i nie miałem żadnych problemów z założeniem jak i użytkowaniem (hmm może coś źle zrobiłem  :? ), ciśnienie na dotyk. Zresztą używając maxxisa bez drutu też nie miałem problemów z założeniem.  :D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum