Autor Wątek: Last minute CZARNOBYL!  (Przeczytany 511 razy)

Offline Mężczyzna D_DIESEL

• Miasto: Wrocław/Rybnik
  • Na forum od: 17.03.2013
Last minute CZARNOBYL!
« 5 Sie 2014, 17:47 »
Wzorem ubiegłych lat i fajnego doświadczenia jakie udało mi się zdobyć  podczas kilku ciekawych podróży, tym razem zdecydowałem się pojechać na Ukrainę.  Będzie to moja druga wizyta w tym państwie. Tym razem głównymi celami  są: piękny Lwów z jeszcze piękniejszymi dziewczynami :P , Wołyń i miejsca masowych zbrodni na naszych rodakach, opuszczone po atomowej katastrofie miasto Prypeć i zniszczony po rewolucji  Kijowski Majdan.

Wyjeżdżam 28 sierpnia pociągiem z Wrocławia do Przemyśla. Powrót 7 września również pociągiem z Kijowa do Przemyśla. Wstępny zarys trasy: http://tnij.org/nawschod . Do pokonania zaledwie 900km. Preferuję wczesne wstawanie, jazdę w tempie najsłabszego uczestnika, poznawanie mentalności tamtejszej ludności i oczywiście zwiedzanie, zwiedzanie i tradycyjnie zwiedzanie!
Uwaga! Trzeba mieć łatwy charakter, bo ja mam trudny :P

Jeśli chcesz poznać szczegóły wyprawy i wziąć udział w tym szalonym pomyśle, to zapraszam do kontaktu :)

Offline Kobieta Ela

• The sky is the limit
  • Miasto: Wojkowice (k. Będzina)
  • Na forum od: 23.04.2014
Odp: Last minute CZARNOBYL!
« 5 Sie 2014, 18:21 »
Ale super! Chętnie bym pojechała, niestety czas już nie pozwala :( niemniej jednak będę czekać na relację, być może uda mi się coś z Twojej wyprawy wykorzystać w przyszłym roku :)

Offline Mężczyzna siendziaty

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 04.02.2014
« 5 Sie 2014, 19:52 »
Orientowałeś jak obecnie jest z wjazdem do Strefy? Podobno coś grzebią przy sarkofagu i ciężko wjechać.

« 5 Sie 2014, 20:10 »
Orientowałeś jak obecnie jest z wjazdem do Strefy? Podobno coś grzebią przy sarkofagu i ciężko wjechać.
Teren elektrowni muszę sobie odpuścić, ponieważ zbyt późno zdecydowałem się na wyjazd. Nie jestem w stanie w tak krótkim czasie załatwić przepustki. Tym razem interesuje mnie jedynie dokładne spenetrowanie opuszczonego miasta Prypeć.

Offline Kobieta magdad

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.08.2006
    • http://www.bajkers.com
« 5 Sie 2014, 20:16 »
Wiesz, że do Prypeci też potrzebujesz pozwolenia? Z tego co pamiętam można tam się dostać tylko z zorganizowaną wycieczką.

« 5 Sie 2014, 20:21 »
Wiesz, że do Prypeci też potrzebujesz pozwolenia? Z tego co pamiętam można tam się dostać tylko z zorganizowaną wycieczką.
Wiem doskonale. Tu jednak wiem jak sobie poradzić i z kim się dogadać, aby legalnie przebywać w mieście kilka godzin. Jadąc w tamte tereny mam wszystko przemyślane ;)

Offline Kobieta magdad

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.08.2006
    • http://www.bajkers.com
« 5 Sie 2014, 20:26 »
To dobrze, bo szkoda byłoby tam nie wjechać :).

Offline Mężczyzna siendziaty

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 04.02.2014
« 5 Sie 2014, 21:12 »
Piszą Strefa, nie miałem na myśli samego terenu elektrowni, ale całego terenu wokół.
Orientujesz się czy jest teraz możliwość w miarę normalnego dostania się pod Oko Moskwy i Burakówke?

« 5 Sie 2014, 23:49 »
Piszą Strefa, nie miałem na myśli samego terenu elektrowni, ale całego terenu wokół.
Orientujesz się czy jest teraz możliwość w miarę normalnego dostania się pod Oko Moskwy i Burakówke?
Powiem tak: Od kwietnia do teraz mam taki młyn w pracy, że w pewnym momencie wybiłem sobie jakikolwiek urlop z głowy. Jednak udało mi się wyszarpać kilka dni wolnego, dlatego postanowiłem, że pojadę w kierunku Czarnobyla, który był początkowo w moich planach wyprawowych. Teraz kiedy się zdecydowałem na wyjazd, zostało mi tak mało czasu, że jeszcze nie wszystko ogarnąłem. Priorytetami są Lwów, Wołyń, Prypeć i Kijów. Jeśli pogoda pozwoli i będzie zapas czasu, to będę próbował dostać się do Oka Moskwy, ale tego tematu nie mam kompletnie rozeznanego. Wiem tyle, że nie wolno. Akurat ten fakt mnie nie zniechęca, dlatego kto wie?
Zdarzały się już cuda w moim życiu   ;D

WSTĘPNY ZARYS TRASY
1.dzień: Przemyśl --> Lwów   95km  (piątek)   Połowa dnia przewidziana na objazd po mieście.
2. dzień: Lwów --> Lutsk  151km  (sobota)        Wiochy, wiochy, wiochy, kiedyś polskie wiochy.
3.dzień: Lutsk --> Sarny  132km  (niedziela)      Kilka cmentarzy, kościołów i innyc zabytków.
4.dzień: Sarny -->  Korosteń  157km  (poniedziałek) Chyba najnudniejszy dzień całej wyprawy.
5. dzień: Korosteń -->  Nowa Radcha  75km   (wtorek)  Szykujemy się do ataku na Prypeć.
6. dzień: Nowa Radcha -->Prypeć  65km   (środa)  Dojazd do opuszczonego miasta i zwiedzanie!
6.dzień: Prypeć --> Prybirsk  53km  (czwartek)   Wyjazd z miasta w stronę stolicy.
7.dzień: Prybirsk --> Kijów  98km  (piątek)   Dojazd do Kijowa i zwiedzanie.
8.dzień: Kijów --> Przemyśl  0km  (sobota)  Zwiedzanie i akcja odwórt.
9.dzień  Przemyśl --> DOM  (niedziela)  Powrót do PL

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 6 Sie 2014, 08:43 »
Teren elektrowni muszę sobie odpuścić, ponieważ zbyt późno zdecydowałem się na wyjazd

To nie można kupić "wejściówki" w Kijowie przy muzeum czarnobyla i dołączyć do jakiejś grupy?

« 6 Sie 2014, 18:50 »
Teren elektrowni muszę sobie odpuścić, ponieważ zbyt późno zdecydowałem się na wyjazd

To nie można kupić "wejściówki" w Kijowie przy muzeum czarnobyla i dołączyć do jakiejś grupy?
Nie mam na tyle czasu aby pojechać do Kijowa, następnie do elektrowni, a później znowu wracać do Kijowa. Niestety czas w tym roku mam bardzo ograniczony.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum