Autor Wątek: Apteczka  (Przeczytany 116840 razy)

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Odp: Apteczka
« 24 Wrz 2012, 22:57 »
Zaciekawił mnie ten wątek, mimo, że widzę czerwone ostrzezenie, iż nikt tu od wieków nic nie napisał. A szkoda, bo temat nie został wyczerpany...
Co do aspiryny, którą wielu z was poleca -  nie można jej uzywać jako uniwersalnego srodka przeciwbólowego czy przeciwgorączkowego. Jeśli w potrzebie jest dziewczyna i ma akurat okres, aspiryna na pewno jej nie pomoże, bo znacząco wpływa na rozrzedzenie krwi i nie jest zalecana przy menstruacji.
Jeśli chodzi o Sudocream, to używaliśmy go, kiedy nasza córka była mała i naprawdę nie ma lepszego wynalazku na otarcia i odparzenia. Stosowany jest także powszechnie w domach spokojnej starości i szpitalach w Irlandii, właściwie jako jedyne remedium. Pamietam, że kiedyś Sudocream był dość drogi w Polsce, mam nadzieję, że teraz cena jest przystępniejsza.
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Kobieta dewunska

• Miasto: Kołobrzeg | Wrocław
  • Na forum od: 11.04.2011
« 24 Wrz 2012, 23:02 »
Pamietam, że kiedyś Sudocream był dość drogi w Polsce, mam nadzieję, że teraz cena jest przystępniejsza.

Niestety nie za bardzo, nie pamiętam już za dokładnie ile kosztował, ale małe opakowanie na pewno powyżej 10zł. Również polecam na wszelkiego rodzaju skórne problemy no i do tego (jak dla mnie) jest baardzo wydajny. ;)
Tourists don\'t know where they were yesterday, travellers don\'t know where they will be tomorrow.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 25 Wrz 2012, 07:55 »
Od pół roku pupę smaruje Linomagiem i skończyły się wszelakie problemy z otarciami. :)

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
« 25 Wrz 2012, 09:51 »
W czasach kiedy jeszcze nie jeździłem na Brooksie (sic!) ;) to używałem Alantanu w zasypce w pachwinki. Plusem jest, że bardzo dobrze się również sprawdzał przy wymianie dętki zamiast talku  ;D . Do tego celu Sudocremu/Linomagu bym nie raczej nie stosował ...

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 25 Wrz 2012, 12:13 »
Również polecam na wszelkiego rodzaju skórne problemy no i do tego (jak dla mnie) jest baardzo wydajny. ;)
wydajność zapewne zależy od rozmiarów d*py :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 27 Wrz 2012, 10:44 »
aby nie chorować czyli nie stosować apteczki biorę na  wyjazdy Czosnek. Wali z mordy więc biorę na noc, dzięki czemu często zapominając o apteczce nie przypomina mi się nagle na wyprawie, że nie wziąłem apteczki.
Tak więc polecam czosnek oczywiście nie na obtarcia...

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 30 Wrz 2012, 13:26 »
Tak więc polecam czosnek oczywiście nie na obtarcia...

nie przyszło by mi to do głowy, ale ciekaw jestem skąd to ostrzeżenie... próbowałeś? :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Kobieta hindiana

« 30 Wrz 2012, 13:57 »
Easyrider, apteczka to nie tylko leki na przeziębienie, ale także chociażby opaski uciskowe czy plastry. Naprawdę nie bierzesz apteczki? A kiedy jedziesz z dzieckiem? My nie wyruszylibyśmy bez małej apteczki ze środkiem odkażającym i czymś na opatrzenie ran. Zresztą, właśnie kompletujemy optymalne zestawy podręczne na wyjazdy z harcerzami, kiedy będziemy mieć wersję finalną, chetnie się z wami podzielę, bo pracujemy nad tym pod okiem sumdetective'a czyli paramedyka i mamy zamiar stworzyć ideał: lekko, podrecznie, to co niezbędne, ale jednocześnie tak, aby być przygotowanym na różne wypadki. Apteczka ma byc przeznaczona do noszenia w plecaku lub wożenia w sakwie.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna tomzoo

• Moje zdjęcia
« 30 Wrz 2012, 21:38 »
Hindiano, chętnie skorzystam z Waszego opisu zestawu do pierwszej pomocy. Swojego czasu używaliśmy fajną apteczkę kupioną w poznańskim PCK - ich zestaw był głównie do zastosowań pourazowych, czyli praktycznie bez lekarstw, jedynie woda utleniona... opaski, chusta, bandaże, gazy, skalpel, rękawiczki chirurgiczne, skalpel, maseczka usta usta itp.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 1 Paź 2012, 10:50 »
skalpel?  :o

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna tomzoo

• Moje zdjęcia
« 1 Paź 2012, 12:09 »
Jako żywo

PS. UWAGA! ZANIM URUCHOMISZ LINK - TA WIADOMOŚC ZAWIERA LOKOWANIE PRODUKTU...  :P

Offline Kobieta hindiana

« 1 Paź 2012, 12:54 »
Moga tez byc nozyczki :-) nie chodzi chyba o samodzielne wyciecie sobie lub partnerowi wyrostka na cito, tylko o sprawne operacje z plastrem czy bandazem...
www.plscout.com

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 1 Paź 2012, 12:59 »
nie chodzi chyba o samodzielne wyciecie sobie lub partnerowi wyrostka na cito, tylko o sprawne operacje z plastrem czy bandazem...
... albo o rozcinanie ubrania.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna michał

• z kropką
  • Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 10.06.2008
« 1 Paź 2012, 16:39 »
Ja z niecodziennych rzeczy to zabieram zawsze nici chirurgiczne igłotrzymacz i oxytocynę.
Pierwsze i drugie nie przydało mi się nigdy (jedynie do szycia sakw) ale trzecie okazało się kiedyś pomocne przy porodzie owcy u rolnika na noclegu.Od tej pory jest to żelazny punkt wyposażenia. ;)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 1 Paź 2012, 16:47 »
A jakie zastosowania poza porodem owcy ma oxytocyna?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum