Autor Wątek: Jaka nawigacja: urządzenie GPS czy smartfon?  (Przeczytany 6868 razy)

Offline Mężczyzna Daniel-san

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 15.01.2014
Nokia Lumia idzie z mapami Here w standardzie.
Źródło to opentreetmap czyli to samo co na PockeEarth na iPhone, czy OsmAnd i Locus na androida.
Mapy na kraje ściągamy za darmo, np Polska waży 400 mb.
Usługa routingu w offline działa w Nokii, działa w OsmAnd, a w PockeEarth nie.
Jak by ktoś kiedyś znalazł rozwiązanie na iPhone to proszę dać znać :)
« Ostatnia zmiana: 1 Paź 2014, 11:21 Daniel-san »
Książka: Bike'owa podróż - z Sydney do Szczecina

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
Jak by ktoś kiedyś znalazł rozwiązanie na iPhone to proszę dać znać
Galileo Offline Maps
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Ale nie ma opcji routingu. Chyba, że o czymś nie wiem.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna dario

• Miasto: Sopot
  • Na forum od: 23.03.2014
A w jakimś chrześcijańskim języku ? ;) Jeżeli routing to po polsku automatyczne wyznaczanie trasy - to nie ma. Jeśli manualne rysowanie trasy to ponoć będzie, w każdym razie tak obiecali gdy kiedyś do mailowałem do obsługi klienta.

Używam Galileo bo działa offline no i już się przyzwyczaiłem, to niezła aplikacja, ale bez szału, np. głeboko w lesie nie pokazuje kropki gdzie jesteś, tylko ogólnie przybliżone miejsce (choć dobrze to przybliżenie mu wychodzi) podczas gdy zwykły google maps daje radę.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Korzystam z Galileo, bo to najlepsza aplikacja jaką znalazłem (ale szukałem ostatni raz 2 lata temu).
Rysować w aplikacji nie potrafię, można tylko wgrać gotowy ślad wysyłając go sobie np mailem.
Wracam do jeżdżenia.

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
A w jakimś chrześcijańskim języku ? ;) Jeżeli routing to po polsku automatyczne wyznaczanie trasy - to nie ma.
Routing to doprowadź mnie do celu..
Jednym z elementów routingu jest wyznaczanie trasy. Drugim jest powiadamianie jak jechać (manewry, dystanse, ostrzeżenia, zjazdy z trasy, itd).  Trzecim jest "powrót na trasę", czy przez znalezienie najbliższego skrótu, czy przez wyznaczenie kompletnie nowej trasy.

OsmAnd zaczyna być coraz bardziej kompletnym softem. Co prawda mi osobiście brakuje jeszcze możliwości podkładania własnych map (np. w formacie z Ozziego), czy zapisu danych ANT+, ale funkcje routingu ma coraz lepiej dopracowane (a najlepszy jest routing po GPX!)
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Jak by ktoś kiedyś znalazł rozwiązanie na iPhone to proszę dać znać
Galileo Offline Maps

Pustelniku - kupiłem Galileo Offline Maps Pro - wydałem 3,99 Eur (słownie: trzy dziewięćdziesiąt dziewięć) :) i dupa. Nie ma opcji zaznaczenia czegokolwiek żeby mnie do tego miejsca prowadziło. Adresu wpisać też nie można. Opcja routingu nie istnieje więc tu także zarówno też.
Szukam dalej.

Zaletą/Różnicą/Wadą Galileo w porównaniu do PocketEarth jest mniejsza waga map.
Polska w PocketEarth waży 400 mb, w Galileo 150.
Oczywiście jest mniej warstw, detali i informacji, ale odnaleźć się odnajdziemy.

PocketEarth odpisali na moje zapytanie na ich forum:

http://pocketearth.com/forums/topic/offline-location-yes-offline-navigation-no/#post-7624

W skrócie - routingu w offline nie ma, ale ma być. Na razie można sobie sprawdzić trasę online i zapisać ją do korzystania w trybie offline. Lepszy rydz niż nic.

Offline Mężczyzna dario

• Miasto: Sopot
  • Na forum od: 23.03.2014
Pocket Earth hmmm... w obszarach zalesionych są namalowane choineczki żeby było fajnie i kolorowo i dzięki temu czytelność ścieżek leśnych jest bliska zeru ;)

Galileo ma tą przewagę, że można wgrać każdą mapę, oprócz kilku w zestawie można zrobić swój xml do dowolnej jaka istnieje. Zrobiłem taką dla UMP-pcPL jak ktoś chce:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/4724332/Na%20Rumaku/Galileo-UMP-pcPL.ms

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Dzień Dobry
Czy ktoś korzystał z funkcji nawigacji w Oruxmap czy lepiej ruszyć z Locust?

Offline Kobieta magdad

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.08.2006
    • http://www.bajkers.com
Znajomy z tego korzysta, ja też jak nie miałam Garmina, to tego używałam. Fajne jest to, że jest różny kolor śladu w zależności od nachylenia (w górach nam się to przydawało) i że można mapy offline zaciągnąć.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Chodzi mi dokładnie o tryb nawigacji a nie jazda po śladzie. Komunikaty głosowe wybudzanie itp. :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum