Autor Wątek: Lekki namiot wyprawowy  (Przeczytany 273118 razy)

Frugo

• Gość
Odp: Lekki namiot wyprawowy
« 30 Paź 2019, 18:19 »
jeśli chodzi o ideał to u mnie nr 1 Fjallraven Abisco View 2
Funkcjonalność na mega wysokim poziomie. Ilość możliwości jaką oferuje ten namiot powala.
No i mega wygodny przy dwóch osobach na wyprawie.

Tylko inne będą namioty do 500g, do 1,5kg i do 3kg. Ale po to jest rynek aby każdy kupił to co lubi.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 30 Paź 2019, 18:28 »
2,7 kg to kloc.
Moim ideałem był by ( gdyby istniał) stary Marabut Komodo ważący poniżej 2kg. Biorę w ciemno :)
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline nie.dzielny

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 01.04.2009
« 30 Paź 2019, 19:46 »
Pytanie do praktyków.
Czy w namiocie Naturehike Cloud Up 1 osobnik o wzroście 185 cm może się w przespać bez ciorania śpiworem o sypialnię ? Spotkałem się z opinią że to namiot raczej dla niewysokich osób.
Czy pod tym względem lepiej wypada dwójka (spanie po skosie)?
Wszystkie zawarte tutaj opinie są moimi subiektywnymi odczuciami z którymi w pełni się zgadzam

Offline Mężczyzna manfred

• Miasto: Podhale
  • Na forum od: 30.08.2019
    • Facebuk
« 30 Paź 2019, 20:17 »
http://sklep.portalgorski.pl/namiot-nordisk-lofoten-2-ulw proszę bardzo.
Mi się na jedno-dwuosobowych wyprawach sprawdza.
Bardzo lekki. W przeciwieństwie do większości namiotów możesz rozstawić go w deszczu z sypialnią i nie naleje się do niego wody. Bardzo dobrze oddycha.
Minus taki że w środku się nie przebierzesz. Ale w przypadku dwuosobowej wyprawy biorę jeszcze UL Tarpa (300g) i sprawa przedsionka rozwiązana.
W tym układzie jestem wstanie z matą i śpiworem zamknąć się w 1,2kg a to już jest taka waga, że jestem dalej na lekko i dalej w pełni samowystarczalny.
Taki namiot miałem już ponad 15 lat temu. Mam go gdzieś do dziś w piwnicy. Produkował go Vaude bivi. Na pewno był cięższy i jedno-powłokowy. Jak dla mnie nieużyteczny z racji że ciężko się ubrać i rozebrać. Teraz stosuję tarpa któremu żaden namiot wagą do pięt nie dorasta nie mówiąc o tym że pod tarpem spokojnie mogę się rozebrać ubrać a nawet spokojnie gotować posiłki. No i co najważniejsze woda spływa po ściance i nie moczy śpiwora. Bezcenne

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 30 Paź 2019, 20:18 »
W Naturhike Spider, bardzo podobnym do Cloud, jeden osobnik o wzroście 182cm mieści się na leżąco i na siedząco bez żadnego problemu. Jest też miejsce na manele.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

• Facebuk
« 30 Paź 2019, 20:20 »
Pytanie do praktyków.
Czy w namiocie Naturehike Cloud Up 1 osobnik o wzroście 185 cm może się w przespać bez ciorania śpiworem o sypialnię ? Spotkałem się z opinią że to namiot raczej dla niewysokich osób.
Czy pod tym względem lepiej wypada dwójka (spanie po skosie)?

W dwójce spałem z kumplem w Alpach i dotykaliśmy sypialni ale sypialnia nie dotykała namiotu głównego tak więc śpiwór był zawsze suchy. Samemu spanie to bajka. W tamtym roku w Alpy już pojechałem bez sypialni i to był strzał w dziesiątkę. Bo tak naprawdę niepotrzebna do niczego ta sypialnia.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 30 Paź 2019, 20:24 »
Bo tak naprawdę niepotrzebna do niczego ta sypialnia.
Mam podobne przemyślenia. Jednak zatrzymuje owady.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 30 Paź 2019, 20:30 »
Lekko i wytrzymale da się.

Lekko i wytrzymale tak, ale ekstremalnie lekko i wytrzymale - to z moich doświadczeń wynika, że to tylko kwestia czasu aż się na tym przejedziemy. Ciężko mi tu polemizować w sprawie tego konkretnego namiotu - bo nie używałem, ale strach byłoby coś takiego używać np. na kamienistym terenie jakich jest wiele na południu Europy.

No i też wymiary, które powodują, że to namiot na dobrą pogodę. Bo na wyprawie, to przy takiej ciasnocie śpiwór bardzo szybko namoknie, bo zawsze będzie przyciera o ścianki. 2 osoby w tym to już zupełny kosmos, to na zasadzie survivalu, bo już wygoda zupełnie zerowa, jak wg rysunku w nogach i głowie 50-55cm.

IMO to jeszcze niezły sprzęt np. na wyścigi, czy wypady 2-3 dniowe, gdzie można spać bez wygód, ale na dłuższą wyprawę to już już tego nie widzę.

Samemu spanie to bajka. W tamtym roku w Alpy już pojechałem bez sypialni i to był strzał w dziesiątkę. Bo tak naprawdę niepotrzebna do niczego ta sypialnia.
W Alpach nie ma wielu owadów to raz. A dwa, że w namiocie jednopowłokowym wilgoć jest na każdej ściance, taki namiot na dużym deszczu to porażka.

• Facebuk
« 30 Paź 2019, 20:32 »
To fakt bezsprzeczny coś za coś. Ja tu jednak znalazłem na aliexpres moskitierę pod tarpa jeśli czuję że pasożyty będą się do mnie dobierać śpię pod tarpem w takim czymś

• Facebuk
« 30 Paź 2019, 20:35 »
W Alpach nie ma wielu owadów to raz. A dwa, że w namiocie jednopowłokowym wilgoć jest na każdej ściance, taki namiot na dużym deszczu to porażka.

Jeśli się nie dotyka ścianek to wg mnie nie ma tragedii. Spałem w porządnym deszczu i nic mi na głowę nie padało.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 30 Paź 2019, 20:37 »
namiot typu trumna "i nie dotyka się ścianek" to trochę oksymoron.

My home is where my bike is.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 30 Paź 2019, 21:00 »
namiot typu trumna "i nie dotyka się ścianek" to trochę oksymoron.

No dokładnie. Żeby nie dotykać ścianek taki namiot musi być dość duży. A to da gabaryty po złożeniu czy wagę zbliżone do mniejszego ale dwupowłokowego.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 30 Paź 2019, 21:10 »
Teraz stosuję tarpa któremu żaden namiot wagą do pięt nie dorasta nie mówiąc o tym że pod tarpem spokojnie mogę się rozebrać ubrać a nawet spokojnie gotować posiłki. No i co najważniejsze woda spływa po ściance i nie moczy śpiwora. Bezcenne

Można spytać jaką technikę rozkładania stosujesz?
Rower do góry nogami i równolegle do ścianki, czy np. koło do wierzchołka? Zawijasz od spodu by mieć podłogę?

• Facebuk
« 30 Paź 2019, 21:21 »
Ale ja nie stosuję roweru do rozkładania tylko jeden patyk i śledzie. Tarp Lesovik pod tym jest super.

Frugo

• Gość
« 30 Paź 2019, 22:13 »
Lekko i wytrzymale da się.

No i też wymiary, które powodują, że to namiot na dobrą pogodę. Bo na wyprawie, to przy takiej ciasnocie śpiwór bardzo szybko namoknie, bo zawsze będzie przyciera o ścianki. 2 osoby w tym to już zupełny kosmos, to na zasadzie survivalu, bo już wygoda zupełnie zerowa, jak wg rysunku w nogach i głowie 50-55cm.

IMO to jeszcze niezły sprzęt np. na wyścigi, czy wypady 2-3 dniowe, gdzie można spać bez wygód, ale na dłuższą wyprawę to już już tego nie widzę.

to jest namiot mimo że 2os zdecydowanie 1os.
nie namaka śpiwór nawet puchowy (a taki używam) gdyż parametry powłoki są więcej niż świetne. brak kondensacji to jest to dlaczego go tak lubię.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum