Autor Wątek: lampka tylna  (Przeczytany 129759 razy)

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
Odp: lampka tylna
« 31 Mar 2015, 22:05 »
Chcę na bagażnik ponieważ jeżdżę też z saddlebagiem, często wypchanym i wtedy mi lekko opada zasłaniając zarówno lampkę na sztycy, jak i tę, którą mogę zamocować do samego saddlebaga - tj nie świeci tam gdzie powinna.
Co do bagażu - jeśli jeżdżę z workiem, mocuję go w poprzek, a sakwy mi nie zasłaniają miejsca, gdzie jest światełko. Przy jeździe z rackpakiem nie zauważyłem tego problemu.
Szukając lampki na sztycę itp wybór byłby o wiele szerszy, ale tak czy inaczej bardzo mi zależy na bagażnikowej. Choć nie wykluczam, że po prostu będę miał dwie (jedną "żabkę" już mam, ale nie wystarcza ;) )

Worek - wiem, że to bliźniacze lampki, ale jak napisałem - stawiam je na dalszych miejscach ;)

globalbus - a niby dlaczego. Rozstaw się idealnie zgadza ;) Tak samo w bagażniku racktime u Dominiki, a w katalogach tych firm są przykłady dedykowanych oświetleń i nie wygląda to na druciarstwo..
Chyba, że chodzi Ci o montaż podsiodłowych, to wtedy tak, ale jestem w stanie Ci pokazać, że nie wyglądałoby to źle ;) - ale najpierw muszę zrezygnować ze zwykłej bagażnikowej...

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 31 Mar 2015, 22:08 »
Ale dobra trytka nie jest zła, wytrzyma dłużej niż uszczelnienie w lampce.
Z tym uszczelnieniem są chyba problemy od słońca? W swojej nie zaobserwowałem procesów biodegradacji. Za dnia przebywa właściwie wyłącznie w torbie Ortlieba.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 31 Mar 2015, 22:16 »
Rzeczywiście aksleny są ciekawe.

Offline Mężczyzna bob71

• Miasto: Ząbkowice Śl.
  • Na forum od: 16.06.2011
    • Podróże rowerowe Bogdana i Romana
« 31 Mar 2015, 22:22 »
Jak ktoś punkty na Orlenie zbiera to ciekawa lampka jest tam w zestawie, z dwoma mocowaniami, plus mała na przód. Małe ale świecą ostro :)
Bogdan 1/2 BRowery Team'u
www.browery2.fimeo.pl

Z tą Chorwacją to przesada.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 31 Mar 2015, 22:29 »
globalbus - a niby dlaczego. Rozstaw się idealnie zgadza  Tak samo w bagażniku racktime u Dominiki, a w katalogach tych firm są przykłady dedykowanych oświetleń i nie wygląda to na druciarstwo..
Owszem, ale większość jest szeroka, wystaje i łatwo je uszkodzić bagażem. Jedyny bagażnik, w którym tego problemu nie stwierdzam, to "cosmo". Miejsce na lampkę jest w nim zabudowane.
Ale dobra trytka nie jest zła, wytrzyma dłużej niż uszczelnienie w lampce.
Z tym uszczelnieniem są chyba problemy od słońca? W swojej nie zaobserwowałem procesów biodegradacji. Za dnia przebywa właściwie wyłącznie w torbie Ortlieba.
Nie w tym rzecz. Jeśli nie masz błotnika, to lampka na bagażniku ma ciężkie i wilgotne życie. Z błotnikiem trochę dłużej pożyje, ale w końcu zaśniedzieje, a reanimacja będzie stratą czasu. Oczywiście nie od razu, ale to nie są rzeczy wieczne i nie radzę ich tak traktować :)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna tomek

• Na forum od: 01.06.2014
« 31 Mar 2015, 22:50 »
Tomek, gdybyś mógł powiedzieć kilka słów więcej na temat światła jakie daje ta lampka - byłbym wdzięczny. Ten rozkład światła budzi we mnie pewne wątpliwości - ale w razie co jestem w stanie uwierzyć na słowo, że jest w porzadku ;) Na plus zintegrowany odblask - choć powierzchniowo mógłby być mniejszy w stosunku do obszaru świecenia diody, i z bajerów wskaźnik słabej baterii (wg. manuala).
Dodatkowo, gdybyś mógł podać mi wymiary - głównie  szer x wys, grubość to uwierzę w reklamówkę, że jest cienka ;) - nigdzie nie mogłem znaleźć dokładnych danych.
Spróbuję...
Potrzebowałem tak jak Ty czegoś na wąski bagażnik. Apollo Infini 501, która jest dla mnie odpowiednikiem Wallego jeżeli chodzi o jakość świecenia, odpadła ze względu na wymiary (za szeroka). Busch&Muller też odpadł bo nie doszukałem się wymiarów w katalogu i w sumie nie wiem kto tym handluje, pewnie jeszcze cena mogłaby być z kosmosu...

Kupiłem tę głównie ze względu na kompaktowe wymiary. Jak już włączyłem to okazało się, że świeci też całkiem nieźle.

Za szeroką wiązkę odpowiada ten przezroczysty pasek na dole lampki (na zdjęciach). Światło widać z dość szerokiego kąta, może nie 180 ale jest dobrze.
Jasność - tu subiektywnie - w porównaniu do Walle słabsza, da się jechać za nią, chociaż może to za sprawą niższego zamocowania...
W porównaniu do Infini 501 jasność nieco mniejsza ale szerokość wiązki taka sama.

Porównując jasność moich lampek:
Walle 10
Infini 9
Spanninga solo 8
Mactronic bright eye 6
Jakaś zwykła na bagażnik z jedną diodą i odblaskiem 3

Wymiary S x W x G
95mm x 35mm x 25mm

Wskaźnika zużycia baterii jeszcze nie miałem okazji przetestować.

« Ostatnia zmiana: 31 Mar 2015, 22:56 tomek »

Offline Mężczyzna oszej

« 31 Mar 2015, 23:20 »
Dziękuję (bardzo) :)
Odrysowałem sobie szablon z Twoich wymiarów i jest całkiem w porzadku, choć w górnych rogach lampka wystaje ok 2mm z  lewej i z prawej strony poza obrys bagażnika. Dzieje się tak przy założeniu, że gniazda na śruby są idealnie na środku lampki - jeśli są już choć trochę wyżej, efekt ten nie będzie występował. Prawdopodobnie jednak są na środku wysokości, tj na ok 17-18 mm ;)
Po narysowaniu szablonu faktycznie wygląda na całkiem "lekką", kompaktową. W takim razie gdybyś potwierdził jeszcze wysokość mocowania, i napisał parę słów na temat zaczepów - będę miał komplet cennych informacji. Choć co do tego ostatniego to raczej zbyt dużego doświadczenia nie będziesz miał, skoro jeszcze nie zaświeciła Ci się dioda informująca o niskim stanie baterii. Chyba, że wymieniałeś gdy uznałeś, że zaczęła słabiej świecić.
Z informacji, które tu przekazałeś jasno widać, że jest to ciekawa oferta, do tego w relatywnie niskiej cenie (niespełna 40zł). Niestety jest w zewnętrznym magazynie, więc będę musiał czekać jeszcze tydzień na obejrzenie ;)
Raz jeszcze dziękuję :)

Offline Mężczyzna tomek

• Na forum od: 01.06.2014
« 1 Kwi 2015, 14:21 »
Prawdopodobnie jednak są na środku wysokości, tj na ok 17-18 mm ;)
Mocowanie jest na wysokości około 15 mm licząc od góry lampki.
Zaczepy ?
chodzi Ci o mocowanie do bagażnika ? - śrubki wciskane w plastikową obudowę lampki
Lampka rzeczywiście lekka i kompaktowa, z dobrego (nie za sztywny) plastiku
Wskaźnika zużycia baterii nie testowałem jeszcze :)

Offline Mężczyzna oszej

« 1 Kwi 2015, 18:19 »
Miałem na mysli zaczepy jednej części lampki do drugiej - te, które mogą być podatne na uszkodzenia podczas wymiany baterii itp ;)
Dzięki za informacje - zamówiłem już na rowerach stylowych, mam nadzieję że będzie się sprawdzać ;)

Offline Mężczyzna oszej

« 2 Kwi 2015, 13:35 »
Hmm
Jakoś dziwnie szybko okazała się do odbioru, ale tylko się cieszyć ;) Jak się okazało - faktycznie jest dość skromna jeśli chodzi o gabaryty, dobrze komponuje się z nawet tak minimalistycznym bagażnikiem jak Tubus Fly. Czy się wyłamie - co sugerował globalbus - zobaczymy,mam nadzieję, że nie :)
Dobry zaczep "od spodu" (4. zdjęcie u Tomka), dioda mówiąca o niskim stanie zasilania faktycznie występuje (jest widoczna od góry).
Kilka zdjęć, jak to się je z Tubusem Fly:

Online Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 2 Kwi 2015, 14:22 »
Chyba też się skuszę na tą lampkę. "Światełko" od BuM, którego obecnie używam jest za szerokie, wystaje poza obrys Fly'a i  przez to nie mogę  zbytnio przesunąć sakw do tyłu. Ciekawy jestem jak to świeci w ciemnościach?
EDIT: doczytałem ranking Tomka.
« Ostatnia zmiana: 2 Kwi 2015, 14:35 4gotten »
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna oszej

« 2 Kwi 2015, 14:33 »
Porównując jasność moich lampek:
Walle 10
Infini 9
Spanninga solo 8
Mactronic bright eye 6
Jakaś zwykła na bagażnik z jedną diodą i odblaskiem 3
Nic więcej Ci powiedzieć nie będę mógł, co najwyżej mogę zrobić zdjęcie porównawcze ze zwykłą "żabką" po zmroku - ale zastrzegam, ma już słabe baterie.
Na rower się nie wybiorę, bo na zmianę sypie śnieg, pada deszcz albo i to i to ;) Ew. jak wrócę po świętach do Wrocławia, to wtedy, tylko będę musiał mieć coś do porównania ;)

Online Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 2 Kwi 2015, 14:37 »
W międzyczasie też doczytałem i ranking Tomka jest dla mnie w zupełności wystarczający.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 2 Kwi 2015, 15:15 »
Cenna byłaby wiadomość, jak często trzeba zmieniać akumulatorki.
Jak się zorentujecie, podzielcie się wiedzą.

Znalazłem :   >100 h
http://www.spanninga.com/products/rearlights/solo/
przyzwoicie, ciekawe jak w praktyce
« Ostatnia zmiana: 2 Kwi 2015, 15:26 JUREK »

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 2 Kwi 2015, 16:33 »
To, że kupiłem zapasową nie oznacza, że się rozpadnie - wygląda bardzo solidnie - zależało mi na uchwytach do trzech rowerów. Z pewnością jest dużo bardziej wytrzymała niż Wally, który rozpadł się przy pierwszym otwarciu.

Jakaś chińszczyzna Ci działa a walle'go rozwaliłeś? Cóż Ty z nim robiłeś? Używam już chyba ze 3 lata wallego i nigdy mi się z nim nic nie stało...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum