Wraz z kolegą wybieramy się początkiem września (no, właściwie to końcem sierpnia) na wyprawę, której celem jest przemierzenie Głównego Szlaku Beskidzkiego. Trasa będzie w niektórych miejscach minimalnie zmieniona (m.in pojedziemy przez malownicze Małe Pieniny zamiast przez Przechybę).
Termin wyprawy: 29.08. - 12.09.
29 to dzień, w którym wszyscy wieczorem zjadą sobie spokojnie do miejscowości startu, która domyślnie będzie Ustroń (można się dogadać, że startujemy gdzie indziej).
Wyprawa z nastawieniem na przygodę pełną gębą - mycie w strumieniach, wieczorne ogniska i spanie w namiocie gdzieś pośrodku dziczy i głuszy. Tereny Bieszczadzkiego i Babiogórskiego Parku Narodowego staramy się wyminać (aczkolwiek nie wykluczam tego pierwszego, bo ciągnie mnie tam bardzo).
Tak jak mówiłem, trasa odbiega fragmentami od GSB, lecz wydaje mi się, iż nie ma co być stricte ortodoksyjnym i momentami można urwać się na inne, może nawet ciekawsze fragmenty.
• coś o sobie 20-23 lata (jest nas 2)
• planowana trasa wyprawy w ogólnym zarysie
Ustroń - żółty -Czantoria Mała
Czantoria Mała - czarny - Wielka Czantoria
Wielka Czantoria - czerwony - Mędralowa (już Beskid Żywiecki, nieco na zachód od Babiej Góry)
// Tutaj w grę wchodzą dwie opcje :
1. Zjeżdżamy do Zawoi i stąd żółtym na Mosorny Groń i niebieskim na Śmietanową Halę, stąd czerwonym już dalej do Rabki Zdrój)
2. Mędralowa - zielony - Czerniawa Sucha
Czerniawa Sucha -żółty - przeł. Przysłop
Przeł. Przysłop - czerwony i dalej niebieski - Maków Podhalański
Maków Podhalański - żółty - Koskowa Góra
Koskowa Góra - niebieski - Rabka Zdrój
Rabka Zdrój - czerwony - Krościenko n/Dunajcem
Krościenko n/Dunajcem - zielony i kawałek przez dróżkę polną - przeprawa promowa
Przeprawa promowa - niebieski - Obidza
Obidza - zielony - Piwniczna Zdrój
Piwniczna Zdrój - żółty - Hala Pisana
Hala Pisana - czerwony - Bieszczady
• planowany średni dystans dzienny - 50-90km to zależy od pogody i samopoczucia
• rodzaje noclegów: na dziko/ kemping/ kwatery/ schroniska
• sposób wyżywienia gotowanie we własnym zakresie
• przybliżony budżet wyprawy na jedną osobę około 500zł
• priorytety/ sposób spędzania czasu: pochłanianie przestrzeni i widoków
• podejście do deszczu: jedziemy