Cytat: nie.dzielny w 15 Lip 2021, 16:51... I właśnie byłem pierwszym klientem na swojej poczcie płacącym VAT za przesyłkę.Jako Łodzianin powinieneś wiedzieć, że:
... I właśnie byłem pierwszym klientem na swojej poczcie płacącym VAT za przesyłkę.
skończy się tym, że to inpost będzie końcowym dostarczycielem paczek.
"Poczta Polska zaoferuje odbiorcom przesyłek kompleksową usługę związaną z odprawą celno-podatkową towarów.Więcej: https://biznes.radiozet.pl/News/Od-1-lipca-2021-poczta-dolicza-8-5-zl-do-kazdej-przesylki-z-AliExpress"
To wcale nie jest takie proste i oczywiste. PP dostarcza przesyłki z ali bo "musi" niezależnie od tego czy się jej to opłaca, czy nie. Inpost może je dostarczać jeżeli "chce" i mu się opłaca...
To wcale nie jest takie proste i oczywiste. PP dostarcza przesyłki z ali bo "musi" niezależnie od tego czy się jej to opłaca, czy nie. Inpost może je dostarczać jeżeli "chce" i mu się opłaca.
Vat w Holandii to 21%, a na fakturze jest 23% (czyli nasz polski) czy to oznacza, że ali pobrał vat i zapłaci polskiej skarbówce, czy ja jeszcze będę musiał raz ten vat zapłacić na poczcie? Ktoś już przez to przeszedł?
To wcale nie jest takie proste i oczywiste. PP dostarcza przesyłki z ali bo "musi" niezależnie od tego czy się jej to opłaca, czy nie
Cytat: zly-sze w 16 Lip 2021, 14:44To wcale nie jest takie proste i oczywiste. PP dostarcza przesyłki z ali bo "musi" niezależnie od tego czy się jej to opłaca, czy nie. Inpost może je dostarczać jeżeli "chce" i mu się opłaca.Aliexpress standard shipping to jest albo pocztex, albo inpost. I to już leci sobie z przepakiem w europie.Te przepisy wyeliminują jedynie chińszczyznę typu "za dolara z przesyłką", dla grubych rzeczy poczta będzie musiała się dostosować do rynku.
Łatwo możesz wygoglować jak to działa i dlaczego do mojej przesyłki z chin dopłacają wszyscy klienci PP. Jest kilka ciekawych informacji na ten temat.
Przy przesyłce "pocztowej" z chin PP nie ma nic do gadania ile za przesyłkę dostanie są międzynarodowe cenniki i międzynarodowe umowy.
Jeżeli podpisuję umowe, ustalam cennik i tego sie muszę trzymać.Jeżeli mam wieksze koszty, to renegocjuję umowę.
Tylko takich bezpośrednich przesyłek już prawie nie ma. Tylko najtańsze barachło jest puszczane w ten sposób.
Jak się negocjuje umowy ze 192 krajami mające rangę większą niż konstytucja, podpisane i ratyfikowane 80 lat temu w ... Kairze?
Chcesz powiedzieć, że ceny też są z 1941 roku?