Autor Wątek: MSR Hubba NX vs. zielone namioty :)  (Przeczytany 30500 razy)

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Odp: MSR Hubba NX vs. zielone namioty :)
« 29 Lip 2014, 22:03 »
W stosunku do zwykłej Hubba Hubba poprawili osadzanie pałąka w sypialni (aluminiowe płytki zamiast oczek w taśmie - nam to nawaliło w MSR w Ameryce Południowej) i konstrukcję drzwi - czyli 2 rzeczy, na które zwracali im uwagę użytkownicy
Aluminiowe płytki do masztów wyglądają bardzo sensownie, ale co do otwierania drzwi od tropiku z boku, a nie na środku przedsionka to mam obawy - jakoś nie mogę sobie wyobrazić, by mogło to być wygodne. Miałam namiot z otwieranymi drzwiami na środku przedsionka i było to moim zdaniem super wygodne, jedna część mogła pozostawać przyszpilona do podłoża i wiatr nic nie zawiewał, a jak potrzebowałam dobrego dostępu do sypialni to i obie części drzwi mogłam otworzyć i przywiązać by się nie majtały.

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
« 29 Lip 2014, 22:34 »
P.s. w Skalniaku wyprzedają Hubby: http://www.skalnik.pl/szukaj-produktow?s=hubba

No właśnie ja w kontekście tej wyprzedaży pytałem o Hubba Pappa NX - ale widzę, że już zniknęły wszelakie namioty MSR'a więc po temacie (przynajmniej dla mnie) ;)

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
« 22 Sie 2014, 22:37 »
Jak dla mnie to MSR Hubba Hubba II ma jedną wadę, brak kanałów wentylacyjnych(najnowszy model już ma) i często gęsto pod tropikiem robi się taka łaźnia że nie idzie go zwinąć do puki nie wyschnie,lub go nie powycierasz.Wiem bo posiadam go.
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 29 Sie 2014, 23:18 »
a co to za namiot MSR hubba hubba II??

moze HP?

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
« 31 Sie 2014, 00:27 »
Porusz wyobraźnie swoją to zobaczysz różnicę.

a tutaj nowy model:

Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 31 Sie 2014, 10:05 »
to nie nowy model tylko wersja zimowa... nowy model to NX

Online Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
« 20 Paź 2018, 13:25 »
Cześć, w wątku poruszany jest temat namiotów MSR, podepnę się tu z prośbą o opinię.

Wyjazd teściowej do USA coraz bliżej, patrzyłem w sklepach w Chicago i okolicy, wpadłem na atrakcyjną ofertę namiotu MSR Elixir 4 za 299$, konkurent do nowszego i lżejszego MSR Papa Hubba NX4 za 599$. Z tego co wyczytałem, to starsza wersja jest nieco większa, powierzchnia podłogi nieznacznie większa, trochę wyższy, przedsionki też trochę większe i w zestawie ma dodatkową podłogę, z drugiej strony jego waga to około 4,2 kg względem 2,9 w Papa Hubba (chociaż 4,2 to waga zestawu, gdzieś znalazłem informację, że bez dodatkowej podłogi to 3,6 kg a w Papa Hubba nie jest wliczona podłoga).

Część z Was korzystała z Elixirów, czy macie jakieś opinie o nowszej wersji Hubba? Przy rodzinie 2 + 3 przy pieszych wędrówkach po górach każdy kilogram się liczy, z drugiej strony na wyprawach rowerowych te 1,3 kg (a właściwie 0,7 kg) nie jest już tak istotne tym bardziej, że różnicę w cenie (300$) mógłbym przeznaczyć na jakiś odchudzony sprzęt kuchenny (garnek, palnik, naczynia itp).

Jakie jest Wasze zdanie?

https://www.rei.com/rei-garage/product/131143/msr-elixir-4-tent-with-footprint
https://www.rei.com/product/863098/msr-papa-hubba-nx-4-person-tent

Pozdrawiam,
Feliks
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna anarchy

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 09.09.2015
« 20 Paź 2018, 14:52 »
Falku, jako ojciec w układzie 2+3 z podobnymi potrzebami (piesze wędrówki górskie i rowerowe) od zawsze szliśmy w dwa namioty - mała lekka dwójka dla nas i ciut większa trójka dla chłopaków.
Nie wiem w jakim wieku dzieciaki ale może to już ten czas? ;)
(a przy 2 lekkich namiotach choć waga wychodzi większa to można rozłożyć ją na 4 osoby a nie 2)

Online Mężczyzna Felek

« 20 Paź 2018, 16:21 »
Hej, wiek dzieci to 6, 4 i trzecie w drodze więc, przez następne 5 lat powinien nam wystarczyć namiot 4 osobowy, dodatkowo jeżeli będzie brakować miejsca mam lekki tarp, pod którym będę spał przy sprzyjającej pogodzie... :)

p.s. Na razie nie ma mowy by dzieciaki spały same, myślę że dopiero przy ukończeniu 10-12 roku życia a do tego momentu jeszcze jest czas.

Offline Mężczyzna anarchy

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 09.09.2015
« 20 Paź 2018, 16:34 »
A to tak, zdecydowanie - masz jeszcze z 5 lat (póki to "tuż tuż" nie będzie miało 5-6)
W sumie podobnie zaczynaliśmy.

koniec o.t ;)

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 20 Paź 2018, 19:30 »
... różnicę w cenie (300$) mógłbym przeznaczyć na jakiś odchudzony sprzęt kuchenny (garnek, palnik, naczynia itp)...

Nie znamy Twoich potrzeb ekwipunkowych, ale gdybym był w takiej sytuacji, to mocno bym się zastanowił czego jeszcze potrzebuję i na czym mogę zejść z wagą. Może właśnie kuchnia, może śpiwór albocuś.
Porównując minimalne wagi obu namiotów (czyli sam namiot, tropik i maszty) wychodzi różnica prawie dokładnie dwóch funtów. I dużo i mało...
Jeśli mniejsza waga wiąże się z mniejszą wytrzymałością, to pomyślałbym też o tym, że namiot używany przez kilka osób jednocześnie jest kilka razy bardziej (statystycznie) narażony na uszkodzenia.

A i tak na koniec kupiłbym tańszy  :D

Online Mężczyzna Felek

« 21 Paź 2018, 19:37 »
No i przekonałeś mnie... kupuję tańszy a resztę zainwestuję w porządne waciki:) A tak serio, ostatecznie zamówiłem ten tańszy, różnica w wadze to 700 gram, z pewnością lżejszy namiot może też być bardziej narażony na 'dziecięce' rączki. Te 300 dolców przeznaczę pewnie właśnie na lekkie śpiwory dla dzieciaków i lekkie gary oraz naczynia.

P.s. wtrącenie z tym filmem bezcenne, idealnie wpasowałeś się w kwotę:)

Pozdrawiam!

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 21 Paź 2018, 19:47 »
Ty się idealnie wpasowałeś w kwotę, nie ja.

Bardzo jestem ciekawy (i pewnie prędko nie przestanę) jak się sprawa skończy. Byłbym wdzięczny za powrót do tematu po zakupach i zważeniu wszystkiego oraz napisanie czy ostatecznie udało się za te trzy setki kupić coś, co zwiększyło komfort, bezpieczeństwo albo zmniejszyło wagę.

Online Mężczyzna Felek

« 22 Paź 2018, 05:50 »
Obecnie ma stary, dwu osobowy, ciężki namiot Campusa więc parametry dotyczące komfortu i wagi z pewnością się polepsza:)

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 22 Paź 2018, 09:36 »
Użytkuję od niedawna (niecałe pół roku) Elixira 3, na razie jestem zadowolony. Zaznaczam jednak, że namiot nie miał okazji sprawdzić się w warunkach stricte bojowych, typu szalona wichura czy zlewa typu 10mm/1h. Miejsca dość, dwa spore przedsionki, łatwy w rozkładaniu (fluorescencyjne aplikacje - przydatne zwłaszcza po ciemku), sporo miejsca w środku. Rozsądny kompromis pomiędzy ceną (kupiłem w jakimś internetowym sklepie w DE za nieco ponad 1kpln), trwałością i "ultralightem" - waży minimalnie więcej, niż znacznie mniejszy wiekowy Salewa Sarec 2-osobowy, razem z footprint'em waży niecałe 3.2kg (tyle samo, ile w specyfikacji - ciekawostka).
Jedyne czego brak w "standardzie" to kompresyjnego kubraczka - ten, co dają, to lepiej na przechowywanie namiotu się nadaje, niż na pakowanie, a oryginalny worek kompresyjny MSR to chyba ponad 100pln kosztuje :)
Pewną wadą są nieco przydługie maszty po złożeniu - choć wciąż się mieszczą w sakwie. Tutaj lepszy jest namiot Exped Gemini III, który również był na naszej krótkiej liście (przepadł cenowo) - te 5 czy 6cm robi trochę różnicy.

Nasza 5-osobowa rodzina jeździ w takiej właśnie konfiguracji - 2 + 3 (prawie ćwierć-wieczny Sarec wciąż żyje, ostatnio zaimpregnowałem podłogę i tropik, choć tropik zaczął się rozdzierać w trudnym do zaszpuntowania miejscu) - dla nas to jest wygodniejsze, niż jeden większy namiot, czasami jeździmy też w mniejszym składzie. W Elixirze od biedy też się da przenocować w 4 osoby. A jak jedziemy w dwójkę tylko, to w tej kubaturze czujemy się jak w **** hotelu ;)
I ten zielony kolorek - znakomicie ułatwia maskowanie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum