Autor Wątek: Adaptery do kuchenek gazowych.  (Przeczytany 62360 razy)

Offline Mężczyzna Psotnik

• Miasto: Niestety W-wa
  • Na forum od: 10.07.2012
Odp: Adaptery do kuchenek gazowych.
« 1 Sie 2014, 09:06 »
Postanowiłem sprawdzić na własnej skórze działanie jednego z adapterów.

Primus Express Stove.

Pochwale się ile czasu potrzeba na zagotowanie 1 litra wody w garnku primusa EtaExpress 1 L

Producent Primusa podaje czas potrzebny na zagotowanie 1 L. na 3,15 sek.
Mi w warunkach mieszkaniowych czyli w kuchni pod okapem ( bezwietrznie:-) w temperaturze 23 stopni udało się to w 2,45 sek. przy palniku na maksa(dwukrotnie).
Kartusz robi się wtedy o 11 gramów lżejszy.
Przy takim nieekonomicznym  stosowaniu  227 gramów powinno starczyć na 20 litrów.
Czas potrzebny do osiągnięcia wrzątku wprawił mnie w pozytywne zakłopotanie. Z drugiej strony zostało to okupione nadmiernym zużyciem paliwa.
Bardziej stonowane używanie palnika to 4,30 sek. na 1 litr i 8 gramów paliwa czyli powinno to dać 28 litrów i 130 minut ciągłego gotowania (producenci kartuszy podają od 150 do 180 minut.)
Przy użytkowaniu bez rozłączania kartusza z palnikiem, lub przy dłuższym gotowaniu na ,,utrzymanie temperatury ‘’ wynik ten można  zapewne poprawić.
Tak czy inaczej zagotowanie 1L. to od 14 do 20 groszy(przy cenie zakupu 4 zł) .
Odpłynąłem stąd bez żalu od tego wersalu bo czuję ten luz.

Offline Mężczyzna krzychu

• Miasto: Rzeszów/Rymanów
  • Na forum od: 04.07.2011
« 1 Sie 2014, 12:14 »
Jeśli się często jeździ i używa to zapewne opłaci się zakup tego adaptera z nóżkami. Jest jeszcze kwestia gazu. Ten za 4zł to Rsonic a spotyka się też Go System, Campingaz (12-15zł). To butan i to butan, ciekawe w czym taka różnica cen, przez firme?

« 1 Sie 2014, 13:02 »
Też nie wiem czym ta różnica może być spowodowana.
Licząc,że 1 L. benzyny za 5,5 zł. to 50 litrów wrzątku czyli 11 gr. za litr., to różnica nie jest już tak duża jak podczas stosowania kartuszy nakręcanych gdzie zagotowanie 1 L. to koszt 90 groszy.

Tak przynajmniej wyliczyłem z tej strony.
http://8a.pl/kuchenki-i-kartusze/palnik-turystyczny-msr-whisperlite-universal

Orientacyjny czas spalania (nafta): dla 600ml - około 110 minut
Orientacyjny czas spalania (parafina): dla 600ml - około 155 minut
Orientacyjny czas spalania (kartusz 227 g MSR Iso Pro) – ok. 75 minut
Orientacyjny czas zagotowania 1l wody (nafta): 3.5 minuty
Orientacyjny czas zagotowania 1l wody (parafina): 4.4 minuty
Orientacyjny czas zagotowania 1l wody (MSR Iso Pro): 3.75 minuty
Orientacyjna ilość zagotowanej wody dla 100 ml paliwa (nafta): 4.4 litra
Orientacyjna ilość zagotowanej wody dla 100 ml paliwa (parafina): 5.3 litra
Orientacyjna ilość zagotowanej wody dla kartusza 227 g MSR Iso Pro: 15 litrów

Ta ostatnia informacja trochę mnie dziwi.
Pewnie te moje wyliczenia/testy nie są do końca miarodajne, ale skoro nakręcany kartusz to tylko 15 L. to przejściówka bardzo się opłaca, nawet jeśli te dysproporcje są trochę mniejsze.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 4 Sie 2014, 23:50 »
Pytanie czy efektywność spalania gazu nie zmienia się wraz z jego ciśnieniem w butli (z jego ubywaniem)...

Dla mnie ~250g gazu to zawsze ok 14-15l wrzątku

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 7 Sie 2014, 18:52 »
Myślę ze jest jeszcze inna zaleta takiego adaptera - w niektórych krajach (Francja, Hiszpania bardziej popularne są  kartusze nabijane) - i ten adapter rozwiązuje takie problemy. Musiałem się nieźle najeździć, by kupić kartusz gwintowany we Francji  - tylko w Decathlonach był.
Rozważam kupno tego adaptera - chyba nie zajmuje dużo miejsca- taki sposób na zamiennik dla palników multifuel.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 11 Sie 2014, 21:41 »
Szkoda że nie wiedziałem o istnieniu takich adapterów jak kupowałem kuchenkę Primusa w wersji Duo. Mógłbym kupić taką przejściówkę i MSR Pocket Rocketa i nie miał bym problemu z objętością spakowanych Primusów.

Offline Mężczyzna Daniel-san

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 15.01.2014
« 21 Sie 2014, 17:07 »
Czy ktoś używał to ustrojstwo z nóżkami w terenie? Czy praktyka potwierdza obliczenia First to Fight?

Mam palnik Primus Mimer Duo, który z resztą polecam jak ktoś lubi gotować - większa powierzchnia palnika. Zastanawiam się nad kupnem takiej przejsciówki do tego palnika.
Dwie osoby mogą ze sobą wieźć parę puszek gazu, zaletą jest możliwość gotowania w namiocie.
Zastanawiam się tylko nad dostępnością takich puszek w świecie. :)
Książka: Bike'owa podróż - z Sydney do Szczecina

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 11 Wrz 2014, 15:30 »
należy pamiętać, że ta mieszanka to 100% butan, czyli temperatura musi być mocno dodatnia, by się to chciało palić. Niestety ciężko o dobry gaz, nawet część mieszanek propan-butan ma spore problemy z paleniem w kiepskich warunkach. W Norwegii niesamowicie wnerwiała mnie puszka gosystem, pod końcówkę to gaz w ogóle nie chciał odparowywać, straszny badziew. Kartusz optimusa nie miał takich problemów, a wyrwany w promocji kosztował mniej więcej tyle samo.

Ile kartuszy zużywacie w ciągu roku? Ja góra dwa, trzy duże. Nie majątek, by się pierdzielić z czymś, co pali się badziewnie, akurat wtedy, gdy potrzebne jest coś ciepłego.

Takie moje postscriptum, Gosystem pali się dziadowsko, CADAC dobrze, ale rozszczelnia się w nim zaworek po kilkunastu wkręceniach (słabizna). Coleman i Optimus są ok!

My home is where my bike is.

Offline Kobieta ewcyna

• Miasto: różnie, teraz.. Oman
  • Na forum od: 13.11.2012
« 11 Wrz 2014, 16:50 »
Czy ktoś używał to ustrojstwo z nóżkami w terenie? Czy praktyka potwierdza obliczenia First to Fight?

Mam palnik Primus Mimer Duo, który z resztą polecam jak ktoś lubi gotować - większa powierzchnia palnika. Zastanawiam się nad kupnem takiej przejsciówki do tego palnika.
Dwie osoby mogą ze sobą wieźć parę puszek gazu, zaletą jest możliwość gotowania w namiocie.
Zastanawiam się tylko nad dostępnością takich puszek w świecie. :)

Daniel, na gaz w świecie azjatyckim bym się nie nastawiała.
You can't buy happiness but you can buy a bike and that's pretty close
http://ewcyna.com/

Offline Mężczyzna krzychu

• Miasto: Rzeszów/Rymanów
  • Na forum od: 04.07.2011
« 11 Wrz 2014, 16:57 »
Takie moje postscriptum, Gosystem pali się dziadowsko, CADAC dobrze, ale rozszczelnia się w nim zaworek po kilkunastu wkręceniach (słabizna). Coleman i Optimus są ok!

GoSystem, Cadac i Coleman mają mieszanki propan/butan, więc teoretycznie powinny się palić podobnie a Optimus lepiej bo jest dodatek izobutanu. Co do Cadaca, to zużyłem dwa kartusze i nic się z nimi nie działo. Mam jeszcze kilka, w tamtym roku w Leclercu w jakieś promocji zakupiłem.

• blog podróżniczy
« 11 Wrz 2014, 17:04 »
propan-butan to są różne mieszanki. To jak z gazem LPG do samochodów, to samo co w kartuszach. Ten dostępny na stacjach w zimę ma propanu zdecydowanie więcej.

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
« 4 Kwi 2020, 11:35 »
Cześć,

Posiadam kuchenkę Optimus Vega muszę zakupić nowe kartusze i zastanawiałem się nad takimi nabijanymi. Potrzebna jest wtedy przejściówka jak ta np. https://allegro.pl/oferta/adapter-gazu-naboj-gazowy-gwint-kartusz-butli-7-16-7767497771 i tu mam kilka pytań.

Skoro przy kartuszach nabijanych cena jest około 10 razy mniejsza niż przy gwintowanych to zapewne i jakość gazu jest słabsza, ale czy aż na tyle? Gotowanie w moim przypadku wyłącznie w warunkach 20 stopni i więcej. Skoro gaz może być słabszej jakości to i więcej takich kartuszy trzeba by spakować i to jest kolejny minus. No i pytanie podstawowe o bezpieczeństwo stosowania takich adapterów?

Czy ktoś z Was z nich korzysta? Wątek nie był odświeżany od 6 lat więc może coś się zmieniło.

Pozdrawiam!
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

• blog podróżniczy
« 4 Kwi 2020, 11:43 »
Bezpieczeństwo jest takie, że jak zostawisz nakręconą przejściówkę na noc, to rano gazu nie będzie :) to nie jest zbyt szczelne, ale działa.

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
« 4 Kwi 2020, 12:33 »
Globalbus: To trzeba cały kartusza naraz zużyć?

Psotnika: tak, te z załącznika - zwane podobno dezodorantowymi:)
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum