Autor Wątek: Lekki namiot wyprawowy  (Przeczytany 273207 razy)

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
Odp: Lekki namiot wyprawowy
« 26 Cze 2021, 20:34 »
Wszystkie namioty z metką "2 osobowe" dla dwóch osób to żart.
Eee, 2 osoby o nieprzesadnie wielkich rozmiarach pewnie dadzą radę. Ale z bagażem może być już mały problem. Co nie zmienia faktu, że dwójka jest idealnym i wygodnym rozwiązaniem dla jednego ludka  :) Tak mam teraz i żałuję, że wcześniej dusiłem się w małej jedynce.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 26 Cze 2021, 21:55 »
Tordis jest wystarczająco przestronny dla dwóch osób, dwa wejścia i przedsionki robią robotę.

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 26 Cze 2021, 22:04 »
Nie wiem co wy robicie w tych namiotach, ale mi ten przybytek służy tylko do spania.
Mam jedynkę i sobie chwalę.
Sakwa z kierownicy ląduje przy głowie, a sakwa z bagażnika w przedsionku.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 27 Cze 2021, 22:17 »
Każdy robi jak chce.
Jeden jest kurdupel inny grubas.
Jeden po za spaniem biwakuje inny tylko śpi.

Różnimy się i to jest piękne.
Niema jednej słusznej definicji dobrego namiotu to trochę jak z siodełkiem.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 13 Lip 2021, 00:26 »
Chodził, chodził i wychodził. Zamówiłem. Po jakichś zniżkach i kuponach ostatecznie zapłaciłem 153.87$. Za miesiąc okaże się ile cła i vatu mi doliczą i co w ogóle ten namiot jest wart

No i dotarł. Szedł nieco ponad dwa tygodnie. Niezły czas. Mimo szumnych zapowiedzi, że od lipca naliczają cło i vat, nie dostałem ani jednego ani drugiego. Dostałem za to jako bonus dodatkową podłogę do namiotu, chociaż miało jej nie być. Takie zakupy to ja lubię. Teraz czas na testy.

Offline Mężczyzna uki

• Miasto: mosina
  • Na forum od: 29.11.2020
« 13 Lip 2021, 19:22 »
Nie zapłaciłeś vatu bo zamawiałeś w czerwcu.

Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka

Offline nie.dzielny

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 01.04.2009
« 15 Lip 2021, 16:51 »
To też chyba nie do końca tak. Zamówiłem i opłaciłem towar w czerwcu. Wysyłka też w czerwcu. I właśnie byłem pierwszym klientem na swojej poczcie płacącym VAT za przesyłkę.
Wszystkie zawarte tutaj opinie są moimi subiektywnymi odczuciami z którymi w pełni się zgadzam

Offline Mężczyzna uki

« 15 Lip 2021, 17:14 »
VAT do jakiejś tam kwoty naliczany jest przy płaceniu na alli. A pazerna poczta Polska dolicza sobie 8,5pln do każdej przesyłki. Nawet darmowej.

« Ostatnia zmiana: 15 Lip 2021, 17:34 uki »

Offline Mężczyzna Romal

« 15 Lip 2021, 21:04 »
VAT do jakiejś tam kwoty naliczany jest przy płaceniu na alli
Kupuję na Ali od wielu lat i nigdy takiej pozycji przy cenie nie widziałem. Jeśli to prawda, to muszą to ukrywać w cenie towaru (w co i tak nie wierzę)

A pazerna poczta Polska dolicza sobie 8,5pln do każdej przesyłki. Nawet darmowej.
A to już jest czysta demagogia. Poczta niczego sobie nie dolicza. Darmowe przesyłki przychodzą jako darmowe.

Offline Mężczyzna uki

« 15 Lip 2021, 21:53 »
Romalu nie rozumiem czy ze mnie kupisz, drwisz, czy żartujesz.... Też kupuje od Chińczyków nie od dziś i wiem co piszę. Podatek w cenie udało mi się zapłacić. Opłaty pocztowej jeszcze nie, bo paczka zamówiona w lipcu jeszcze nie doszła.

Zmiany od 1 lipca tego roku. Żeby nie być gołosłownym pierwszy z brzegu namiot: przy zakupie pojawia się pozycja podatek? , której nie było. Co do opłaty pocztowej jest pełno artykułów i informacji w necie.

Link do poczytania...
https://biznes.radiozet.pl/News/Od-1-lipca-2021-poczta-dolicza-8-5-zl-do-kazdej-przesylki-z-AliExpress
« Ostatnia zmiana: 15 Lip 2021, 22:06 uki »

Offline Mężczyzna Romal

« 15 Lip 2021, 22:15 »
Zmiany od 1 lipca tego roku
A widzisz. Czyli jednak zrzucili ten obowiązek Ali. A myślałem, że to nasi będą naliczać.

Co do opłaty pocztowej jest pełno filmików na YT
to też zmiana od 1 lipca? Wcześniej dodatkowe opłaty pojawiały się tylko wtedy, gdy zostało doliczone cło i vat. Setki tysięcy paczek chodziła za darmo.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 15 Lip 2021, 23:56 »
Zmiany od 1 lipca tego roku. Żeby nie być gołosłownym pierwszy z brzegu namiot: przy zakupie pojawia się pozycja podatek? , której nie było. Co do opłaty pocztowej jest pełno artykułów i informacji w necie.

U mnie też pojawiła się pozycja podatek, oczywiście zapłaciłem. Co ciekawe w ali pojawiła się dodatkowo "TAX Invoice" a na niej notka "Alibaba.com Singapore E-Commerce Private Limited is raising this invoice in accordance to the applicable tax laws in Netherlands." Vat w Holandii to 21%, a na fakturze jest 23% (czyli nasz polski) czy to oznacza, że ali pobrał vat i zapłaci polskiej skarbówce, czy ja jeszcze będę musiał raz ten vat zapłacić na poczcie? Ktoś już przez to przeszedł?

Offline Mężczyzna uki

« 16 Lip 2021, 00:04 »
Zmiany od 1 lipca tego roku
A widzisz. Czyli jednak zrzucili ten obowiązek Ali. A myślałem, że to nasi będą naliczać.

Co do opłaty pocztowej jest pełno filmików na YT
to też zmiana od 1 lipca? Wcześniej dodatkowe opłaty pojawiały się tylko wtedy, gdy zostało doliczone cło i vat. Setki tysięcy paczek chodziła za darmo.
Zobaczę jak dojdzie paczka z darmową wysyłką, która zamówiłem w lipcu. Podejrzewam że listonoszowi będę musiał zapłacić to 8,5 PLN. Oczywiście podatek doliczyli przy płaceniu.

Podatek jak i opłatę dla poczty wprowadzili razem od 1 lipca 2021

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 16 Lip 2021, 12:44 »
... I właśnie byłem pierwszym klientem na swojej poczcie płacącym VAT za przesyłkę.

Jako Łodzianin powinieneś wiedzieć, że:

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 16 Lip 2021, 13:41 »
A pazerna poczta Polska dolicza sobie 8,5pln do każdej przesyłki. Nawet darmowej.

"Poczta Polska zaoferuje odbiorcom przesyłek kompleksową usługę związaną z odprawą celno-podatkową towarów.
Więcej: https://biznes.radiozet.pl/News/Od-1-lipca-2021-poczta-dolicza-8-5-zl-do-kazdej-przesylki-z-AliExpress"

Oferuje, czy wymusza :-[
Przesyłki przez PP (z Aliexpress, a i z Allegro) idą dłużej i drożej jest (z czegoś trzeba sfinansować te sklepiki z gadżetami w urzędach P.)

Kupowałem kilka razy z Aliexpress, z przesyłką końcową Inpostem.
Cekawe, jak będzie wyglądać opłata/zgłoszenie podatkowe w tym przypadku.

ps. poza tym, uważam że PP powinna byc zniszczona :P

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum