Autor Wątek: montaż bagażnika do roweru z hamulcami tarczowymi  (Przeczytany 4309 razy)

Offline Mężczyzna dracorp

• Miasto: Trójmiasto
  • Na forum od: 05.07.2013
    • Dziennik rowerowy…
Ja z tego powodu kupuję nowego Cube, ma otwory pod bagażnik i mocowanie na tarcze postmount na dolnej rurze trójkąta.
Jeśli komuś to nie przeszkadza to aktualnie są bagażniki dedykowane pod hamulce tarczowe. Albo mocowane na śruby albo na szybkozamykacz. Ja jednak wolałem inne rozwiązanie bo docelowo chce mieć taki sam bagażnik w góralu i przełajówce.
Np ten: http://www.kross.pl/pl/akcesoria/akcesoria-rowerowe/bagazniki/travelrack
Sam miałem się pytać o bagażnik pod sakwy Crosso i Ortlieb ale możliwe że Kross będzie dobry i do tego ma sprężynkę.
Piecia aka dracorp

Moje graty na olx.pl

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
najsłabszym punktem takich konstrukcji jest ta nieszczęsna regulacja. To nie jest w ogóle sztywne, za to awaryjne i owszem.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Wygląda jak Accent rc-26 o którego pytałem wyżej. ::)

Ostatecznie wybrałem rc-23, też ma sprężynkę.

Offline Mężczyzna outsider

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 13.07.2015
Właśne mam niemiłe doświadczenie z montażem bagażnika do tuleji montowanej od od strony hamulca tarczowego: na asfalcie ok, przy górskiej drodze (a właściwie zjazd dość ostry jak na sakwy po kamolach) owa tuleja została zerwana wraz z mocującą śrubą, śruba urwała się dokładnie przy ramie więc teraz będe musiał kombinować z przewiercaniem i gwintowaniem tego otworu. A na czas wyprawy musiałem zdemontować tylną tarczówkę żeby wkręcic bagażnik. Są jakies lepsze pantenty do jazdy w górach (pewniejsze) czy lepiej jednak kupic inną ramę gdzie hamulec jest montowany wewnątrz tylnego trójkata?

blondas

• Gość
Są jakies lepsze pantenty do jazdy w górach (pewniejsze) czy lepiej jednak kupic inną ramę gdzie hamulec jest montowany wewnątrz tylnego trójkata?
A jaki masz hamulec? Ja kiedyś używałem hydraulików Jucy Ultimate w zwykłej ramie mtb. Tam zacisk jest tak mały, że bagażnik go mijał. Oczywiście sporo zależy od ramy i miejsca umieszczenia otworów.
Może taniej zmienić jeden hamulec czy nawet sam zacisk? Z ramami które mają mocowanie wewnątrz tylnego trójkąta też trzeba uważać, gdyż nie we wszystkie da się włożyć dowolny zacisk.
Albo, żeby sobie tej całej roboty oszczędzić przejdź na UL  ;)

Offline Mężczyzna outsider

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 13.07.2015
Ponieważ to rower przełajowy to dużego wyboru w hamulcach nie mam,  jest to mechaniczny hayes cx i niestety sporo wystaje (ok 2,5 cm trzeba ominąć), coś mi się widzi że ciężko będzie.

blondas

• Gość
Nie jest źle, choć trochę to kosztuje. W Europie ok 90 euro. Używałem i jest naprawdę spoko. Gdybyś był przejazdem w Warszawie można zrobić przymiarkę  ;)
http://www.trpbrakes.com/category.php?productid=1199&catid=206

Offline Mężczyzna dracorp

• Miasto: Trójmiasto
  • Na forum od: 05.07.2013
    • Dziennik rowerowy…
Travelpack Kross przetestowany na 2 tygodniowym wypadzie z ~24kg bagażem, głównie asfalt czasem szutry na trasie Polska-Włochy. Sprawdził się całkiem dobrze.
Jednak że w Cubie mam dolne mocowanie postmount to zaleta bagażnika nie została w ogóle wykorzystana.
Piecia aka dracorp

Moje graty na olx.pl

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
trp to marka "premium" tektro

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Jakoś niedawno pojawiły się na allegro szosowe klamki TRP - ażurowe dźwignie, brązowe gumy - cena 180 zł. Czyli mniej więcej trzy razy tyle co odpowiednik Tektro.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Dziś udało mi się bez większych problemów zamontować Logo Evo. Tymczasowo i na próbę, żeby sprawdzić, czy się da, jako dystansów użyłem nakrętek od klocków hamulcowych.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum