Autor Wątek: Nadwarciański Szlak Rowerowy  (Przeczytany 934 razy)

Offline Mężczyzna krzychu83

• Miasto: Leszno
  • Na forum od: 15.04.2012
Nadwarciański Szlak Rowerowy
« 22 Lip 2014, 09:58 »
Witam
Na początku sierpnia wybieram się trasą wzdłuż Warty tymże szlakiem.
Czy ktoś z forumowiczów jechał tą trasą i mógłby podpowiedzieć co nieco o noclegach, w których warto się zatrzymać?
Czy trekingiem da się przejechać czy lepiej przystosować MTB? (mam tarczówki i musiałbym pokombinować z mocowaniem bagażnika)
Pozdrawiam
Krzychu

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
Odp: Nadwarciański Szlak Rowerowy
« 22 Lip 2014, 10:49 »
a coś bliżej? skąd - dokąd dla przykładu?
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

« 22 Lip 2014, 11:26 »
startuję ze Śremu do Uniejowa

Offline Kobieta Kot

• Miasto: Blisko Poznania
  • Na forum od: 29.08.2013
« 22 Lip 2014, 11:40 »
Czy trekingiem da się przejechać czy lepiej przystosować MTB?

W zeszłym roku jechałam kawałek tym szlakiem po wałach mniej więcej na wysokości Zaniemyśla (na zawodach na orientację "Szaga"). Nie wiem jak w tym roku wygląda utrzymanie wałów, ale wtedy na tamtym odcinku całe były zarośnięte wysokimi mniej więcej do pasa ostami. Trudno było jechać / iść. Na wszelki wypadek polecam zabranie maczety  ;).
Ég hjóla oftast nær í vinnua.
www.kot.bikestats.pl

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 22 Lip 2014, 12:02 »
W tym roku wałami od Zaniemyśla do Nowego Miasta n/Wartą (prawie) jechała ekipa na zlot. Kierownik Olo może się wypowiedzieć, jak było, aczkolwiek to był maj... wyjątkowo zimny i deszczowy.

NSR ze Śremu do Nowego Miasta prawidłowo biegnie jednak drugą stroną Warty - jechałem nim rok temu dwukrotnie - w tym raz w lipcu. Wtedy w znacznej części szlak wyglądał tak:

Najgorzej jest na kilku - czterech bodajże, choć byłem tak wkurzony pchaniem, że nie chciało mi się tego potem sprawdzać - kilometrach zaraz za wsią Bystrzek a przed wsią Sroczewo. Szlak biegnie przez las, a ta droga przy obecnym stanie pogodowym to będzie jedna wielka piaskownica. Alternatywą jest jazda po samych wałach już od przysiółka Łęg, ale ten odcinek znowu jest mocno zarośnięty, więc postulowana przez Kota maczeta przyda się ani chybi. No, jest szansa że urzędnicy śremscy, którzy też jeżdżą na rowerach jednak o to zadbali, ale... lepiej się dać pozytywnie zaskoczyć, niż liczyć na łut szczęścia.

Potem, od wsi Sroczewo do samego Nowego Miasta można spokojnie jechać wałami, trzęsie, zachwaszczone, ale spokojnie da się przejechać.

Co istotne - uważaj na znaki. Bo wielokrotnie znaki szlaku są na idących mniej więcej wzdłuż Warty drogach szutrowych i asfaltach nawet, a faktycznie przecież NSR biegnie po wałach.

Od Nowego Miasta do Pyzdr w znacznej mierze da się wałami też przejechać. Czasami warto od nich jednak odjechać, bo tam jest trochę ciekawych historycznie i widokowo miejsc. Między innymi słynny Śmiełów tudzień całkiem fajna góreczka (jak na Wlkp.) przed Żerkowem.

W Pyzdrach spokojnie możesz się przespać na dziko za rzeką (widać stamtąd panoramę miasta) - wrzucam załącznik.

Od Pyzdr w kierunku na Zagórów jechałbym lewą stroną Warty (patrząc w kierunku Twojej jazdy) - zahaczysz wtedy o Pałac Biskupów w Ciążeniu, dojedziesz do Klasztoru Cystersów w Lądzie. Tam przekrocz Wartę i jedź dalej prawą strona Warty, która co prawda jest mocno rozlewiskowa tam, ale praktycznie  wzdłuż biegnie ładna kręta szosa.

Za Zagórowem już nie jechałem NSR-em, niech się kto inny wypowie, jak wie ;D
« Ostatnia zmiana: 22 Lip 2014, 12:17 Elizium »
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

« 22 Lip 2014, 12:22 »
Dzięki bardzo! :)
to chyba zdecyduję się na MTB, tym bardziej, że tam oponki mam 2.3 i w piachu dają radę

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 23 Lip 2014, 01:40 »
W okolicach Koła jest tak:

Offline Mężczyzna przemko68

• Miasto: Pyrlandia
  • Na forum od: 05.10.2013
« 23 Lip 2014, 22:07 »
Witam serdecznie
Od Konina do Koła - szlak rowerowy wałem, wał wykoszony, na szlaku jest przeprawa promowa Biechowy - prom dni robocze 6-21, soboty 6-18, niedziela 7-15 i 18-20, ale można przeprawić się promem w Ladorudz pon-piątek 8-18, sobota 8-13. Jedzie się koroną wału do samego Koła. Jedynie w miejscowości Ochle jedzie się trochę asfaltem (brak wału).
Może moja wiedza będzie przydatna
Pozdrawiam

« 24 Lip 2014, 10:52 »
Dzięki bardzo, wszystkim :) każdy szczegoł jest ważny i pomocny!
po to ten temat założyłem, żeby każdy wtrącił swoje "trzy grosze" :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum