Autor Wątek: Ukradli mi rower - proszę o pomoc w wyborze nowego  (Przeczytany 1748 razy)

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Ja mam 180 i ważę pięć kilo mniej. 19'' jest idealna, 21 była wyraźnie za długa.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna siendziaty

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 04.02.2014
Ach, jeszcze rozmiar. Moja 19" rama wydawała się być troszkę mała, 21" wydaje się być na styk, może troszkę za duża. Mam 182cm i ważę 83kg. W przypadku crossa/trekingu chyba lepiej wziąć większą? Co sądzicie?

Ja mam 181 cm i 88 kg. Vipera mam 19" i... mierząc 21" problemem było tłuczenie nabiału, ale ja mam krótkie nogi, więc wziąłem ostatecznie 19". Mam maksymalnie odchyloną do przodu kierownicę, a siodełko do tyłu i mam wrażenie, że trochę za krótki jest ten rower. Niestety sprzedawca jest dupkiem i nie dał pojeździć.

Offline Mężczyzna tomeko

• Miasto: Radzików
  • Na forum od: 11.01.2008
Przymiarkę rozpocząłem od 19 i wydawało mi się, że jest ok. Po przesiadce na 21 wydało mi się, że jest minimalnie za duży, tzn. jazda ok ale po zatrzymaniu może nie tyle, że mocno ale minimalnie czułem ramę między nogami. Ponowna przesiadka na 19 i pierwsze odczucie, że za mała ta 19. Raczej skłaniam się do 21 ale jeszcze raz to dzisiaj zmierzę. No i powiem, że cały czas się motam z modelem. Chyba wewnętrznie zaakceptowałem Vipera ale z drugiej strony kusi Xenon. Myślę sobie, że przecież rower kupuję na lat kilka to te 1600 zł różnicy rozkłada się średnio miesięcznie na mniej niż 50zł.

Racja, ale czy xenon jest faktycznie wart dwóch viperów? :) Nie lepiej zethosa? No i lżejszy jest od tych dwóch pozostałych :)
Co do ramy w Unibikeach, czytałem na jakimś forum, że mają "dziwną" geometrię ramy i różnie leżą - coś w tym jest. Przez lata jeździłem na 19,5" Kellysie Salamander z 2003 roku i rama leży idealnie. Przy zakupie vipera rozważałem jeszcze saphixa od Kellysa. 21" była na mnie idealna, jednak osprzęt w stosunku do ceny mnie nie przekonał.

Offline Mężczyzna tomeko

Viper zakupiony :D. Forum ma moc....dzięki podpowiedziom zakupiłem model, którego przecież nie rozważałem. Dziękuję za pomoc. Teraz czas przekonać się na własnej skórze co to to ten Viper :D.

Offline J_M

• Miasto: Grądy
  • Na forum od: 26.03.2009
To może jutro wyjazd do Wyszogrodu. Zapraszam.

Offline Mężczyzna tomeko

Nie kuś :D. Na jutro inne plany a poza tym miałem sporą przerwę, muszę kondycję podnieść i wtedy będziemy się umawiać. Dzięki za zaproszenie.

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
Gratuluję, niech Ci służy jak najlepiej :D
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna tomeko

Dziękuję, wierzę, że tak będzie.
ps. W cenie wynegocjowałem zamianę opon na Mondiale. Niestety nie mieli 1,6 więc wziąłem 1,4.

Jak pojeździsz trochę to daj znać jak się sprawują te Mondiale. Ja mam seryjnie montowane smart samy i planuje je wymienić.

Offline Mężczyzna tomeko

Zrobiłem 15km po asfalcie i naprawdę było bardzo dobrze, gładko i przyjemnie:-). Poprzednio miałem 1,6 i byłem zadowolony, skusiła mnie wkładka antyprzebiciowa.

Offline Mężczyzna czeczen

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 12.07.2014
wziąłeś ramę 19 czy 21''?

Offline Mężczyzna tomeko

21 i tym czasem po tych 15km jest chyba dobrze, będe raportował jak zacznę czuć "maszynę"

Offline Mężczyzna Orionus

• Miasto: ok. Warszawy
  • Na forum od: 05.09.2011
Jak wrażenia po miesiącu użytkowania?
Tak się składa, że szukam crossa dla siebie i jestem tego samego wzrostu. Myślałem o meridzie crossway 100 w rozmiarze 52cm.

Offline Mężczyzna tomeko

Niestety nie udało się używać miesiąc, złapałem kontuzje pleców i przez ponad 3 tygodnie nawet nie zbliżałem się do bika, niestety. W tym tygodniu ruszyłem ponownie, 3 dzień jeżdżę do pracy. Niestety nie maiłem jeszcze okazji pojeździć w "terenie" więc odczucia tylko z szosy i lekkiego szutru. Rower jest cięższy co w trakcie jazdy mało odczuwam ale jak już muszę go wynieść z piwnicy, wyraźnie czuć jego wagę, zwłaszcza, że dołożyłem błotniki, bagażnik i chwyty ergona. W poprzednim moim rowerze miałem sprawnie działający napęd LX/XT, tutaj jest niższa grupa i czasami czuć, że "wolniej/mniej sprawnie" to chodzi ale jest to absolutnie nie istotne bo naprawdę nie potrzebuję często i dynamicznie zmieniać przełożenia. Czasami się zastanawiam czy dobrze zrobiłem kupując Vipera zamiast Xenona czy Zetosa ale to tylko takie gdybanie. Tymczasem jestem naprawdę zadowolony z Vipera, komfort i ogólna przyjemność z jazdy absolutnie mnie satysfakcjonuje i jest niewątpliwie dla mnie subiektywnie większa niż z mojego górala przerobionego na turystyka. Z czystym sumieniem polecam Unibika.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum