Autor Wątek: Alpy - od Wiednia przez Mont Blanc do Rzymu, planowanie trasy  (Przeczytany 1439 razy)

Offline Marpun

• Miasto: Ostróda
  • Na forum od: 26.04.2011
Bylismy rok temu w Alpach, zrobilismy sporo przeleczy we Francji, Szwajcarii i troche we Wloszech. Szwajcarie polecam, Furka jest dosc urokliwa, szczegoly na blogu. http://cyclo-mania.blogspot.com/

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
No i wróciłem z Alp. Pociągiem, po tygodniu, zamiast po planowanych trzech. Powód? Pogoda! Trzy dni deszczu praktycznie bez przerwy były trochę zniechęcające, ale jeszcze gorsze były prognozy - n i pn miało się poprawić, a od wt do końca tygodnia zapowiadają dalsze opady i pogorszenie pogody, a na wysokości 2000m - śnieg! Co podobno (wg miejscowych) normą jest w grudniu, ewentualnie listopadzie. Od Szwajcarów (z Sierre, za pośrednictwem warmshowers) dowiedziałem się, że to najgorsze lato od... 1965 roku. I że u nich jest biało. Wspinanie się na Hochtor przy temperaturze poniżej 5 stopni, w deszczu i gradzie było niezłym wyzwaniem, ale widoki bynajmniej nie rekompensowały (foto).
Tak więc na dzień dzisiejszy, jeśli ktoś chciałby się wybrać w Alpy, to serdecznie odradzam, no chyba, że macie mnóstwo dobrej odzieży przeciwdeszczowej i jakiś patent, jak ją wysuszyć :)

Offline Mężczyzna Pioter

• Miasto: szczecin
  • Na forum od: 17.06.2014
Bylem w tym roku w alpach nad Lugano na poczatku sierpnia,co prawda nie rowerem ale na kampingu.po tygodniu nie dalismy rady i ucieklismy do francji.wlosi mowili ze ostatnio tak lalo w latach 70-tych.urlop troche sie nie udal:)caly czas mokro.
Jak ktos chce z bliska zobaczyc Mont Blanc to w Chamonix moze wsiasc w kolejke ktora go wywiezie na 3800mnpm i porobic sobie zdjecia.potem mozna zjechac na stacje przesiadkowa,chyba na 2600mnpm i pojsc w lewo do lodowca,a potem albo zjechac kolejka albo na piechote do miasta.

Offline Mężczyzna blackiwan

• Miasto: k.Gliwice
  • Na forum od: 26.08.2012
Ta... pogoda w tym roku w Alpach nie rozpieszczała. Ja byłem z kumplami w połowie lipca w Canazei pojeździć MTB-kiem. Po trzech dniach uciekliśmy na południe do Riva del Garda,bo spadł śnieg !

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum