Autor Wątek: Lekki namiot wyprawowy  (Przeczytany 273202 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Lekki namiot wyprawowy
« 29 Mar 2021, 16:33 »
Po co namiot 2 osobowy dla jednej osoby?

Wiele osób takiej konfiguracji używa, bo dzięki temu mamy w namiocie dużo wygodniej i więcej miejsca, szczególnie dotyczy to osób wysokich lub ciężkich. Nie jest to oczywiście ekwipunek spod znaków UL, ale przecież nie każdy jeździ w takim systemie.

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
« 29 Mar 2021, 19:11 »
... Lekka dwójka to tak do 2 kg.
Dokładnie tak. 2 kg przy wygodnym namiocie 2-osobowym jest do przyjęcia.

Mało wygodna, ciasna jedynka w podobnej dla mnie osobiście odpada. No ale każdy wybiera wedle własnego uznania.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 29 Mar 2021, 19:42 »
2.6kg ma 2 osobowy Fjallraven Abisco View 2. Dla mnie ideał namiotu wyprawowego ;-)

Fajny.
Za dużo jednak tam linek.
Często śpię na utwardzonych powierzchniach i trochę zachodu byłoby z tymi odciągami. W MSR Hubba przedsionek zaczepiam o klamkę hamulcową i problem ze śledziami znika.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 29 Mar 2021, 20:08 »
Dwa kilogramy waży moja samonośna dwójka z zewnętrznym stelażem, dwoma wejściami i naklejką RHCP.

Frugo

• Gość
« 29 Mar 2021, 20:10 »
2.6kg ma 2 osobowy Fjallraven Abisco View 2. Dla mnie ideał namiotu wyprawowego ;-)

Fajny.
Za dużo jednak tam linek.
Często śpię na utwardzonych powierzchniach i trochę zachodu byłoby z tymi odciągami. W MSR Hubba przedsionek zaczepiam o klamkę hamulcową i problem ze śledziami znika.

ale to samonośny namiot i nie musisz tych linek na utwardzonym nawet nigdzie mocować jak chcesz

Frugo

• Gość
« 29 Mar 2021, 20:11 »
wojtek - co to za model?

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 29 Mar 2021, 20:28 »
ale to samonośny namiot i nie musisz tych linek na utwardzonym nawet nigdzie mocować jak chcesz

A jak przymocujesz przedsionek?
https://youtu.be/ikxuZaW85NA?t=223
Z filmiku wynika, że trzeba do tego użyć 2 śledzie (+ kolejne 2 z drugiej strony).
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna Navi

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 08.05.2015
« 6 Kwi 2021, 13:03 »
Coś może się pojawiło ciekawego, szukam lekkiej jedynki, budżetowo od Chińczyków. Ten CloudUp 1  za ciężki jest. Od lat używam 2 os. zaprojektowanego przez Czechów, szyty w PRC i waży 2,1kg - a chciałbym poniżej 1,5kg zejść i najlepiej dwuwarstowy.

Czy ten namiot ma sens, nylon 15d jest trwały?
https://pl.aliexpress.com/item/32837294744.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.6b33760eIdNXno&algo_pvid=null&algo_expid=null&btsid=0b0a187916177080653548751e81dd&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_
« Ostatnia zmiana: 6 Kwi 2021, 13:22 Navi »

Offline Mężczyzna grzesiekbu

• Miasto: Warszawa (Żoliborz)
  • Na forum od: 22.04.2021
« 24 Kwi 2021, 22:26 »
Witam wszystkich
Chciałem się Was doradzić. Przeczytałem wątek chyba od 2015 roku.
Potrzebuje namiotu na wyprawy rowerowe. Jeżdżę w konfiguracji albo sam (używam wtedy starego aprenaza z deca dwuosobowego) albo z dzieciakami. Obecnie oprócz ww. namiotu aprenaz mam jeszcze namiot 3 osobowy high peak Kira. Oba te namioty nie są lekkie.
W tym roku wybieramy się w składzie 2+2 na kilka wypraw rowerowych z sakwami (z dzieciakami zawsze sprzętu jest więcej) szukam kolejnego namiotu bo spanie w dwie osoby w małym z deca jest ciężkie (mam 180cm i nie wiem jak ale zazwyczaj dotykam jak nie głowa to nogami to tropiku) myślę nad dwoma namiotami w moim budżecie (800pln)

Który namiot byście wybrali ??

cloud up 3 w nowej wersji

Bądź

Mongar 2

Bardziej jednak skłaniam się do wersji cloud 3 bo jednak będzie dawała mi większy komfort szczególnie podczas wyjazdów z rodziną.

Z drugiej strony nawet jeśli jadę sam jego (nh cu3) waga jest niższa od deca i mogę sobie spać jak w willi :)

Drugie pytanie do Was to który kolor wybrać (sporo śpię na dziko) i obecnie skłaniam się do  zielonego. Nie miałem okazji na żywo oglądać tych namiotów. Który zielony będzie według Was najmniej widoczny (dostępne obecnie są zazwyczaj te cięższe ciemno zielone)?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam
Grzesiek

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 24 Kwi 2021, 23:02 »
Te ciemnozielone, army green, są ok. Te jasno zielone, jeżeli chodzi o kamuflaż, to porażka. Zieleń jest tak intensywna, że bije po oczach z daleka. Jeżeli zależy Ci na zniknięciu,  to nie masz się nad czym zastanawiać.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna grzesiekbu

• Miasto: Warszawa (Żoliborz)
  • Na forum od: 22.04.2021
« 25 Kwi 2021, 13:42 »
Te ciemnozielone, army green, są ok. Te jasno zielone, jeżeli chodzi o kamuflaż, to porażka. Zieleń jest tak intensywna, że bije po oczach z daleka. Jeżeli zależy Ci na zniknięciu,  to nie masz się nad czym zastanawiać.
Tylko army green nigdzie nie dostępny. Pozostaje nie wiem jak to napisać średnio ciemno zielony i jasno zielony.
Ktoś może się wypowiedzieć czy ten 210t jest mocno żarówka?

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Offline Mężczyzna uki

• Miasto: mosina
  • Na forum od: 29.11.2020
« 25 Kwi 2021, 13:54 »
Żarówka to nie jest, ale do army green mu brakuje- szary warto wziąć pod uwagę. Zawsze troszeczkę lżejszy.

Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 29 Kwi 2021, 07:59 »
Z namiotów Naturehike to do mnie najbardziej przemawia Star River. Sypialnia nie jest cała z siatki, jest dość szeroki i ma dwa boczne wejścia. Niestety jest ten sam problem z kolorami (jest chyba jeden sprzedawca na Ali, który ma je w kolorze ciemno niebieskim). Obejrzyj namioty z Deca z serii 900. Są lekkie dosyć (poniżej 1kg na osobę), ale droższe od Naturehike.

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
« 29 Kwi 2021, 09:52 »
Kupiłem Star Rivera jako następcę jednopowłokowego i małego Tagara. Kolor zielony ale nie razi po oczach. Kamuflaż na pewno gorszy od army green ale jakoś szczególnie mi na tym nie zależało. Trochę cięższy ale za to w środku ogrom miejsca. I mimo wielkości całkiem niewielki po spakowaniu i skompresowaniu. 
Pozdrawiam,
Krzysiek

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum