Autor Wątek: Proszę o opinię. Garmin Dakota 20.  (Przeczytany 1599 razy)

Offline Mężczyzna SEBO

• Miasto: Rydułtowy
  • Na forum od: 03.07.2014
Proszę o opinię. Garmin Dakota 20.
« 21 Sie 2014, 11:04 »
Witam. Zastanawiam się nad zakupem garmina Dakoty 20 (około 850 zł.) z mapami topo PL 2014 i topo EU. Jeżdżę dużo turystycznie (trekking) po Polsce i Czechach. Często z dziećmi. Warto Waszym zdaniem wydać te pieniądze ?

Offline Mężczyzna tomek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.06.2014
Hej
też się zastanawiałem a w końcu ...
...kupiłem bo:
- potrzebowałem czegoś dedykowanego na rower,
- zasilanie 2xAA,
- możliwość podpięcia czujników ANT+

Sprawdza się dobrze jako
- logger
- nawigacja, (wymaga nieco przygotowania przed jazdą, choć krótkie odcinki robiłem też ad hoc na urządzeniu)

Teraz minusy:
- jako mapnik - porażka (tutaj smartfon + locus wysoko postawiły poprzeczkę)
- musisz podłączyć do kompa, żeby wysłać gpxa

Map nie kupowałem w zestawie, używam OSM

tomek

Offline Mężczyzna SEBO

Dzięki za info. Co znaczy, że trzeba było nieco przygotowania przed jazdą ? Ja zamierzam kupić z mapami PL Topo 2014 i Europy. Pozdrawiam !

Offline Mężczyzna tomek

...Co znaczy, że trzeba było nieco przygotowania...
Ano najwygodniej jest trasę zaplanować i przygotować na komputerze, po czym wgrać do Dakoty

Offline Mężczyzna Neno

• Miasto: Zambrów
  • Na forum od: 09.01.2011
Ja polecam.
Miałem, sprzedałem - teraz tęsknię...
Super widoczny w słonku, długo trzyma na AA, w miarę nieduży - mieści się na sterze. Na rower - doskonała propozycja.

Offline Mężczyzna SEBO

Serdeczne dzięki za info ! Pozdrawiam

Offline Mężczyzna Daniel-san

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 15.01.2014
Teraz minusy:

Ja potrzebuję GPS głownie jako mapnik, zeby spojrzec na niego na rozstaju dróg, sprawdzić czy napewno dobrze jadę. W takim wypadku smartfon i mapa offline lepsze od Dakoty, tak?
Książka: Bike'owa podróż - z Sydney do Szczecina

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Zmacałem na szybko (dosłownie kilkanaście sekund) Dakotę 10 u napodkanego Rumuna. Wyglądała całkiem interesujące. Pierwsze dotknięcie ekranu nieudane, trzeba chyba lekko docisnąć. Ekran wcale nie wydawał mi się specjalnie ciemny.

Ciekaw jestem czy w dłuższej perspektywie jest wygodniejszy w obsłudze od Etrexa, w którym joystick bywa jednak nieco uciążliwy.

Nie podoba mi się sposób zamykania tylnej klapki, przekręcanie wydaje się jednak pewniejsze od zatrzasku.

Jeśli ekran dotykowy pozwala na szybkie przewijanie i precyzyjne trafianie w drobne punkty, to chyba warto. Krótszy czas działania niż Etrexa nie powinien mieć większego znaczenia - na 2 AA działał chyba koło 450-500 km - 17% krótsza praca specjalnie nie zniechęca ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna magicjade

• Na forum od: 07.06.2013
Witam. Zastanawiam się nad zakupem garmina Dakoty 20 (około 850 zł.) z mapami topo PL 2014 i topo EU. Jeżdżę dużo turystycznie (trekking) po Polsce i Czechach. Często z dziećmi. Warto Waszym zdaniem wydać te pieniądze ?

Witam,
To zależy, czy będzie w pełni wykorzystywane. Teoretycznie do jazdy po Polsce i Czechach może wystarczyć Dakota 10 z PL Topo 2014 + Czechy w wersji Open Source.

Ostatnio zastanawiałem się nad zakupem Dakoty i po wielu za i przeciw wybrałem 20. O wyborze zdecydowało:

1. Możliwość podłączenia dodatkowych elementów (kadencja, pulsometr)
2. Miejsce na dodatkową kartę microSD (kupiłem w zestawie z mapą Polski i Europy)

Z dodatkowych funkcji 20-ki w stosunku do 10-tki jest jeszcze kompas i mozliwość podpięcia czujnika temperatury, ale dla mnie nie były priorytetami.

Pozdrawiam,
Adam

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Po co kupować mapę topo PL skoro Garmin wycofuje się z jej aktualizowania? Nie lepiej coś darmowego z neta?

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
PL Topo 2014 nie jest wspierana przez firmę Garmin!
Proszę nie wprowadzać w błąd zainteresowanych.
http://www.garminwpolsce.pl/
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna tomek

Teraz minusy:

Ja potrzebuję GPS głownie jako mapnik, zeby spojrzec na niego na rozstaju dróg, sprawdzić czy napewno dobrze jadę. W takim wypadku smartfon i mapa offline lepsze od Dakoty, tak?

Na rozstaju dróg Dakota będzie o tyle lepsza, że zwykle jest zamontowana na kierownicy przed oczyma, na bieżąco pokazuje Ci Twoją pozycję i ma rozsądne zapotrzebowanie na energię.

Smartfon + locus lepsze bo większy ekran i łatwiejsza obsługa. Jednak ze względu na baterię nie miałem go nigdy odpalonego non stop, tylko wyciągałem z kieszeni kiedy potrzeba

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum