Autor Wątek: Greenways Kraków-Wiedeń, 22.08-31.08  (Przeczytany 1094 razy)

Offline Kobieta Lopcia

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 08.08.2014
Greenways Kraków-Wiedeń, 22.08-31.08
« 8 Sie 2014, 19:25 »
Cześć :)

W sierpniu pojawiła się niespodziewana szansa na urlop i postanowiłam spędzić go na dwóch kółkach.

Termin: maksymalnie 22.08- 31.08

Planowana trasa: Skoczów (niedaleko Cieszyna, ja dojeżdżam pociągiem z Poznania)-Wiedeń, w drodze powrotnej dopuszczam możliwość przejazdu pociągiem z Czech, żeby wyrobić się na 8 do pracy w poniedziałek :) Zależne jest to od tempa w jakim dojedziemy.
Trasa zgodna z Greenways Kraków- Morawy- Wiedeń, startując ze Skoczowa trasa do Wiednia to około 550km.

Dystans dzienny: około 70-80km (interesuje mnie spokojna jazda, ze zwiedzaniem ciekawych miejsc po drodze).

Noclegi: niestety nie posiadam nadającego się namiotu, więc pozostają jak najtańsze noclegi w okolicy trasy, jednak jestem otwarta na spanie "na dziko"

Wyżywienie: we własnym zakresie- jak kto woli i lubi :) ja preferuję wersję budżetową

Trochę o mnie: studentka, 21 lat, miłośniczka muzyki i wypraw górskich, na tego typu wyprawę szykuje się po raz pierwszy, wcześniej podróżowałam z sakwami jedynie weekendowo.

Jeżeli jesteś zainteresowany/a to pisz śmiało :) Konkrety dotyczące trasy są jeszcze do ustalenia.

Pozdrawiam,

Ala :)

Offline Mężczyzna Grzesio

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 12.01.2012
Ja jade ale 15 rano i wracam 20 wieczorem i wkręcał sie na początek alp.
Szkoda,ze tak późno bo ja mam wszystko wraz droga załatwione. Byłoby miejsce ale nie wie czy do auta zmieściłby sie kolejny rower.

Szkoda bo we Wiedniu mam rodzine. A Tobie mógłbym plany pozmieniać na +

Ta bez namiotu jedziesz?

Offline Kobieta Lopcia

Niestety wolne mam dopiero od 21 i nie da się tego przesunąć:/

Tak, ja bez namiotu- ogranicza to trochę wolność, ale tanie noclegi daje się znaleźć :) Chyba, że potencjalny towarzysz takowy posiada, to chętnie skorzystam + powiozę przez pół drogi.

Offline Mężczyzna Ricardo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.05.2011
Nocleg w jakiejś agroturystyce czy pensjonacie po drodze to średnio 15-20 euro. Za tyle kupisz najtańszy namiot w Tesco lub innym markecie i spokojnie wystarczy na taki wyjazd.

Offline Kobieta Lopcia

Hmmm... z tego co widziałam nie jest tak źle, ze spokojem można znaleźć miejsce za 30zł (na szczęście w Czechach jeszcze euro nie ma :) ), a zawsze wiąże się to z komfortem umycia się itp.

Ale fakt- przy takich cenach (15-20 euro) zdecydowanie lepiej zainwestować w namiot :)

Offline Mężczyzna RODDOS

• Odwiedzone miejscowości: 15 441
  • Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 25.02.2013
Namiot za 20 euro nie zda się nawet psu na budę.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011

Niejeden forumowicz przejechał z namiotem za taką cenę niejedną wyprawę. I może było ciężej, może mniej wygodniej, aż w końcu po jakimś czasie coś się może urwało, ale jak najbardziej się dało bez specjalnych wyrzeczeń.

Nie trzeba mieć nie wiadomo jak wypasionego sprzętu by się ruszyć. Owszem, długofalowo lepiej zainwestować w coś z wyższej półki, ale na krótszą metę i namiot z tesco może wystarczyć.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna menel

• Na forum od: 25.03.2012
Hmmm... z tego co widziałam nie jest tak źle, ze spokojem można znaleźć miejsce za 30zł
Ja jakoś nie znalazłem ale może dla grupy kilkuosobowej wyjdzie taniej.

Offline Mężczyzna Ricardo

• Na forum od: 25.05.2011
Ja zaliczyłem kilka wyjazdów z takim namiotem i to nawet nie takim "wypasiony" za 20 euro a za jedyne 40 zł i spokojnie dawał radę nawet w deszczu. Oczywiście fajnie jest mieć np Big Agnes za 1500 zł, ale nie deminizujmy że dziewczyna pewnikiem zginie w lesie jak będzie spać w namiocie z marketu.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Jak co to ja oddam chętnie namiot z Makro. Naprawdę mały i lekki.

Czasem przepuszcza wodę, ale w sumie to tylko kiedy pada deszcz.  ;)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
a mój namiot z Makro dzielnie wytrzymał wyjazd trwający 3 tygodnie, gdzie niemal każdej nocy padało, czasami wręcz lało, burzy też nie uniknąłem. w środku sucho :)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna RODDOS

• Odwiedzone miejscowości: 15 441
  • Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 25.02.2013
Pojedyncze przykłady nie zmieniają faktu, że tani marketowy namiot to tandeta. W każdej chwili może się rozlecieć. Jest przy tym ciężkawy, a o nieprzemakalności nie ma co mówić. Nie uprawiajmy swoistej "pochwały tandety". Mądre porzekadło powiada, że co jest tanie, to jest drogie.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Sądzę, że tutaj nie ma "pochwały tandety" tylko dajemy chłopakowi alternatywę pomiędzy kosztem noclegów w pensjonatach a własnym domem tylko na ten wyjazd. Niech sam się przekona ile jest frajdy z namiotem a jak mu się połamie w czasie burzy to taki wyjazd zapamięta do końca życia i będzie wiedział co kupić :D

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Zgadzam się z Yoshkiem poza jednym: autorką wątku jest dziewczyna :P
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna menel

• Na forum od: 25.03.2012
Zgadzam się z Yoshkiem poza jednym: autorką wątku jest dziewczyna :P
Właśnie  ;D Chłopak to jest poszukiwany, z własnym conajmniej M3 i nie marketowym.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum