Witam.
Postanowiłem podzielić się z wami wrażeniami z rozpakowania namiotu który zamówiłem w piątek a dotarł do mnie dzisiaj. Robię to dla tego że mało jest w sieci informacji akurat o tym modelu. Może to pomóc innym w podjęciu decyzji o zakupie. Jeśli będziecie chcieli mogę zrobić dokładniejsze fotki poszczególnych elementów.
Kryteria wyboru jakie postawiłem w poszukiwaniu namiotu były następujące.
Tani ! - 195 namiot oraz wysyłka za pobraniem 9 zł
Miał pomieścić dwie osoby - wysokość zmierzona od kopuły do podłogi 120 cm
- szerokość 145 cm
- długość 210 cm
W miarę lekki - sypialnia z tropikiem 1957 g
(wg wagi kuchennej) - pałąki 761 g
- szpilki 248 g
- zestaw naprawczy 58 g
- pokrowiec 72 g (wszystko razem 3100 bez kilku gramów)
Dwa wejścia i przedsionek - są dwa wejścia, fajnie rozwiązane w sensie że wygodne. Zbudowane
są z podwójnej warstwy, moskitiera i normalny wiatrołap jak reszta sypialni, można otworzyć sam wiatrołap i zostawić tylko moskitierę.
Bajery - po jednej kieszeni na pierdoły na bocznych ścianach, haczyk na podwieszenie czegokolwiek w szczycie sypialni.
Przedstawiam kilka zdjęć:

Po dokładnej przymiarce stwierdzam co następuje:
Da się wygodnie w nim położyć, da się wygodnie usiąść. Klęknąć mniej wygodnie ale jeśli przysiądziemy na piętach to nadal mamy sporo miejsca nad głową.
Przedsionek pomieści buty i może sakwy ale trzeba się liczyć z tym że będą one dotykać tropiku.
Rozkładanie namiotu jest szybie i intuicyjne. Namiot z zewnątrz ma gdzieniegdzie elementy odblaskowe lecz ogólnie nie jest specjalnie oczojebny mimo pomarańczowych dodatków.
Tropik ma niektóre szwy podklejone. Uszczelnienie miejscami jest zrobione niedokładnie a zamki wejścia są wszyte zupełnie bez podklejenia.
Większy test taki już prawdziwy, namiocik przejdzie w sierpniu. Wtedy będę znał go lepiej.
Pozdrawiam,
kwasior