Autor Wątek: MSR Hubba NX vs. zielone namioty :)  (Przeczytany 30483 razy)

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
Odp: MSR Hubba NX vs. zielone namioty :)
« 23 Paź 2018, 06:01 »
Kolor zielony i biały są na rynek europejski najprawdopodobniej, w USA znalazłem tylko białe. Cena z podatkiem to ostatecznie 335$ więc około 500 zł taniej niż u nas. My mamy jeszcze male dzieciaki więc musimy spać razem, w piątkę powinnismy się pomieścić przez pierwsze 5 do 8 lat. Potem pewnie będzie zakup dwóch ultralaithow 2 i 3 osobowych, ale to jak dzieciaki bedą już mogły coś przytoczyć do swoich rowerów. Model, ktory zamówiłem to ten z 2017 więc bez paru udogodnień jakie wprowadzili w tym fluorescencyjne suwaki.

P.s. Zamawiales namiot z Polski? Jak tak to gdzie, bo mam jeszcze chwile na odwołanie zamówienia.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 23 Paź 2018, 07:13 »
Ja kupowałem w Niemczech z przesyłką do Polski. Sklep z najlepszą ofertą znalazłem przez idealo.de - akurat wówczas był to funktionelles.de, ten E3 kosztował mnie 244euro + niecałe 8 za przesyłkę. Sklep miał takie sobie oceny (sprawdzałem na samym idealo + trustpilot), więc wybrałem płatność amazon pay'em, żeby w razie czego mieć ułatwiony zwrot kasy. Euro stało wówczas trochę taniej + zakup revolutem więc wyszło całkiem, całkiem. Na moje szczęście, wszystko poszło gites i przesyłkę dostałem po 4 czy 5 dniach.
Teraz patrzę, że np. w Polsce e-pamir ma promocję i ten mój jest w cenie 1050, ale E4 w ogóle u nich nie widzę.
Nie wiem, na ile Ci się spieszy, ale jest po sezonie, więc prawdopodobieństwo uzyskania korzystnej ceny powinno być większe.
Porównywarki cenowe Twoimi przyjaciółmi :)
Z zakupami w USA wiąże się jedna istotna wada - ich gwarancja bywa często nieuznawana w Europie (w warunkach gwarancji są ograniczenia - warto sprawdzić przy konkretnym zakupie) - a wtedy czeka Cię albo wysyłka do nich, albo kombinowanie ze znajomymi (lub teściową ;)). Z drugiej strony, ceny często mają bardziej atrakcyjne...

Offline Mężczyzna Felek

« 23 Paź 2018, 19:27 »
1 050 zł za MSR Elixir 3, jednak produkt jest niedostępny co może świadczyć o 'reklamowym' charakterze oferty. Sprawdzałem strony niemieckie i najtaniej z dostawą znalazłem za 350 EUR, co w przeliczeniu daje około 1 500 zł, nadal drożej niż oferta z USA.

Co do gwarancji to w pewnym sensie wada, chociaż u nas w rodzinie średnio dwa, trzy razy na rok ktoś jedzie do Chicago więc w razie 'grubej' awarii można odesłać produkt, tam przynajmniej nie handryczą się z człowiekiem jak w Polsce i można dostać zwrot kosztów produktu. A swoją drogą myślę, że ta marka sama w sobie powinna być gwarancją niezawodności.

Jeżeli dojdzie do transakcji i teściowa przyleci z powrotem z namiotem napiszę.

Offline Mężczyzna Gerwazy

• Użytkownik forum
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 13.10.2016
« 23 Paź 2018, 19:39 »
..bo mam jeszcze chwile na odwołanie zamówienia...

Dopiero po czasie przeczytałem Twojego posta, do dzisiejszego ranka nie pisałem - bo się zdecydowałeś, kupiłeś itp...więc wyszedłem z założenia, że klamka zapadła i niestosownym byłoby pisać coś innego niż superlatywy, więc nie pisałem, ale jeżeli decyzja nie jest ostateczna to parę słów wtrącę...
Zmieniając kilka lata temu wysłużony namiot na nowy wybrałem (po długich rozważaniach) MSR Papa Hubba (zakładałem przede wszystkim niską wagę, wtedy jedna z nowości ze zdecydowanie bardziej przyjazną ceną niż dzisiaj) - z dodatkową podłogą waży 3,2 kg (to nie jest wcale mało - ale o tym później). W moim przypadku namiot miał być lekki i dawać możliwość spania z 2-ką dzieci (a w sytuacjach szczególnych/awaryjnych schronienie dla rodziny 2+2). W rzeczywistości namiot ten okazał się  super wygodną opcją dla 2 facetów (dużych) wraz z bagażami albo 3 osobowym namiotem (dorosłe osoby) gdzie oprócz mat nie wsadzisz prawie nic.
Z 2-ką dzieci (tzn. Ty solo i 2-ka dzieci; w zależności od rozmiaru położonych mat) śpisz wygodnie (mam starsze dzieci niż Ty ale ogólnie jest OK)...osobiście jednak nie wyobrażam sobie wygodnej egzystencji (poza weekendowym spaniem w układzie "na waleta") 4 osobowej rodziny- a tym bardziej 5 osobowej...(teraz może dasz radę kładąc swoją dwójkę ale już za 2-3 lata będziesz marzył o czymś większym - bądź opcji 2 namiotów)...Możesz odezwać się do Pabla, u niego na zdjęciach widziałem chyba Papę a jeździ na wyjazdy z 2 nastolatków..
Wybrałeś Elixira 4 twierdząc, że jest większy - tak jest wyższy i trochę dłuższy (podłogę ma kwadratową) za to Papa jest szersza o kilkanaście cm - ma prawie 2,4m (niech to cię jednak nie zgubi bo z racji konstrukcji namiotu - pewnie jak w większości konstrukcji samonośnych spanie tuż przy boku skutkuje mało przyjemnym dotykaniem ściany bocznej/wejściowej sugerowałbym lekkie odsunięcie - więc rzeczywista/użyteczna szerokość będzie mniejsza...no chyba, że jesteście średniego wzrostu i dacie radę położyć dzieci w nogach "w poprzek" wtedy miejsca będziecie mieli pod dostatkiem  ;).
Nie zmienia to faktu, że zanim podjąłbym decyzję o zakupie to narysowałbym/zaznaczył/wyodrębnił prostokąt o boku około 2,10m (Elixir) bądź 2,25m (Papa) i rozkładając posiadane przez siebie maty sprawdził czy będzie to wygodne/akceptowalne.
Co do Elixira to na pewno jest on bardziej "bombproof" - w stosunku do Papy (to ważne w aspekcie młodszych użytkowników) ale ja gdybym decydował się na namiot prawie 4,5kg (nie zgodzę się z Twoimi wyliczeniami, że 1kg różnicy to mało jeżeli chodzi o namiot - to bardzo dużo a do tego namiot jest sprzętem, który wymienia się pewnie niezbyt często...ale wiem, że można mieć różne priorytety) skierowałbym swoją uwagę na inną opcję (co prawda cięższą bo ponad 5kg)-  Marmot'a Limestone 4P - bo tam nie dość, że poruszasz się prawie wyprostowany 1,6m to to jest szerszy od Elixira o ponad 30cm (był to jeden z moich faworytów ale podjąłem jednak decyzję, że chcę coś lżejszego)...że nie wspomnę o Limstone 6P - to istny hangar (byłem/widziałem) wszedłbyś tam z rodziną i przynajmniej jednym rowerem ale waga odstrasza - prawie 8kg.

U mnie (jak u wielu) skończyło się tak, że i tak mam 2 namioty. Początkowo myślałem, że będę Papę targał też na wyjazdy solo - których jest zdecydowana większość ale szybko doszedłem do wniosku, że lepszym rozwiązaniem będzie lekka dwójka, która waży o ponad 1,5kg mniej.

Offline Mężczyzna Felek

« 23 Paź 2018, 20:30 »
Hej,

Tak to prawda, namiot będzie dopiero zamawiany, jednak to co napisałeś utwierdza mnie w przekonaniu, że lepiej wybrać Elixira. MSR Papa Hubba NX 4 waży 2,97 kg (całość, ale bez dodatkowej podłogi, którą trzeba dokupić jeżeli jest potrzebna), starszy MSR Elixir 4 waży 4,3 kg (całość), jednak waga ta uwzględnia podłogę (wliczoną w cenę), bez dodatkowej podłogi jest to już 3,6 kg więc różnica to około 0,6 kg co przy różnicy cenowej wynoszącej 100% jest niedużym wyrzeczeniem.

Dodatkowo jak wielu z Was wspomina, namioty z serii Hubba są bardziej wycieniowane, to koszty tych 0,6 kg, więc przy dzieciach mocniejszy Elixir będzie lepszy. Z Pablem też się kontaktowałem prywatnie, i napisał że dodatkowej podłogi nie używa.

Jeżeli chodzi o rozmiary, cała moja rodzina jest szczupła. Razem z żoną i dwójką dzieci (4 i 6 lat) ważymy 140 kg. W sierpniu pojechaliśmy testowo na mazury pod nasz stary dwuosobowy namiot o wymiarach 120 cm na 200 cm i spaliśmy tam we czwórkę (chociaż bez większych bagaży). Na wiosnę spodziewamy się trzeciego dziecka więc będzie nas piątka, ale skoro w 4 osoby zmieściliśmy się w 120 cm szerokości w 5 osób zmieścimy się w 223 cm, które oferuje MSR Elixir 4.

Co do przyszłości, za jakieś 5 lat przewiduję jedną z dwóch opcji:

- trójka dzieciaków wraz z bagażami śpi w starym MSR Elixir 4 a my z żoną lądujemy w nowej dwójeczce.

- MSR idzie na sprzedaż i kupujemy dwa namioty: dwu i trzy osobowy

Dzięki za rzeczowy komentarz, szczególnie w zakresie opisu namiotu MSR z serii Hubba!

pozdrawiam,
Feliks

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 23 Paź 2018, 20:37 »
To może lepiej kupić namiot 3 osobowy, np. Elixir 3 lub Mutha Hubba NX.

Ja w obu w/w sypiam w składzie 2+2 (dwie osoby dorosłe i dwoje nastolatków). Mutha Hubba NX sprawia w tej kombinacji wrażenie bardzo obszernego namiotu.

Tyle, że ja namiot używam w zasadzie tylko do spania. Luksus i wygoda jest u mnie na dalekim miejscu pośród parametrów wyboru.

PABLO

• Użytkownik forum
« 23 Paź 2018, 21:28 »
... MSR Papa Hubba NX 4 waży 2,97 kg (całość, ale bez dodatkowej podłogi, którą trzeba dokupić jeżeli jest potrzebna), starszy MSR Elixir 4 waży 4,3 kg (całość), jednak waga ta uwzględnia podłogę (wliczoną w cenę), bez dodatkowej podłogi jest to już 3,6 kg więc różnica to około 0,6 kg co przy różnicy cenowej wynoszącej 100% jest niedużym wyrzeczeniem...
właśnie zważyłem podłogę - 365gram a namiot - 2963 gramy czyli komplet 3328gr - różnica w takim razie to 1kg.

...W sierpniu pojechaliśmy testowo na mazury pod nasz stary dwuosobowy namiot o wymiarach 120 cm na 200 cm i spaliśmy tam we czwórkę (chociaż bez większych bagaży). Na wiosnę spodziewamy się trzeciego dziecka więc będzie nas piątka, ale skoro w 4 osoby zmieściliśmy się w 120 cm szerokości w 5 osób zmieścimy się w 223 cm, które oferuje MSR Elixir 4...

Nie no w takim razie to ganiać się będziecie mogli. Wybór na lata idealny. A jak Wam dziatki podrosną i przez głowę przejdzie myśl, żeby w jakieś zmiany namiotowe iść na próbę kozę weźcie -  zostaniecie z MSR'em dożywotnio  ;)

To może lepiej kupić namiot 3 osobowy, np. Elixir 3 lub Mutha Hubba NX.

Ja w obu w/w sypiam w składzie 2+2 (dwie osoby dorosłe i dwoje nastolatków). Mutha Hubba NX sprawia w tej kombinacji wrażenie bardzo obszernego namiotu.

PABLO

Interesujące podejście - jeżeli wzrost nie jest przeszkodą (poniżej 1,7m) to rzeczywiście w poprzek prawie tyle samo miejsca co w większym/cięższym/droższym modelu.

Tyle, że ja namiot używam w zasadzie tylko do spania. Luksus i wygoda jest u mnie na dalekim miejscu pośród parametrów wyboru.
PABLO
Pewnie trochę gorzej to wygląda jak na pokładzie masz 2 czy 3 małych Bąbli a na zewnątrz aura nie pomaga.

Offline Mężczyzna Felek

« 23 Paź 2018, 21:42 »
Gerwazy, o co chodzi z kozą? :)
Pablo, przez chwilę pomyślałem o 3 osobowym namiocie, jednak żona obstawia 4 osobowy i na tym raczej stanie:)

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 23 Paź 2018, 21:46 »
Pablo, przez chwilę pomyślałem o 3 osobowym namiocie, jednak żona obstawia 4 osobowy

To tylko potwierdza, że wybór 3 osobowego byłby optymalny.

• Użytkownik forum
« 23 Paź 2018, 21:48 »
Gerwazy, o co chodzi z kozą? :)

Jak w tym kawale (gdzieś złapane w przepastnej sieci):

"Przychodzi biedny Żyd do rabina i prosi o radę:
Oj, mądry Rebe, pomóż mi. To moje życie takie ciężkie: mieszkam w niewielkiej chatce z żoną, czwórką dzieci, babcią, dziadkiem i jeszcze teściową. Już się zupełnie nie mieścimy w tej małej izdebce. Oj pomóż, mądry Rebe...
Na to Rabin powiada:
Słyszałem, że masz w obórce kozę?...
- Tak Rebe, mam jedną kozę, co daje mleko, którym karmię dzieci.
- To ją teraz sprowadź do domu - mówi rabin.
Rebe, Rebe, co ty mówisz?... Ja, żona, czwórka dzieci, żona, teściowa i jeszcze koza?... To jak ja teraz będę mieszkał?...
Ale rabin był nieubłagany - musisz wprowadzić sobie kozę do domu!!
Za parę tygodni rabin spotyka tego Żyda i pyta się:
- A co tam Icek u ciebie?
Oj Rebe. Teraz to już zupełnie nie da się żyć w domu. Ja, żona, czwórka dzieci, żona, teściowa, dziadek i jeszcze teraz ta koza. To już nie jest życie.
Na to rabin powiada:
- To zabierz kozę z powrotem do obórki.
Za niedługo rabin jeszcze raz spotyka Żyda i pyta się go:
Jak tam Icek, w twoim domu?...
- Oj, Rebe. Jakiś ty mądry! Jak my teraz mamy w domu dużo miejsca. Świetnie mieścimy się w tej izdebce - ja, żona, czwórka dzieci, żona, teściowa i dziadek. Oj jakiś ty mądry, Rebe..."

Offline Mężczyzna Felek

« 23 Paź 2018, 22:28 »
A to tego nie znałem, dobry patent:] Na razie dziś gościmy teściów, ale przyjechali bez kozy... :)

Offline Mężczyzna Felek

Ty się idealnie wpasowałeś w kwotę, nie ja.

Bardzo jestem ciekawy (i pewnie prędko nie przestanę) jak się sprawa skończy. Byłbym wdzięczny za powrót do tematu po zakupach i zważeniu wszystkiego oraz napisanie czy ostatecznie udało się za te trzy setki kupić coś, co zwiększyło komfort, bezpieczeństwo albo zmniejszyło wagę.

Cześć,

Teściowa już wróciła i przywiozła pakunek, zdążyłem kilka razy w mieszkaniu rozłożyć ten namiot (MSR Elixir 4). Ilość miejsca robi wrażenie po naszym dwuosobowym Campusie, jest naprawdę przestronnie i w piątkę powinniśmy się z powodzeniem pomieścić. Aluminiowy stelaż jest dość filigranowy, chociaż pewnie nie tak jak w serii Hubba.

Całość rozkłada się dość szybko i nawet dzieciaki są w stanie pomóc. Po ważeniu wyszło, że namiot bez dodatkowej podłogi waży około 3,67 kg a z dodatkową połogą wychodzi 4,15 kg. Jest to dla mnie akceptowalne tym bardziej, że dzięki zwiększeniu wagi o niecały kilogram, zyskałem około 1 500 zł (gdybym do Pappa Hubby musiał dokupić także dodatkową podłogę, której nie ma w komplecie). Różnicę w cenie można odbić wagowo na innym sprzęcie. Namiot i tak nie będzie na całe życie, gdyż zapewne za 5-8 lat dzieciaki faktycznie dostaną własny namiot, a my sprawimy sobie jakąś dwójkę.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc wszystkim obecnym w wątku.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 10 Gru 2018, 23:08 »
W Tesco jest akcja promocyjna - 1l Jim Beam za pisiąt zeta, czyli za te 1500 jest 30 litrów rudej na myszach. Warto, myślę.
No albo jakieś mniej potrzebne rzeczy, jak np. książki dla dzieci. Czy tam cuś.

Kilogram na głowę (nawet małą), to nie tragedia, jeśli daje to względny komfort. Bezszyszkowego podłoża życzę.

Offline Mężczyzna Felek

« 11 Gru 2018, 06:07 »
Dzięki, narazie szukam karmiat. Zastanawiam się czy kupić tyle by cała podłoga była pokryta jak gdzieś czytałem:)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum