http://sklep.portalgorski.pl/namiot-nordisk-lofoten-2-ulw proszę bardzo.Mi się na jedno-dwuosobowych wyprawach sprawdza. Bardzo lekki. W przeciwieństwie do większości namiotów możesz rozstawić go w deszczu z sypialnią i nie naleje się do niego wody. Bardzo dobrze oddycha.Minus taki że w środku się nie przebierzesz. Ale w przypadku dwuosobowej wyprawy biorę jeszcze UL Tarpa (300g) i sprawa przedsionka rozwiązana. W tym układzie jestem wstanie z matą i śpiworem zamknąć się w 1,2kg a to już jest taka waga, że jestem dalej na lekko i dalej w pełni samowystarczalny.
Pytanie do praktyków.Czy w namiocie Naturehike Cloud Up 1 osobnik o wzroście 185 cm może się w przespać bez ciorania śpiworem o sypialnię ? Spotkałem się z opinią że to namiot raczej dla niewysokich osób.Czy pod tym względem lepiej wypada dwójka (spanie po skosie)?
Bo tak naprawdę niepotrzebna do niczego ta sypialnia.
Lekko i wytrzymale da się.
Samemu spanie to bajka. W tamtym roku w Alpy już pojechałem bez sypialni i to był strzał w dziesiątkę. Bo tak naprawdę niepotrzebna do niczego ta sypialnia.
W Alpach nie ma wielu owadów to raz. A dwa, że w namiocie jednopowłokowym wilgoć jest na każdej ściance, taki namiot na dużym deszczu to porażka.
namiot typu trumna "i nie dotyka się ścianek" to trochę oksymoron.
Teraz stosuję tarpa któremu żaden namiot wagą do pięt nie dorasta nie mówiąc o tym że pod tarpem spokojnie mogę się rozebrać ubrać a nawet spokojnie gotować posiłki. No i co najważniejsze woda spływa po ściance i nie moczy śpiwora. Bezcenne
Cytat: Frugo w 30 Paź 2019, 17:50Lekko i wytrzymale da się.No i też wymiary, które powodują, że to namiot na dobrą pogodę. Bo na wyprawie, to przy takiej ciasnocie śpiwór bardzo szybko namoknie, bo zawsze będzie przyciera o ścianki. 2 osoby w tym to już zupełny kosmos, to na zasadzie survivalu, bo już wygoda zupełnie zerowa, jak wg rysunku w nogach i głowie 50-55cm.IMO to jeszcze niezły sprzęt np. na wyścigi, czy wypady 2-3 dniowe, gdzie można spać bez wygód, ale na dłuższą wyprawę to już już tego nie widzę.Cytat: manfred w 30 Paź 2019, 20:20to jest namiot mimo że 2os zdecydowanie 1os. nie namaka śpiwór nawet puchowy (a taki używam) gdyż parametry powłoki są więcej niż świetne. brak kondensacji to jest to dlaczego go tak lubię.
to jest namiot mimo że 2os zdecydowanie 1os. nie namaka śpiwór nawet puchowy (a taki używam) gdyż parametry powłoki są więcej niż świetne. brak kondensacji to jest to dlaczego go tak lubię.