Autor Wątek: lampka tylna  (Przeczytany 129811 razy)

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
Odp: lampka tylna
« 21 Lut 2021, 12:45 »
https://www.bumm.de/en/products/mehr/produkt/317.html?

Kupiłem jakiś czas temu, ale leży na półce ;)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 21 Lut 2021, 16:40 »
Prototypuję sobie takie coś ostatnio:

Fajne ! Mógłbyś zrobić jakieś zbliżenia jak mocujesz ten drut do kierownicy i lampki? Kiedyś w rowerze Wigry 3 była taka plastikowa łapka z odblaskiem mocowana do bagażnika. Ktoś coś takiego jeszcze robi ? Może w Chinach? Ta łapka była składana pod wpływem uderzenia od tyłu.

To skomplikowane i nie zrobię tego na zdjęciu. Jednak samo mocowanie musi niestety zostać jeszcze dopracowane. Obecnie to szcwanie powyginana szprycha, która blokuje się wewnątrz kierownicy o element lusterka, dlatego nie opada. Niestety nie da się tego tymczasowo złożyć i jak słusznie zauważył m.arek ograniczy manewrowość wśród samochodów. To powinno się składać jakoś do przodu albo do góry. Sprawa nie jest taka prosta jak by się mogła wydawać.

https://www.bumm.de/en/products/mehr/produkt/317.html?

Kupiłem jakiś czas temu, ale leży na półce ;)

Bogini Aero nie pochwala tego typu rozwiązań.

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 17 Lis 2021, 20:10 »
Pytałem w innym wątku o przednią lampkę, ale też zastanawiam się nad tylną.
Obecnie świecę Matronikiem Walle - jest świetna, niezawodna, to model w pierwszej edycji więc ma tryby migające, wytrzymuje długie godziny świecenia, kierowcy omijają mnie szerokim łukiem. Prawie wszystko super. Prawie - bo zwykle jeżdżę sam i wtedy jest git. Problem pojawia się, gdy jadę z kimś, a w zasadzie przed kimś. Świeci to wtedy zbyt jasno ;)
No więc najchętniej chciałbym takiego Walle ale z dodatkowym trybem zmniejszenia jasności. Istnieje coś takiego w przyrodzie? Oczywiście, wiem, mogę mieć dwie lampki, Walle + coś jeszcze delikatniej świecącego. Ale nie lubię "mnożyć bytów ponad potrzebę" - co jedna lampka, to nie dwie ;) A może da się przerobić elektronikę Walle'ego, żeby coś takiego osiągnąć?

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 17 Lis 2021, 20:51 »
Jechałem kiedyś rowerem szosowym z podsiodłówką i nie miałem jak normalnie przypiąć lampki do roweru. Byłem zmuszony przełożyć lampkę przez tę taśmę do mocowania lampki (zakładam, że wiadomo o co chodzi). Po drodze niestety trafiła się kostka brukowa. Teraz lampka prawdopodobnie zużywa o połowę mniej prądu.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
« 17 Lis 2021, 20:53 »
A ja z początku też byłem zadowolony z lampki Mactronic Wally, ale po 2 latach w trzech z czterech lampek popękały klipsy mocujące lampkę z czarnych uchwytem, w efekcie tego na wertepach światełka odpadają od czarnej przystawki i muszę je zbierać razem z akumulatorkami z ziemi.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 17 Lis 2021, 20:55 »
Ja tam kieruję go w dół o kilka ząbków, jak planuję jazdę z kimś. Emes nie protestował, że mu wypala gały.

(Kliknij, by pokazać/ukryć)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 17 Lis 2021, 20:58 »
Ja rozwaliłem Walle przy pierwszym otwarciu. Nigdy więcej tego syfu! Teraz mam jakieś podobne lampki za 6 do 8 zł i są dużo bardziej trwałe.

Takie zatrzaski są lepsze

Jak za mocna to może nakleić bezbarwną taśmę klejącą?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 17 Lis 2021, 21:37 »
Jeśli nie Lupine Das Rotlicht Max (z większym akku, wersja bez StVZO) z funkcją światła STOP i ostrzegania nadjeżdżających pojazdów,

https://www.lupine.de/produkte/r%C3%BCcklicht/rotlicht/rotlicht-max-international

https://www.bing.com/videos/search?q=lupine+das+rotlicht&docid=608020477108037651&mid=B54D401E91B51604ADB7B54D401E91B51604ADB7&view=detail&FORM=VIRE

wówczas np. Knog.
W Knogu robię z 8-9 lat. Właśnie tylna mi tyle wciąż bdb. działa (blinder). Teraz bym kupił Cobber.

https://www.knog.com/category/bike-lights/

(Knoga lampki użytkuję 4 /jedna to biały blinder na przód sygnalizujący mą obecnośćna drodze/, wszystkie działają git all right).

W uzupełnieniu:
Test ośmiu:
https://www.bing.com/videos/search?q=lupine+das+rotlicht&&view=detail&mid=870A934D631A1230C9C0870A934D631A1230C9C0&&FORM=VDRVRV

ed.: 'z 3' -> 4
« Ostatnia zmiana: 18 Lis 2021, 08:38 łatośłętka »
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna kgorski

• Miasto:
  • Na forum od: 15.10.2020
« 20 Lis 2021, 15:32 »
Pytałem w innym wątku o przednią lampkę, ale też zastanawiam się nad tylną.
Obecnie świecę Matronikiem Walle - jest świetna, niezawodna, to model w pierwszej edycji więc ma tryby migające, wytrzymuje długie godziny świecenia, kierowcy omijają mnie szerokim łukiem. Prawie wszystko super. Prawie - bo zwykle jeżdżę sam i wtedy jest git. Problem pojawia się, gdy jadę z kimś, a w zasadzie przed kimś. Świeci to wtedy zbyt jasno ;)
No więc najchętniej chciałbym takiego Walle ale z dodatkowym trybem zmniejszenia jasności. Istnieje coś takiego w przyrodzie? Oczywiście, wiem, mogę mieć dwie lampki, Walle + coś jeszcze delikatniej świecącego. Ale nie lubię "mnożyć bytów ponad potrzebę" - co jedna lampka, to nie dwie ;) A może da się przerobić elektronikę Walle'ego, żeby coś takiego osiągnąć?

Eyen Area 250. Kupujesz i masz power i tryby eco do jazdy w grupie. Ja osobiście uzywam walle + eyen.

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 22 Lis 2021, 08:31 »
Wspomniana przez latosia Knog Cobber wg informacji na stronie ma możliwość programowania trybów więc powinien się sprawdzić (o ile nie potrzebujesz lampki na bagażnik).
https://www.knog.com/about/modemaker/

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 22 Lis 2021, 09:19 »

[Rozwiązanie konkursu:
Wskazanie przeze mnie Lupine Das Rotlicht było oczywistą prowokacją.]
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
« 25 Kwi 2022, 11:27 »
Dziń dybry, padła mi była moja miła lampka Wall-e Mactronica. No nie włącza się i już. Chciałbym kupić jakiś zamiennik, ale po pierwsze może nie aż tak dający po oczach tych co z tyłu, a po drugie z rodzajem mocowania (wsuwką), jaką miał Wall-e (skoro już mam na sztycy). Co radzicie? :)

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 25 Kwi 2022, 14:03 »
Z tymi Walle to jest coraz gorzej. Kiedyś to była naprawdę pewna i niezniszczalna lampka, obecnie to już któryś przypadek w którym słyszę, że komuś padła.

Ja miałem starą wersję, testowana dziesiątki razy w bardzo trudnych warunkach, przetrzymywała każdy deszcz. Pękły mi w niej plecki (bo to mocowanie jest średnio wygodne), więc kupiłem kolejną, a ta siadła po pierwszym maratonie z deszczem. Przełożyłem więc plecki z nowej lampki do głównego korpusu starej - i znowu było elegancko. Niestety lampkę mi ukradli w Jordanii, kupiłem co prawda kolejną Walle - ale już mam spore obawy co do niezawodności.

Słyszałem ostatnio parę opowieści w tym zakresie, koleżance padły chyba 2 czy 3 egzemplarze, wszystkie właśnie na deszczu. Niestety najwyraźniej coś spieprzyli, pewnie przycięli trochę na jakości uszczelnienia i stąd te problemy.

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 25 Kwi 2022, 14:28 »
Dziń dybry, padła mi była moja miła lampka Wall-e Mactronica. No nie włącza się i już. Chciałbym kupić jakiś zamiennik, ale po pierwsze może nie aż tak dający po oczach tych co z tyłu, a po drugie z rodzajem mocowania (wsuwką), jaką miał Wall-e (skoro już mam na sztycy). Co radzicie? :)
Nie wiem czy mocowanie będzie pasować, ale od siebie polecam lampkę Smart 321R. Zasilana 2 x AAA. Ma 4 tryby pracy. Moim zdaniem ilością światła niczym nie ustępuje Walle.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum