Autor Wątek: Lekki namiot wyprawowy  (Przeczytany 273205 razy)

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
Odp: Lekki namiot wyprawowy
« 29 Kwi 2021, 10:11 »
Użytkuję Star River jako "drugi" namiot. Ta zieleń, mimo, że na oko dość jaskrawa, raczej dobrze się maskuje (chociaż nie tak dobrze jak nasz "pierwszy" MSR Elixir). Z wad, które dotychczas zauważyłem:
  • Sposób otwierania sypialni - półkole zwrócone do góry (czyli takie odwrócone U) powoduje, że trzeba w zasadzie otwierać zawsze cały zamek
  • Brak jakichś mocowań, czy czegoś w tym rodzaju w tropiku w miejscach, gdzie przypadają końce poprzeczki masztu - powoduje to, że tropik może się przemieszczać i te końce przesuwają się na bardziej delikatną część tropiku. Może wykombinuję jakąś minikieszonkę na to kiedyś - tam miałem w starej Salewie
Poza tym namiot raczej godny polecenia w tym przedziale cenowym. Aha, wydaje mi się, że wolniej schnie, niż ten nasz MSR - może to wynika z koloru, albo z materiału, nie wiem.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 22 Cze 2021, 20:27 »
Szukam dwójki która będzie solidna, a w ogóle genialnie by było gdyby po spakowaniu mieściła się do przedniej sakwy. Tak do 1000-1500pln. Pomożecie?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 23 Cze 2021, 08:27 »
Może Tordis 2? Bardzo przestronna dwójka, szybko się rozkłada. Pałąków jednak do sakwy nie wciśniesz, ja montowałem je na górę.

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
« 23 Cze 2021, 10:55 »
Jak na lekki, to trochę ciężki. chyba, że jakość wykonania i solidność usprawiedliwia wagę.
Sam zaczynam się zastanawiać nad dwójką (jako kolejny namiot) i z ciekawych znalazłem:

https://www.decathlon.pl/p/namiot-samonosny-3-sezonowy-trek-900-2-osobowy/_/R-p-301558

https://allegro.pl/oferta/namiot-cycling-ultralight-2-nh18a180-d-10706525722

https://allegro.pl/oferta/namiot-mongar-2-nh17t007-m-10703494483

https://allegro.pl/oferta/namiot-star-river-2-nh17t012-t-10703588684

https://allegro.pl/oferta/lekki-namiot-2-osobowy-fjord-nansen-tromvik-ng-ii-9321881706

Trek troche wąski, Tromvik trochę drogi. Zakup pewnie na jesień, może ceny będą lepsze.
Paweł.

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 23 Cze 2021, 11:05 »
Fakt, nie zwróciłem uwagi że jesteśmy w wątku "lekki" i skupiłem się na "solidny".

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 23 Cze 2021, 11:55 »
Wax to kawał chłopa, więc namiot z deca może być dla niego przyciasny, podobnie pierwszy NH, Mongar jest mało dyskretny (posiadam, ma mnóstwo odblasków), w star river śpi wuj tom, ale chyba po skosie.

W miarę lekkie i w miarę w budżecie:
Robens Buck Creek 2
Terra Nova Helm Compact 2
MSR Zoic i Elixir
Nie wiem, jak z wytrzymałością i trwałością tych namiotów..

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 23 Cze 2021, 12:09 »
No i pytanie, jak bardzo ma to być namiot 2-osobowy. Czy mają się zmieścić dwie osoby, czy jednak tylko jedna.
Z tych bardziej jednoosobowych to jeszcze NH CLOUD UP 2. Ponoć niewygodny do wchodzenia (trzeba wejść i się obrócić wewnątrz), ale trochę lżejszy.
Jak mają się zmieścić 2 osoby - to ja zaryzykowałem z FJ Rekvik III NG. 150g cięższy niż dwójka (i inne proponowane tu dwójki), a miejsca na dwie osoby jest sporo.

edit:
Cloud Up 2 można też spotkać w lepszym kolorze (ciemnozielony) niż inne namioty NH.

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
« 23 Cze 2021, 12:15 »
W Star River 2 materac z Deca w rozmiarze XL położony w osi namiotu ma luz ok. 10-15cm. Czyli podłoga w tym miejscu ma pewnie ok. 2,1m. Namiot rozbity z tropikiem, podczepiona podłoga i dobrze naciągnięte odciągi.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 23 Cze 2021, 14:54 »
Mam 191/3cm wzrostu i w Star River 2 jest ok. Generalnie polecam jedynie trzeba coś pokombinować z pokrowcem bo standardowy jest w formie worka co jest słabe.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 23 Cze 2021, 15:12 »
[...]
https://allegro.pl/oferta/namiot-cycling-ultralight-2-nh18a180-d-10706525722

https://allegro.pl/oferta/namiot-mongar-2-nh17t007-m-10703494483

https://allegro.pl/oferta/namiot-star-river-2-nh17t012-t-10703588684

[...]
Zakup pewnie na jesień, może ceny będą lepsze.

O ile Skalnik jako taki jest sklepem godnym polecenia, to ceny NH mają trochę wysokie (o ile akurat nie ma promocji) - na Ali będzie sporo taniej (z darmową wysyłką w rozsądnym czasie).

Offline Mężczyzna misiek

« 24 Cze 2021, 12:03 »
Mam 191cm wzrostu i w Star River 2 jest ok. Generalnie polecam jedynie trzeba coś pokombinować z pokrowcem bo standardowy jest w formie worka co jest słabe.

Sypialnie i tropik pakuję do oddzielnego worka wodoszczelnego, śledzie oraz pałąk są w oryginalnych pokrowcach i całość idzie do wora transportowego. Lepszym rozwiązaniem jest rozdzielenie sypialni i tropika do oddzielnych worków co zamierzam uczynić. Sypialnia jest po nocy sucha, a tropik przeważnie mokry więc ma to jakieś uzasadnienie.

... na Ali będzie sporo taniej (z darmową wysyłką w rozsądnym czasie).

Mój wyszedł połowę ceny podanego sklepu, a doszedł ... na drugi dzień po zakupie  :lol:
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 24 Cze 2021, 13:20 »
Ja używam pokrowca od spider2 i jest rewelacyjnie.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 24 Cze 2021, 20:27 »
Lepszym rozwiązaniem jest rozdzielenie sypialni i tropika do oddzielnych worków co zamierzam uczynić. Sypialnia jest po nocy sucha, a tropik przeważnie mokry więc ma to jakieś uzasadnienie.

Przy słonecznej pogodzie wyciągasz tropik z sakwy i po 5 minutach masz już suchy.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 24 Cze 2021, 20:28 »
Sypialnie i tropik pakuję do oddzielnego worka wodoszczelnego,
Błąd.
Jak sam zauważyłeś tropik jest przeważnie mokry w czasie pakowania. Worek wodoszczelny powoduje, że kisi się cały dzień. Staram się ropik, lub tropik z sypialnią jeżeli trudno rozdzielić,  wkładąć do worka przepuszczającego powietrze. Nawet jeżeli spotka ustrojstwo deszcz, to nie ma problemu. Tropik, chroniony dodatkowo zewnętrznym workiem wytrzyma to.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna misiek

« 24 Cze 2021, 21:02 »
Przy słonecznej pogodzie wyciągasz tropik z sakwy i po 5 minutach masz już suchy.

U mnie to nie jeździ w sakwie, patrz poniżej  :)

Błąd.
Jak sam zauważyłeś tropik jest przeważnie mokry w czasie pakowania. Worek wodoszczelny powoduje, że kisi się cały dzień...

Niestety, inaczej nie mogę ponieważ w worku w uprzęży Triglav jedzie również śpiwór, którego nie chciałbym zmoczyć. Dlatego namiot idzie do wora wodoszczelnego, a po drodze jak słonko przygrzewa rozkładam gdzieś na łące i suszę - zajmuje to kilkanaście minut. I jak na razie taki sposób się sprawdza. Rozdzielenie  na 2 worki zapewni izolację bardziej suchej sypialni od mokrego tropiku w przypadku kiedy suszenie byłoby niemożliwe.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum