Autor Wątek: lampka tylna  (Przeczytany 129753 razy)

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
Odp: lampka tylna
« 3 Kwi 2015, 09:38 »
Porównując jasność moich lampek:
Walle 10
Infini 9
Spanninga solo 8
Mactronic bright eye 6
Jakaś zwykła na bagażnik z jedną diodą i odblaskiem 3

Odnoszę wrażenie, że uczestniczymy w jakimś światełkowym wyścigu zbrojeń, którego skutkiem za parę lat będzie rozjeżdżanie rowerzystów, którzy nie emitują do tyłu iluś tam luxów, lumenów, kandeli czy diabli wiedzą czego. Przepisy jasno mówią - ma świecić na czerwono minimum 150 metrów przy dobrej pogodzie i może migać.  Na moje oko większość lampek z nowymi bateriami świeci na kilometr. To powoduje, że kierowcy powoli przyzwyczajają się, że jak nie wali po oczach to nie istnieje.
Swoją drogą - młodzież starsza zapoznała się z przepisami i żąda światełka pozycyjnego i odblaskowego w jednym. Znalazłem takie coś:
http://www.centrumrowerowe.pl/akcesoria/oswietlenie-rowerowe/lampki-przednie/p,lampka-tylna-z-odblaskiem-fn-9t-mactronic,159958.html?skad=ceneo
Macie jeszcze coś innego na oku?

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 3 Kwi 2015, 10:24 »
Odnoszę wrażenie, że uczestniczymy w jakimś światełkowym wyścigu zbrojeń, którego skutkiem za parę lat będzie rozjeżdżanie rowerzystów, którzy nie emitują do tyłu iluś tam luxów, lumenów, kandeli czy diabli wiedzą czego. Przepisy jasno mówią - ma świecić na czerwono minimum 150 metrów przy dobrej pogodzie i może migać.  Na moje oko większość lampek z nowymi bateriami świeci na kilometr. To powoduje, że kierowcy powoli przyzwyczajają się, że jak nie wali po oczach to nie istnieje.
/.../

Dobrze napisane.

Z kilku tylnych lampek, które użytkuję, trzy - nabyte parę lat temu - nie migoczą. Kiedy jest ciemno, świecą mocno, jednak - odpowiednio do Twych obserwacji - odczuwam presję zmiany na silniejsze, migoczące przeraźliwie, tak, aby również w dni pochmurne, mgliste mieć przekonanie, iż dla (poczucia) bezpieczeństwa zrobiłem jeszcze więcej.

Funkcje typowych odblasków z lampek/pedałów przejęły elementy odbijające światło odzieży/butów - wydają się też być bardziej skuteczne.

Dobrze świecą (długo trzymają, różnie migają - lub nie) modele knog blinder (wearable boomer też na różne sposoby do ubrania trwale można przyczepić), lezyne z kilkoma diodami.

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 3 Kwi 2015, 11:51 »
Swoją drogą - młodzież starsza zapoznała się z przepisami i żąda światełka pozycyjnego i odblaskowego w jednym. Znalazłem takie coś:
http://www.centrumrowerowe.pl/akcesoria/oswietlenie-rowerowe/lampki-przednie/p,lampka-tylna-z-odblaskiem-fn-9t-mactronic,159958.html?skad=ceneo

Taką lampkę kupiłem na ryneczku na stoisku z chińszczyzną za 5 zł a i tak miałem wrażenie, że przepłaciłem. Lampka fajnie świeci i ma chyba z 7 trybów, ale mocowanie słabe. Może w Centrum rowerowym mają lepszą wersję.
Zgadzam sie z tym ze w chwili obecnej każda lampka z nowymi bateriami świeci wystarczająco mocno. Ja jednak jestem zdecydowanym zwolennikiem migania (również z przodu, pomimo że nie wolno). Oczywiście nie znaczy to, że mam oślepiać ale jednak migające światełko bardziej zwraca uwagę.
Co do tanich i dobrze widocznych lampek to polecam cos w tym stylu

Ma dodatkowe diody z boku a poza tym diody są chyba ustawione pod nieco różnym kątem co zwiększa pole widzenia widoczności.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 3 Kwi 2015, 18:38 »
Przepisy jasno mówią - ma świecić na czerwono minimum 150 metrów przy dobrej pogodzie i może migać.

Nie czułbym się ani trochę bezpiecznie w nocy na szosie z lampką, którą przy dobrej pogodzie widać dopiero z odległości 150 metrów. A co przy słabej pogodzie?

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 4 Kwi 2015, 07:56 »
Nie namawiam do zakupu lampek, które świecą na 150 metrów, ale zastanawiam się czy za 5 lat wszystkie będą świecić tak mocno jak światła w samochodach.

Offline Mężczyzna maciek.klenczon

• Na forum od: 25.12.2014
« 4 Kwi 2015, 11:45 »
Lampka  Infini Apollo 501 połączona z bagażnikiem od Crosso.
Tak to u mnie wygląda :

Jak widać na drugim zdjęciu, lampka delikatnie wystaje poza obrys mocowania ale zupełnie mi to nie przeszkadza. Lampka musi być zamontowana odwrotnie ( przycisk włączania na górze a nie dole ) ponieważ inaczej się nie mieści. W żaden sposób nie przeszkadza to w użytkowaniu.
« Ostatnia zmiana: 4 Kwi 2015, 11:52 maciek.klenczon »

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 4 Kwi 2015, 12:52 »
Lampka  Infini Apollo 501 połączona z bagażnikiem od Crosso.
Lampka musi być zamontowana odwrotnie ( przycisk włączania na górze a nie dole ) ponieważ inaczej się nie mieści.
Na czym konkretnie polega to "się nie mieści"?
Bo mam Infini 501 zamocowaną na bagażniku Crosso "normalnie" i żadnych problemów nie stwierdziłem.

Offline Mężczyzna obserwathor

• Miasto: Rybnik
  • Na forum od: 19.02.2012
« 4 Kwi 2015, 12:59 »
Ze zdjęcia wynika, że chyba chodzi o odległość do błotnika.
post wysłany z  komórki -  na węgiel™

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 4 Kwi 2015, 13:05 »
Może. Wolę poczekać na odpowiedź autora, bo choć też o tym pomyślałem to z tych zdjęć za wiele dla mnie nie wynika  ;)

Offline Mężczyzna maciek.klenczon

• Na forum od: 25.12.2014
« 4 Kwi 2015, 13:18 »
Myślałem, że ze zdjęć właśnie wszystko będzie jasne.
Już tłumaczę. Montując odwrotnie ( włącznik na dole ) lampka po prostu się nie zmieści bo przeszkadza błotnik.
Wydawało mi si, że na drugim zdjęci dobrze to widać. Mam nadzieję, że teraz wszystko będzie jaśniejsze

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 4 Kwi 2015, 15:41 »
Teraz będzie  ;)
Ja mam na szczęście błotnik bardziej tradycyjny, który nie opiera się o bagażnik.
W takich warunkach lampka pasuje do bagażnika Crosso jak ulał.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 25 Lip 2015, 14:29 »
Czy jest jakaś dobra lampka, która ma opcję mocowania albo do bagażnika albo do sztycy? Najchętniej w cenie do ok 50 zł.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 25 Lip 2015, 14:32 »
Jeśli "albo do sztycy", to Wall-E znajdziesz w tej cenie. Lepszej nie znam.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 25 Lip 2015, 14:35 »
Źle napisałam - chodzi mi o to, by miała opcję obu mocowań. Zwykle wolę mieć lampkę na bagażniku, raz na jakiś czas potrzebuję ją odczepić i przyczepić gdzieś indziej.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum