Autor Wątek: montaż bagażnika do roweru z hamulcami tarczowymi  (Przeczytany 4293 razy)

Offline Mężczyzna krzychu83

• Miasto: Leszno
  • Na forum od: 15.04.2012
Witam
Chcę zamontować bagażnik do mojego MTB'ka (Kellys Spider), z tego co wyczytałem, są takie adaptery (crosso np.) kwestia taka - czy muszę je montować po obu stronach ramy czy tylko tej od strony tarczy?
Druga kwestia, bagażnik w takiej sytuacji będzię trochę rozgięty, ma to jakiś wpływ na trwałość bagażnika?

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy

dzięki, ale hmmm właśnie z Crosso odpisali, że po obu stronach trzeba montować adaptery  O0

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Ja bym zamontowal z obydwu dla symetrii. Ale nie wydaje mi sie zeby wplynelo to na cokolwiek - poza tym adapter (jak rozumiem taka mala rurka alu + dluzsza sruba) obniza sztywnosc i ladownosc calosci. Ostatnio jak zdejmowalem bagaznik na takich adapterach, sruby byly wygiete...

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Zawsze używałem tylko jednego adaptera. Nie było z tym problemu.

Alek, adapter Crosso to solidna metalowa tuleja, nie powiedziałbym, że jakoś znacznie obniża sztywność. Śruba nigdy nie była wygięta.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Ja sobie wkręciłem długą śrubę od wewnątrz ramy, nakręciłem kilka nakrętek, wsadziłem podkładkę, bagażnik, podkładkę, nakrętkę i gitara ;D

Serio. Po długim używaniu pod ciężarem śruba się trochę wygięła, ale nie pękła. Nawet chyba kawałek wiozłem dziewczynę na tym bagażniku i wytrzymało, więc mogę to z czystym sumieniem polecić ;)

To, że śruba się lekko wygnie ( z tulekją Crosso lub bez) to nie dramat. W przypadku tulejki wynika to pewnie z minimalnego luzu między tulejką a śrubą. W żadnym razie nie trzeba się tym przejmować, ani martwić o ładowność.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
U mnie tulejka byla cienka, z tego co widze z internetu Crosso daje kawal grzmota. Powinno byc ok :)

ok, dzięki za podpowiedzi. Zdecyduję się na tulejki Crosso, tylko od strony hamulca, najwyżej dam jakąś podkładkę po przeciwnej stronie.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Już tak miałem kilka razy zamontowany bagażnik. Nie widzę przeciwwskazań.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna mxdanish

• Kręcę bo lubiĘ
  • Miasto: Rumia
  • Na forum od: 10.03.2015
Podłączę się do tematu, jeśli to nie to miejsce to ktoś mnie może ewakuować ;)
Wczoraj żona moja kochana w przypływie jakiś pozytywnych emocji wydała zezwolenie na zakup 'czegoś do roweru'. Z racji tego, że budżet nie był nieograniczony więc wybór padł na sakwy przednie - okupiłem do kompletu Ortlieby Front City Roller.
Teraz mam z kolei dylemat odnośnie bagażnika.
Na amortyzatorze nie mam u dołu otworów do mocowania a za cholerę nie mogę wykręcić jednego piwota (jeszcze spróbuję powalczyć ale coś czuję że skończy się cięciem fleksą).
Moje pytanie jest takie - jaki by był najodpowiedniejszy bagażnik na przód który nie będzie wymagał ani otworów po piwotach ani tego dolnego otworu?
Dzięki z góry :)
« Ostatnia zmiana: 14 Maj 2015, 13:09 mxdanish »
Pozdrawiam
Mariusz

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Crosso na 4 obejmach śrubowych?

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
a czemu chcesz wykręcać piwoty?
przecież przedni bagażnik crosso trzyma się w dwóch punktach: na piwotach (śruby) i na goleniach (obejmy).
Taki bagażnik właśnie do amortyzowanego widelca bardzo dobrze pasuje.

• Kręcę bo lubiĘ
przedni bagażnik crosso trzyma się w dwóch punktach: na piwotach (śruby) i na goleniach (obejmy)
Zaraz zaraz... to te śruby wkręca się w piwoty bezposrednio czy w otwory w amortyzatorze przeznaczone na piwoty?
Chciałem wykręcić tego piwota żeby mieć dwa wolne otwory właśnie.
Pozdrawiam
Mariusz

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
właśnie jest jak piszesz. Czyli śruby bagażnika te u góry wkręcasz właśnie w piwoty w które wkręca się ewentualnie też hamulce. Nie w otwory przeznaczone do piwotów.
U ciebie rozumiem, są tarczówki. Ale piwoty masz. Więc ich nie wykręcaj tylko w nie wkręcasz śruby.
A dla pewności poniżej rysunek oryginalny crosso.
Jeśli słabo widać, daj znać na PW, to CI podeślę mailem.

• Kręcę bo lubiĘ
Dzięki, rozumiem.
Udało mi się wykręcić tego piwota ponieważ gwint w nim był już nie do użycia. Więc w tym momencie, wystarczy dla mnie dokupić dwa piwoty i problem z głowy :)
Jeszcze raz dzięki.
Pozdrawiam
Mariusz

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum