Autor Wątek: lampka tylna  (Przeczytany 129923 razy)

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
Odp: lampka tylna
« 31 Mar 2015, 13:24 »
Dzięki :)
Więcej informacji o tej lampce znalazłem na e-bmx, ale brak jakiejkolwiek informacji ze strony użytkowników mnie odwiódł od zakupu. Nie musi być tak całkiem po taniości. Chciałbym, świeciła pomiędzy zwykłym, ledwo widocznym pozycyjnym, a pierwszym wallem :) Z braku laku aktualnie to faworyt ;) Cateye jakością nie grzeszy, a tutaj mam 2-3 lampki w cenie jednego cateye.
Długość świecenia podana na stronach jest realna? Zatrzaski, wytrzymałość? Wiem, że może za dużo oczekuję, ale wolałbym w razie co dołożyć i kupić jedną lampkę a porządną, niż bawić się z dwiema czy trzema ;)

Jeszcze można wywiercić w lampce otwory o odpowiednim do bagażnika rozstawie :)
:) można :D ale pozostanę w razie czego przy małym, niewidocznym kątowniczku ;) lub w przypadku lampek bagażnikowych - zmniejszę rozstaw jakimś cienkim płaskownikiem ;) Że też o tym nie pomyślałem wcześniej.. Tylko lampki na 80mm są szersze niż 10cm a wtedy wystaje poza obrys bagażnika i to nie wygląda..

Za to te aksleny mnie zainteresowały ;) Dzięki!

Offline Mężczyzna tomek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.06.2014
« 31 Mar 2015, 14:53 »
Za to te aksleny mnie zainteresowały ;) Dzięki!

A jakie one mają mocowanie ?

Ja szukałem lampek na 50mm mocowanie i max10cm szerokie i było kiepsko.
W końcu kupiłem:
http://www.rowerystylowe.pl/search?key=Tylna+lampka+rowerowa+Spanninga+Solo+Xb
wprawdzie tylko tryb stały ale jakość i ilość światła super (moc i szerokość wiązki)

Offline Mężczyzna oszej

« 31 Mar 2015, 15:03 »
Mocowanie to tak jak w przypadku tej pierwszej lampki podlinkowanej - 20x50 (20mm w pionie i 50mm w poziomie). Tak wynikało z chińskich stron.
Niepokoi mnie tyko włącznik, nie jestem pewny czy po zamocowaniu będę mógł go swobodnie włączać palcami...

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
  • Miasto: Lubin
  • Na forum od: 23.02.2013
« 31 Mar 2015, 15:07 »
Niepokoi mnie tyko włącznik, nie jestem pewny czy po zamocowaniu będę mógł go swobodnie włączać palcami...
Pogadasz z Jeloną to Ci załatwi porządny włącznik :D
"Wąski. My nie możemy jechać tam bez rowerów. Jak zwierzęta. :)"
"Kolarsko jesteś taki sobie, [...]" yurek55

Offline Mężczyzna maciekkk

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 29.05.2011
« 31 Mar 2015, 20:07 »
Ja sobie kupiłem tylną lampkę INFINI Apollo 501R i jestem bardzo z niej zadowolony:
- mocowanie na bagażnik, więc sakwy jej nie zasłaniają
- rozstaw mocowania 50 lub 80mm
- mocna dioda
- duża i szeroka powierzchnia świecenia
- odblask
- tryb stały i pulsujący
- czujnik zmierzchu i ruchu(raczej bajer niż przydatna opcja na wyprawy)
http://www.infini.tw/product/detail.php?&c=12&p=93&l=en&mode=1

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 31 Mar 2015, 20:18 »
Też mam taką i już tu polecałem, ale choć mocowanie ma jak trzeba to jednak warunku na szerokość nie większą niż 100 nie spełnia.

Offline Mężczyzna oszej

« 31 Mar 2015, 21:11 »
Tak, brałem ją pod uwagę - szczególnie po Twojej dobrej ocenie Borafu, jak i wcześniej Freuda, ale do tego bagażnika jest zbyt klockowata..
Swoje zainteresowanie skupiłem aktualnie na 3-4 lampkach, przy czym pierwsza, podlinkowana przez qbab ma niezbyt wygodny włącznik przy mocowaniu jej na bagażniku, druga - podrzucona przez Tomka - estetycznie jest z nią bardzo dobrze, ale martwi mnie brak jakiegokolwiek innego trybu niż ciągły. Na plus to to, że włącznik jest w innym miejscu niż tylna ścianka lampki (bo jest od spodu, prawda?) i to, że mogę odebrać lampkę we Wrocławiu bez problemu.
Pozycja 3 i 4 to nadal lampki podsiodłowe Smart RL318R i Infini Vista 406 - które odpowiadają mi technologicznie po zastosowaniu drobnych, mało druciarskich przeróbek.

Tomek, gdybyś mógł powiedzieć kilka słów więcej na temat światła jakie daje ta lampka - byłbym wdzięczny. Ten rozkład światła budzi we mnie pewne wątpliwości - ale w razie co jestem w stanie uwierzyć na słowo, że jest w porzadku ;) Na plus zintegrowany odblask - choć powierzchniowo mógłby być mniejszy w stosunku do obszaru świecenia diody, i z bajerów wskaźnik słabej baterii (wg. manuala).
Dodatkowo, gdybyś mógł podać mi wymiary - głównie  szer x wys, grubość to uwierzę w reklamówkę, że jest cienka ;) - nigdzie nie mogłem znaleźć dokładnych danych.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 31 Mar 2015, 21:42 »
Jak zwykle polecę to samo:

Mam, sprawdza się, elegancko świeci, na bagażnik można założyć bez problemu. Jest tak tanie, że można brać na zapas i dla samych uchwytów. Da się kupić w sklepie z obrazka, na aliexpress lub trochę inną pod marką Smart.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna oszej

« 31 Mar 2015, 21:44 »
wolałbym w razie co dołożyć i kupić jedną lampkę a porządną, niż bawić się z dwiema czy trzema

;)
ale dziękuję :P

« 31 Mar 2015, 21:47 »
To, że kupiłem zapasową nie oznacza, że się rozpadnie - wygląda bardzo solidnie - zależało mi na uchwytach do trzech rowerów. Z pewnością jest dużo bardziej wytrzymała niż Wally, który rozpadł się przy pierwszym otwarciu.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

mariobiker

• Gość
« 31 Mar 2015, 21:47 »
Jeśli myślisz o smarcie to polecam ten model http://allegro.pl/lampa-diodowa-bateryjna-smart-rl321r-i5124947140.html

Offline Mężczyzna oszej

« 31 Mar 2015, 21:53 »
Worku, rozumiem.
Sam jestem fanem kilku chińskich rzeczy, które udało mi się kupić za ułamek ceny i się sprawdza, od elektroniki po jakieś drobne szpargały turystyczne. Rozumiem, że to, że kupiłeś sobie na zapas nie znaczy, że się zaraz rozpadnie. Ale po Twoich druciarskich metodach, przeróbkach, modyfikacjach i połączeniach z kosmosu, które uskuteczniasz i twierdzisz, że działa, a później z tego rodzą się kolejne awarie i wątki, po prostu nie mogę brać Twojego zdania na poważnie ;) Twoje rady są cenne, ale jak wspomniał bodajże Ricardo w wątku namiotowym - po prostu Twoje rewelacje trzeba przepuszczać przez filtry ;)
I wcale nie twierdzę, że walle jest lepszy. Po prostu szukam lampki niekoniecznie najtańszej, ale takiej, która będzie działać długo. Nie stać mnie na tanie rzeczy, niestety..

Jeśli myślisz o smarcie to polecam ten model http://allegro.pl/lampa-diodowa-bateryjna-smart-rl321r-i5124947140.html
Powiesz jak się sprawdza umocowana w poziomie? Jak pisałem, zależy mi na tym, żeby w pozycji horyzontalnej dobrze rozprowadzała wiązkę światła, a nie oślepiała rowerzystę z tyłu lub kierowcę innego pojazdu. Dlatego linkowałem model 318, "poziomy" ;)

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 31 Mar 2015, 21:57 »
Miałem ten sam problem , światła były za duże do mojego bagażnika.
Ostatecznie na bagażniku umocowałem odblask 9x4 cm .
Lampkę kupiłem Duplex Authora, taka jak Walle Matronika z mocowaniem na sztyce.
Działa trzy lata, żadne zaczepy się nie urwały.
Kiedy bagaż zasłania mi lampkę przekładam ją na pasek worka.
Wydaje mi się że to jest leprze niż stałe oświetlenie na bagażniku,
bo bagaż ma często tendencję do zasłaniania lampki.
Mam też smarta RL318R,, lampka jest bardzo dobra szczelna, wytrzymała pranie
i bez problemu działała bez suszenia ,ale słabe miała mocowanie.
« Ostatnia zmiana: 31 Mar 2015, 22:03 JUREK »

« 31 Mar 2015, 21:59 »
Moja i Smart to bliźniacze lampki różniące sie jedynie detalami, nie widzę logicznego uzasadnienia dla innej wytrzymałości. Twój portfel.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 31 Mar 2015, 22:00 »
akurat przy fly'u będzie druciarstwo, nie ma wyjścia. Ale dobra trytka nie jest zła, wytrzyma dłużej niż uszczelnienie w lampce.

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum