Autor Wątek: Koła do przełajówki  (Przeczytany 4200 razy)

Offline Mężczyzna Ricardo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.05.2011
Koła do przełajówki
« 31 Lip 2014, 11:22 »
Cześć

Mam już trochę części by zacząć budować rower przełajowy. Nie mam jednak pojęcia jak dobrać koła do takiego roweru. Czy koła od szosówki nie będą zbyt delikatne i powinienem szukać czegoś do mtb dla 29er ? Koła pod hamulce canti/mini v. Chciałbym aby komplet kół ważył do 1600g. Waga użytkownika 75kg. Szukam dobrych używek lub nowych kół fabrycznych, chętnie mavic. Jakieś propowycje na jakie koła powinienem zwrócić uwagę a które omijać z daleka?
Pozdrawiam
Ricardo

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
Odp: Koła do przełajówki
« 31 Lip 2014, 11:34 »
Do przełajówki najlepiej mieć 2 komplety. Pierwszy pancerny na wyprawę i do jazdy po terenie, drugi szosowy na cienkich oponach, do tego najlepiej 2 kasety żeby było jak najmniej roboty przy zamianie.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

« 31 Lip 2014, 13:12 »
Nadal tak uważam - te szosowe wynalazki spowalniacze a nie hamulce. A canti i v to jednak trochę lepsza siła hamowania. Poza tym taka rama się trafiła i tarcz nie mogę zastosować.

« 5 Sie 2014, 09:52 »
Nikt nic nie podpowie?
Nie jestem zwolennikiem posiadania dwu kompletów kół do roweru, przekładanie zawsze jest upierdliwe, coś zawsze trzeba podregulować, wolę mieć drugi rower.
Znalazłem takie koła mieszczące się w budżecie (nie planuję wydać więcej niż ok.750 zł za komplet)
1. Mavic Aksium http://allegro.pl/kola-szosa-mavic-aksium-kpl-i4417292244.html
2. FULCRUM Racing 7 http://www.cyklomania.pl/index.php?p419,fulcrum-kola-racing-7-hg11
3. http://www.bikestacja.pl/pl/kola-szosowe-dt-swiss-r450-novatec-cn-aero-czarne-1716g.html
4. REMERX ALCYON http://allegro.pl/kola-szosowe-remerx-alcyon-proste-szprychy-1469g-i4435583274.html
5. DT Swiss R1700 http://allegro.pl/komplet-kol-szosowych-dt-swiss-r1700-promocja-i4483912485.html

Najbardziej kuszą pozycje 4 (waga) i 5 - fabryczne koła dobrego producenta, choć pewnie to ich tańszy model. Choć składam przełajówkę to pewnie w będzie to bardziej rower do jazdy po szosie, od razu planuję założyć szosowe opony i wystartować tak w BB2014. Czasu więc za wiele nie ma chcę do końca tygodnie pozamawiać wszystkie brakujące części i zacząć składać rower by mieć chociaż tydzień na jazdy testowe, bo będzie to moja pierwsza szosówka. Który z w/w zestawów będzie optymalny?

blondas

• Gość
« 5 Sie 2014, 13:43 »
Ja bym przemyślal złożenie zestawu pod tarcze i vki jednocześnie. A może trafi się okazja kupić ramę która pozwoli na montaż tarcz. Tyle że budżet trochę ograniczony. Ja z canti nie jestem zadowolony,  zwłaszcza jak jadę z bagażem. Na lekko od biedy mogą być.
Na szybko jak będziesz w tzw potrzebie to mogę pożyczyć koła z mojego przelaja, ale dopiero kilka dni przed wyjazdem na bbt będę w domu.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 5 Sie 2014, 22:47 »
Skoro rozważasz Mavic Aksium, to ja bym brał koła od Borafu. O tych mavikach czytałem, że tylna piasta (bębenek) lubi się psuć oraz nowe potrafią się szybko rozcentrować (znalazłem w necie jakiś test po angielsku, jak szukałem szosówki dla siebie, łatwo to trafisz). Shimano RS10 na tym tle wypadają znacznie lepiej (pancerne jak na szosowe, choć niespecjalnie lekkie), a tu masz na dodatek tanie jak barszcz.

PS. Nie jestem w zmowie z Borafu, po prostu bardzo mi odpowiadają te koła (przebieg w szosówce póki co 1250 km, więc moja opinia niewiele waży, ale "na moje oko" wydają się bardzo dobrym wyborem właśnie do przełaju).
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
« 5 Sie 2014, 23:15 »
2 znajomych jeździ na RS10 obydwóm poszło po szprysze, a jeżdżą bez bagażu, jako uniwersalne koła do przełajówki bym ich nie widział, choć w tej cenie chyba są bezkonkurencyjne.
No i problem jest też taki że mają szprychy z prostymi łebkami, więc trzeba specjalne szprych do nich które nie tak łatwo dostać.

Jak chcesz uniwersalne to jednak polecałbym coś z większą ilością szprych, najlepiej poskładać wyjdzie taniej i lepiej niż gotowce które podałeś.

blondas

• Gość
« 6 Sie 2014, 08:43 »
Fajna opcja to obręcze ZTR340 lub ZTR400. Mocne, opcja na 28 lub 32 szprychy.
Piasty wedle uznania, ale najbardziej pasują dt  ;)
Nie wiem czy dostaniesz od reki, ale jest w Polsce dystrybutor. Ja zamawialem u nich i przyjechały dość szybko.
Jako koła docelowe moim zdaniem bardzo dobre.
Minus wyjdą trochę więcej niż zakladany budżet ale może warto

Edit
Te obręcze sprzedaje Cyklomania. Teraz sprawdziłem ceny i jednak są strasznie drogie.
« Ostatnia zmiana: 6 Sie 2014, 08:59 blondas »

« 6 Sie 2014, 10:43 »
No to Mavic Askium skreślam, Shimano WH RS10A co prawda są montowane fabrycznie do roweru którego ramę mam (kona jake the snake) ale jednak trochę za ciękie. Nie skupiajcię się tak bardzo na tym że to mają być koła do przełaju. Rama jest przełajowa z piwotami ale jej wybór był bardziej podyktowany moimi uprzedzeniami do typowo szosowych hamulców, których nie akceptuję ze względu na mizerną skuteczność hamowania. Więc tak naprawdę koła będą do szosówki z lepszymi hamulcami, w teren to wolę mtb. Czas trochę nagli bo chciałbym wszystko poskłądać z tydzień przed BBTour więc raczej nie rozważam składania kół tylko zakup gotowych. Z wrzuconych wyżej linków ograniczyłem wybór do pozycji 4 i 5. Pytanie które mają lepszy stosunek jakość/cena ? No chyba że podrzucicie jeszcze jakiegoś linka do kółek w założonym budżecie.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 6 Sie 2014, 10:47 »
moimi uprzedzeniami do typowo szosowych hamulców, których nie akceptuję ze względu na mizerną skuteczność hamowania.

Nie wiem jak stare miales hamulce w szosie, ze wydawaly ci sie slabe... nowoczesne dwuosiowe konstrukcje (nawet tanie Tektro) z dobrymi klockami hamuja az za dobrze- nie ma problemu z wyleceniem przez kierownice ;-)

Online Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 6 Sie 2014, 10:53 »
Spośród tych dwóch wziąłbym pewnie nr 5, ale nie skreślałbym tych z Bikestacji. Dwa lata temu złożyłem (właściwie to serwis, ja dostarczyłem części) na podobnych komponentach, tylko, że jeszcze bardziej "wylajtowane" i do tej pory nie miałem z nimi żadnych problemów. Ważę ok. 76kg i zdarza mi sie często załadować na rower dodatkowo ok. 10kg. Koła nie rozcentrowały się ani razu, nie pękła żadna szprycha. Ogólnie jestem bardzo zadowolony.
Pod linkiem specyfikacja Speedera kiedy występował jeszcze w wadze super piórkowej. SĄ tam szczegóły dot. kół LINK
« Ostatnia zmiana: 6 Sie 2014, 11:02 4gotten »
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
Odp: Koła do przełajówki (pod tarcze)
« 21 Lut 2016, 14:27 »
Podepnę się, bo temat pasuje.
Ciąg dalszy tematu hamulcowego - potrzebuję teraz kupić tylne koło do przełajówki, wymagania:
- pod tarczę na 6 śrub
- szerokość 135 mm (nie podoba mi się naginanie ramy do węższej, tak jak to ma miejsce przy obecnej)
- chyba 32 szprychy, ale nie upieram się
- może być gotowe lub składane z komponentów, jednak budżet mam raczej ograniczony (na tutejsze dyskusje o kołach chyba nawet bardzo ograniczony)
- teraz mam ładne obręcze z pomarańczowymi akcentami pasującymi do malowania roweru - tego raczej nie da się utrzymać, co?
- używam raczej tańszych modeli kaset, więc aluminiowy bębenek to chyba nie najlepszy pomysł

Będę wdzięczny za wszelkie porady. Stare koło jeszcze jeździ, więc pośpiechu nie ma.
« Ostatnia zmiana: 21 Lut 2016, 15:01 Turysta »

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
« 21 Lut 2016, 17:41 »
Jeśli na obręczy 622x17c to z gotowcami słabo, przeważającą większość jest pod 29" czyli obręcze 19c albo 21c.
Gdybym miał składać to wziąłbym obręcz na 3 komorach 17c + podstawowa piasta Novatec na stalowym bębenku.
Na allegro użytkownik bodziek składa koła, możesz zapytać co by Ci zaproponował w zadanym budżecie. Takie koło myślę max 300zł, droższe to jedynie lżejsze.
#Steel is Real

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 21 Lut 2016, 17:51 »
novatec ze stalowym bębnem (D042SB) to ponad pół kilo. Jest spoko i nic do niej nie mam, ale jeśli chcesz lżej i stalowy bęben, to bierz shimano.
17c było popularne dawno temu. Ciężko teraz, bierz 19c

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum