Autor Wątek: MSR Hubba NX vs. zielone namioty :)  (Przeczytany 30485 razy)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Odp: MSR Hubba NX vs. zielone namioty :)
« 29 Lip 2014, 16:09 »
Tylko to nas niewiele interesuje, bo mieszkamy w Europie, nie USA, a sprowadzanie rzeczy z USA to duże koszta i ryzyko 35% opłat celnych.
Mówisz o sobie w liczbie mnogiej? ;)
Po pierwsze 25%, a po drugie sporo ludzi jeździ do Stanów lub ma tam znajomych/rodzinę, którzy mogą namiot kupić na miejscu i przywieźć.

Offline Mateusz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.06.2010
« 29 Lip 2014, 16:50 »
Wilk, ale po co się tak uwziąłeś na to BA? Janus tylko napisała, że jest taka firma, że ma namiot, że używa, i że jest dobry. Często o nim pisze. Nie rozumiem za bardzo najeżdżania na półprzezroczyste materiały - to jest konsekwencja ich niskiej wagi. Ten materiał w nowym NX też prześwituje - to chyba nie jest większy problem (przynajmniej dla mnie)

Namioty BA można kupić np. w Globtroterze: https://www.globetrotter.de/marke/big-agnes

A swoją drogą nie lubię gdy ktoś pisze o rodzinie w USA. Ja nie mam. I dlatego mnie to tak irytuje :)

MSR zrobił naprawdę bardzo dobry namiot. Poprawił wiele innych rzeczy w stosunku do Hubba Hubba, przy których obniżenie wagi naprawdę nie jest aż tak istotne.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 29 Lip 2014, 17:41 »
23% to sam VAT, do tego cło i jeszcze chyba akcyza i w sumie wychodzi to bodajże 33 czy 35%, tyle przynajmniej było ze 2-3 lata temu jak mi dokosili. I do tego te 35% płacisz nie tylko od ceny zakupów, ale tez od wysyłki, która i 50 USD kosztować potrafi.
Ja cztery lata temu płaciłam 25% wartości samej paczki (właśnie z tym namiotem:). Wysokość tej opłaty zależy od tego, co się sprowadza, może stąd różnica.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 29 Lip 2014, 18:03 »
Skoro mowa o urzędzie celnym, odbierając paczkę z tym namiotem poprosiłam panią z obsługi o nożyczki, żeby sprawdzić, czy w paczce na pewno jest to, za co płaciłam. Pani urzędniczka chyba chciała mi "pomóc", bo sama otworzyła paczkę... wbijając w nią wielkie nożyce na głębokość z 10 centymetrów. Na szczęście na wierzchu były jakieś słodycze, a nie namiot. ::)

Offline Mateusz

« 29 Lip 2014, 18:22 »
półprzezroczysty materiał - to są ewidentne minusy tego sprzętu
- No ale to jest minus dla Ciebie. Ja mam w d... czy ten materiał mi prześwituje czy nie. Moim zdaniem to nie jest wada, a konsekwencja zmniejszania wagi - i kolor niewiele tu zmieni.

Co tak wielce poprawił do starszej wersji HP?
Nie wiem - nie miałem HP. W stosunku do zwykłej Hubba Hubba poprawili osadzanie pałąka w sypialni (aluminiowe płytki zamiast oczek w taśmie - nam to nawaliło w MSR w Ameryce Południowej) i konstrukcję drzwi - czyli 2 rzeczy, na które zwracali im uwagę użytkownicy (w tym my po powrocie z Australii). Siateczka nie ma tu nic do rzeczy - HP jest po prostu inną wersją. NX to raczej następca Hubba Hubba.

Niebawem będę miał NX do opisania. Oczywiście - będzie to recenzja sponsorowana  ;)

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
« 29 Lip 2014, 19:07 »
w tamtym wątku nie ma odzewu więc..czy ktoś mi porówna ba fly creek 2 i marmota limelight 2 p ? czy warto za ba zapłacić 2x tyle co za marmota??

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mateusz

« 29 Lip 2014, 19:30 »
Po co producenci w kółko lajtują te namioty?
Bo to niestety główna determinanta zakupu dla ludzi, dla których w praktyce +/- 100 gramów nie ma najmniejszego znaczenia.

Rzeczywiście epokowe zmiany
Dla mnie te zmiany mają o wiele większe znaczenie niż lżejszy materiał.

Nie zrozumiałeś mnie z siatką. W HP był biały materiał (który jest zdecydowanie lepszy w tereny pyliste. W Hubba Hubba jest siatka. A w NX jest chyba optymalne połączenie jednego i drugiego  ;)

którzy sprzęt kupują za własne pieniądze

Ja zazwyczaj nie zwracam uwagi na to co piszą inni. Jak napisałeś - siedzę w tym trochę i po prostu wiem czego chcę. A Allegro i eBay przeglądam naprawdę często - nie wszystko można "dostać". I nie wszystko warto.

P.s. w Skalniaku wyprzedają Hubby: http://www.skalnik.pl/szukaj-produktow?s=hubba

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 29 Lip 2014, 20:09 »
To jest minus dla mnóstwa osób. Jak jedziesz sam czy z żoną - to możesz to mieć gdzieś. Ale jak jedziesz w większym towarzystwie czy nocujesz na kempingach - to już duży minus. W namiocie się przebieramy, czasem obmywamy itd. a przezroczysty tropik zmniejsza naszą prywatność.
Czytając Twój opis można odnieść wrażenie, że tropik jest całkowicie przezroczysty ;) Kilkadziesiąt razy nocowałam w tym namiocie na kempingac i nigdy nie odczuwałam najmniejszego dyskomfortu z powodu jasnego tropiku. W dobrym świetle co najwyżej może być widać, że w namiocie ktoś siedzi - rzeczywiście niedopuszczalny brak prywatności ;)
Masz jakieś zdjęcie, na którym widać tę rzekomą półprzezroczystość tropiku? Bo przejrzałam trochę zdjęć w sieci i kilka swoich i na żadnym tego nie zauważyłam ;)

Choć myślę, że już powoli dochodzimy do ściany, stąd takie pomysły jak te przezroczyste tropiki czy szpilki, które po dwóch użyciach można wyrzucić, poniżej 1kg to już bardzo ciężko o wygodny namiot.
Mówisz o szpilkach z namiotów o wadze poniżej 1 kg? Szpilki z Copper Spur (i pewnie Hubba Hubba HP) są bardzo wytrzymałe, moje nie mają najmniejszych wygięć.

Offline Mateusz

« 29 Lip 2014, 20:16 »
No niestety wszystkie 6 szpilek dostarczone w komplecie z MSR straciły "główki" w trakcie wbijania kamieniami w glebę w Australii. Tytanowe Hillebergi są świetne - zabieram je do każdego namiotu.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 29 Lip 2014, 21:10 »
Chyba już trochę popłynełaś z tymi klikudziesięcioma. Za często to na wyprawy (ja kojarzę 3) i wyjazdy nie jeździsz - to aż kilkadziesiąt kempingów uzbierałaś?
Chyba lepiej wiem ;) Kilka razy w Norwegii, kilka (może 10?) razy na Islandii i prawie co noc w Nowej Zelandii, czyli w sumie z 30-40 razy.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum