Autor Wątek: prosze o rade :)  (Przeczytany 3390 razy)

Pierzak41

• Gość
prosze o rade :)
« 27 Maj 2009, 13:33 »
Jakiś czas temu mój rower uległ zniszczeniu, zrobiłem mały błąd ale nie chce wnikać co i jak. Bynajmniej zniszczeniu uległa rama (silnie przekrzywiona) i tylne koło. Nie był to jakiś specjalnie "super" rower i przyszedł czas na nowy . Troche posprzedawałem troche zarobiłem troche dostałem. Wyszło mi 1400zł nie chce więcej kombinować bo mi sezon minie :P poza tym ta kasa to moje maximum, wyposażenia troche przetrwało i chodzi tylko i wyłącznie o rower (cały nie np rama). Co do mojej jazdy... różnie i asfalt i teren bywa że i 100%asfalt i 80% teren. Długość tras też różnie bywa że 30km a bywa 150km. Ponieważ że z lepszych firm miałem przyjemność kontaktu z Meridą to mi jakoś głównie w głowie została i myśle nad modelem MATTS 20 V i w tym miejscu wole zapytać czy Wy Ludzie którzy lepiej się znają na sprawie polecilibyście coś innego? Z tą Merdią akurat nie miałem kontaktu ale miałem troche tej przyjemności poznania tej firmy i jakoś pozytywnie na mnie wpłyneła :) Dodam że interesuje mnie rower nowy... a wiadomo przełom maja/czerwca to czas to pieniądz :)

Pozdrawiam i odrazu dziękuje za podpowiedzi :)

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 27 Maj 2009, 14:28 »
ja bym dołożył do tych 1400 150zł i kupił http://allegro.pl/item639369872_merida_matts_tfs_100_v_2008_od_merluk.html

lepsza rama, lepszy osprzęt. Na meridzie sporo kilometrów zrobiłem więc tę markę mogę polecić z czystym sumieniem :)

z drugiej strony, skoro większość jeździsz po mieście to może nie ma sensu pakować się w mtb, tylko kupić jakiegoś trekkinga/crossa?

Offline Mężczyzna atlochowski

• Andrzej
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.04.2009
« 27 Maj 2009, 14:47 »
Jak byś znalazł te dodatkowe 150zł to bym na twoim miejscu kupił Meridę do której dałlinka dudi jeśli jednak nie uda Ci się dozbierać tych 150zł to zastanowiłbym się nad http://www.sprint-rowery.pl/product.php?id=535

Pierzak41

• Gość
« 27 Maj 2009, 16:29 »
Oj troche mnie źle zrozumiano :D bywa że jeżdżę trasy gdzie całość to 100% asfaltu i trasy gdzie 80% to teren (mieszkam na skraju Puszczy Noteckiej) :D do dużego miasta mi daleko i się aż ciesze z tego powodu :) , a jeszcze tak spytam ponieważ nikt nie się nie wypowiedział na temat tej Meridy MATTS 20 V czy coś z tym modelem nie tak?

• Andrzej
« 27 Maj 2009, 17:16 »
Merida o której piszesz jest jak dobra, ale  ta podana przez dudiego ma ramę która jest wykonana w lepszej technologii i ma lepszy osprzęt. Lepiej kupić rower z jak najlepszą ramą a z czasem trochę go ulepszać ale dobra rama to podstawa. Rama Meridy zrobiona w technologii TFS będzie na pewno sztywniejsza od ramy MATTS 20V. To jest odczuwalne na prawdę. Ja przesiadłem się z ramy Meridy wykonanej tak jak MATTS 20V na ramę Meridy w technologii HFS i czuć różnicę.

marcinek

• Gość
« 27 Maj 2009, 17:28 »
atlochowski ma całkowitą rację. Rama przede wszystkim. A jeśli chcesz coś w tej kwocie którą wymieniłeś to obecnie authory są w promocji.
Za 1400 masz taki model: http://www.velo.com.pl/www/rower/?id=333
Na troszkę lepszych komponentach i lżejszy.
A dokładając 99zł masz już coś takiego: http://www.velo.com.pl/www/rower/?id=331
co posłuży Ci dobrze i długo.
Zbliża się czas promocji i przecen na rynku rowerowym. Więc warto poszperać po necie a na pewno coś fajnego w dobrej cenie się znajdzie

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 27 Maj 2009, 18:38 »
Cytat: "dudi_"
ja bym dołożył do tych 1400 150zł i kupił http://allegro.pl/item639369872_merida_matts_tfs_100_v_2008_od_merluk.html

Lokalizacja tego sprzedawcy sugeruje forumowe kumoterstwo...

;]

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

• Andrzej
« 27 Maj 2009, 20:45 »
Szymonie, nawet jeśli to znajomy sprzedaje to co w tym złego jeśli to na prawdę dobra propozycja ?

Pierzak41

• Gość
« 27 Maj 2009, 20:50 »
Czyli wywnioskowałem że ten Author Solution ma lepszą ramę i go bardziej warto kupić od Mattsa 20v? Jeszcze jakiś model by wchodził w grę? Chciałbym rower zamówić jak najszybciej bo bez roweru to jak bez ręki a każde zdanie jest dla mnie cenne :)

dzięki i pozdrawiam :)

• Andrzej
« 27 Maj 2009, 21:23 »
Jęsli chodzi o ramy MATTS 20V i Author Solution to są one tak samo dobre, żadna z nich nie jest lepsza od drugiej. W Authorze jest trochę lepszy amortyzator.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
« 27 Maj 2009, 21:44 »
Cytat: "szy"
Lokalizacja tego sprzedawcy sugeruje forumowe kumoterstwo...

nie rozumiem Ciebie. Niby w jaki sposób tu kumoterstwo robię? :roll:  Z Żor do Nowego Targu jest naprawde spory kawałek, z Wrocławia tym bardziej... Nie, nie znam sprzedającego, dałem linka jako przykład moim zdaniem dobrej oferty

Offline Kobieta Natalia

• Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 27.01.2008
    • http://www.na-azymut.pl
« 27 Maj 2009, 22:03 »
Może zerknijcie na ulice w adresie....:)
<<Fais de ta vie un rêve et de ce rêve une réalité>> Antoine de Saint-Exupéry

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
« 27 Maj 2009, 22:24 »
ahaaa... omg tego nie wyłapałem :P :lol:

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 28 Maj 2009, 10:28 »
ooo.... :P kilka kilometrów od Nowego Targu jest wioska Waksmund.... stamtąd pochodzę (dziadek się tam urodził, i sporo pra,pra,pra....dziadków) :)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

marcinek

• Gość
« 28 Maj 2009, 10:48 »
Cytat: "Waxmund"
ooo.... :P kilka kilometrów od Nowego Targu jest wioska Waksmund.... stamtąd pochodzę (dziadek się tam urodził, i sporo pra,pra,pra....dziadków) :)

No proszę. Patrzyłem po opisach i nie udało mi się znaleźć nikogo z okolic a tu mi kolega wyskakuje z Waksmunda. Miło spotkać górala.

A co do tematu. Pietrzak41 na Twoim miejscu brałbym Authora bądź Ghosta SE1302
http://www.secesja.pl/do/item/SE1302_2008/SE1302 też jest na promocji.
Prawda jest taka że zostaje Ci już tylko kwestia gustu. Te rowery są bardzo podobne a podobnym osprzęcie. Kwestia detali.  Najważniejsze że rama z Alu 7005.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum