Autor Wątek: Jaka nawigacja: urządzenie GPS czy smartfon?  (Przeczytany 6867 razy)

Offline Mężczyzna Daniel-san

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 15.01.2014
a ja właśnie jakoś nie mogę wyciągnąć wniosku z rozwiązaniem dla mnie :)

Ja potrzebuję GPS głownie jako 'pozycję na mapie', zeby spojrzec na niego na rozstaju dróg, sprawdzić czy napewno dobrze jadę. Do niedawna używałem do tego celu Nokię Lumię, która z automatu ma bardzo ale to bardzo fajną mapę offline i pokazuje (pokazywała) gdzie jestem nawet bez włączonego GPS (w mieście oczywiście, gdzie w koło jest wiele anten).
Gdy jechałem za granicę to ściągałem (za darmo) mapę kraju, do którego jechałem i też było cacy.
Niestety w niedzielę mi upadła i już nie działa, więc się zastanawiam:
1. iPhone + PocketEarth albo inna mapa offline
2. Tani telefon i dobra nawigacja.

W wątku o Dakocie 20 Tomek napisał, że "jako mapnik Dakota 20 to porażka, smartfony i mapy offline postawiły wysoko poprzeczkę".

Stąd pytania:
1 jak dokładne są mapy na GPS dedykowany w porównaniu do map offline do smartfonów? Co lepiej nam pokaze obszar nas otaczający, gdy jesteśmy z daleka od popularnych miejsc?
2 jak wyglada zdobywanie w praktyce map na dedykowany GPS? czy to kosztuje? czy jest problem z pokryciem na świecie?
Książka: Bike'owa podróż - z Sydney do Szczecina

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Mapy na dedykowane Garminy sa tak samo dokladne, a niektore dokladniejsze niz te z telefonow.

Wiekszosc aplikacji mobilnych bazuje na OpenStreetMap, którą możesz sobie wgrać w całości (tak, cały świat) do Garmina off-line. Ogranicza cię tylko wielkość karty albo pamięci wbudowanej.

Są lepsze mapy poszczególnych krajów na dedykowane sprzęty, wydawane przez samego Garmina, ale niestety albo trzeba je kupić albo nabyć drogą nielegalną. A kosztują całkiem sporo.

Poza tym w przypadku niektórych krajów / regionów OpenStreetMap jest dokładniejsza.

Jeśli chodzi o przydatność Garminów jako mapników do użycia na bieżąco, to mój edge800 sprawuje się doskonale jeśli chodzi o małą skalę. Jeśli mam planować trasę na cały dzień, to komórka też nie pomoże zbytnio - trzeba papierowej mapy albo serwisu w stylu RidewithGPS żeby coś sensownie zaplnanować.

Jeśli mam planować trasę na cały dzień, to komórka też nie pomoże zbytnio
Alek
Nie wiedziałem, że na dedykowanym GPS można planować trasę bez użycia kompa. Do Garmina kolegi 3 lata temu rysowaliśmy trasę w gpsies.com (stronkę polecam) i on to później wgrywał.
Planowanie trasy z poziomu urządzenia jest atrakcyjną funkcją. Czy tańsze modele, np Dakota 20, też takie coś mają?
Jaka jest praktyczna różnica między edge800 i 810 ?

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Nie wiedziałem, że na dedykowanym GPS można planować trasę bez użycia kompa.

Ale ja tego nie powiedziałem! ;-) Jeśli jadę po śladzie, planuję go na komputerze, na następną wyprawę zabiorę papierową mapę i będę jeździł od punktu do punktu.

Garmin Edge Touring ma (chyba) opcję wyznaczania trasy po wielu punktach, ale wciąż odnajdywanie czegokolwiek na takim małym ekraniku to mordęga.

Jaka jest praktyczna różnica między edge800 i 810 ?

Z punktu widzenia podróżnika prawie żadna - 810 nieco dłużej działa na bateriach. Ale i tak musisz ładować.

Touring wydaje się fajniejszy niż obydwa.

Offline maku

• Miasto:
  • Na forum od: 08.06.2013
W dakotcie 20 można tworzyć trasę na urządzeniu, ale:
- są błędy w firmware, które powodują że trasę trzeba robić w trybie "po bezdrożach" i dopiero gotową przełączyć na czas/dystans po drogach
- tworzenie trasy na ekranie dotykowym jest niewygodne - ciężko dokładnie trafić punktem pośrednim w drogę
- do zrobienia dłuższej trasy przydaje się papierowa mapa regionu

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Od 2 lat używam Xperii Active w charakterze nawigacji i zasilam ją z prądnicy w kole.

Na Androida chyba jedynym sensownym programem jest OsmAnd. Bazuje na wspomnianych OpenStreetMap. To według mnie bardzo dokładne mapy. Są ofc. drogi główne, boczne, jest mnóstwo ścieżek np. w lasach, parkach. Są zaznaczone szlaki rowerowe. W Polsce nie miałem problemów z pokryciem. W Czechach i Niemczech też dobrze mi się jeździło. Problem może być w jakichś egzotycznych miejscach, gdzie komercyjne mapy Garmina mogą być lepsze. OsmAnd dobrze wyznacza trasy offline. W trybie rowerowym unika ruchliwych dróg, ale potrafi zaproponować bardzo offroadowe odcinki czasami :P

Największą i główną wadą smartfonów jest ekran. Żeby coś widzieć potrzeba mocnego podświetlenia. W Garminach ekran ma lustro pod spodem i w świetle dziennym widać treść bez podświetlenia.

Dodatkowo mi w tej xperii w deszczu szaleją te przyciski pod ekranem. Muszę zaklejać je na deszcz, bo inaczej urządzenie szaleje. Sam ekran lekko wilgotny działa (akurat w Xperii, bo ma jakiśtam system ogarniający mokry ekran)

Ja bardzo chętnie bym sobie Garmina kupił. Ten ekran bardzo kusi. Na drodze do szczęścia stoi mi fakt, że chyba większość garminów ma strasznie małe ekraniki. Do tego wydaję tyle kasy, że mógłbym mieć wszystkomające urządzenie - a mam tylko dobrą nawigację. Ideałem byłby dla mnie smartfon z ekranem e-ink, albo takim jak w garminach - TFT z lustrem.

Offline Mężczyzna mique

• Miasto: Kędzierzyn Koźle
  • Na forum od: 05.11.2012
Odświeżę temat. Jak w Garminach wygląda zapisywanie śladu i publikowanie w internecie np na mapach Google? Bo w smartfonach sprawa jest prosta np. aplikacja Traseo.pl

Offline Mężczyzna zywiol

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 24.04.2012
Jeśli chodzi o zapisywanie śladu to akurat Garmin-y są w tym naprawdę świetne. Ja zakupiłem rok temu eTrex-a 20 po to właśnie, aby mieć wykres trasy po podróży jak i po to żeby po wcześniej zaplanowanej trasie jechać jak po nitce.

Garmin-y zapisują ślady w formacie GPX który jest ogólnie przyjętym standardem jeśli chodzi o ślady. Google wprawdzie używa formatu KML ale wrzucając np. do Google Earth ślad GPX, aplikacja pyta czy chcemy przekonwertować ten ślad na format KML, co działa bez żadnych problemów.

Ogólnie rzecz biorąc Garmin do zapisu trasy nadaje się wprost wyśmienicie. Przed zakupem eTrex-a zastanawiałem się jeszcze nad samymi logerami firmy, np. Holux 245. Jednak doszedłem do wniosku że zakup tego urządzenia mija się z celem ponieważ dokładając trochę możemy mieć Garmina który jednocześnie zapisuje trasę i nawiguje do celu.

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
Ślad w postaci pliku gpx można zapisać w większości aplikacji, jakie mam w swoim smartfonie. Inna sprawa, że pojawiają się w niektórych z nich spore różnice (prawie 600 metrów różnicy pomiędzy Cyclemeterem a endomondo). Najlepiej radzi sobie z tym ridewithgps i MotioX-GPS.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

iPhone + aplikacja PocketEarth = bardzo fajne rozwiązanie dla osób niechcących (z różnych przyczyn) dedykowanego urządzenia GPS.
Apka kosztuje 3 euro, mapy krajów są za darmo, Polska waży ok 400 mb, Czechy też.
Funkcjonalność super, jest wiele warstw, można nałożyć sobie ścieżki rowerowe, albo piesze, albo wszystkie. Dodatkowo przewodnik wikipedii ściąga się razem z mapą pokrywającą dany obszar - z tej funkcji jeszcze nie korzystalem.

Mapa jak mapa - pokaże nam w którym miejscu jesteśmy. Jednak mam mały problem - nie działa nawigacja w trybie offline. Po Czechach śmigaliśmy z tą mapą przez tydzień i wszystko super, ale gdy w Plzen zaznaczyłem dworzec i kliknąłem "prowadź mnie do tego miejsca" to mówi, że muszę być w trybie online. Bez sensu, bo wszystkie dane potrzebne są razem z mapą (ulice, numery domów itd)

Czy ktoś ma podobny problem?

• Wyprawy młodej pary
Być może sama usługa routingu jest online.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Mapa jak mapa - pokaże nam w którym miejscu jesteśmy. Jednak mam mały problem - nie działa nawigacja w trybie offline.
A samo oznaczanie pozycji na mapie działa w trybie offline? :o

Offline Mężczyzna wit54

• Miasto: pomorze
  • Na forum od: 28.03.2012
Żeby nie zakładać osobnego wątku wtrącę pytanie tutaj:czy ktoś z forum używał i mógłby zaopiniować aplikację locus na androida?

• Wyprawy młodej pary
Na androida dawaj OsmAnd. ;) Locusa nie testowałem.

Offline Mężczyzna tomek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.06.2014
Locus - rewelacja
wadą i zaletą jednocześnie jest możliwość skonfigurowania dosłownie wszystkiego.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum