Autor Wątek: Lekki namiot wyprawowy  (Przeczytany 272904 razy)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Odp: Lekki namiot wyprawowy
« 23 Lis 2011, 13:39 »
Ktoś się orientuje dlaczego tak licho na rynku z namiotami jednoosobowymi?
Może chodzi o to, zakres zastosowań i poziom komfortu w stosunku do lekkich dwójek nie jest powalający i potencjalnych nabywców przez to znacznie mniej.

Offline Mężczyzna arkadoo

• Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 23 Lis 2011, 14:53 »
Po prostu sezon sprzedaży się na nie skończył, a mało kto chcę trzymać w zimie towar który się nie sprzedaje. Na wiosnę będzie ich więcej.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline LordRuthven

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 12.01.2010
« 23 Lis 2011, 15:48 »
Nie kupuj nic, w czym nie będziesz mógł usiąść, bo po pierwszym deszczu będziesz trochę żałował ;]

Dlaczego?

Może chodzi o to, zakres zastosowań i poziom komfortu w stosunku do lekkich dwójek nie jest powalający i potencjalnych nabywców przez to znacznie mniej.

No to mam problem, bo kupiłem sobie Fjorda Nansena Troll III i chciałem kupić mniejszy na samotne wyjazdy. Tylko, że zakup dwójki chyba niewiele mi da (płacić drugi raz tyle samo za niewiele mniej korzyści?).

Online Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 23 Lis 2011, 22:53 »

Nie kupuj nic, w czym nie będziesz mógł usiąść, bo po pierwszym deszczu będziesz trochę żałował ;]

Dlaczego?

Bo jak będziesz gotował i jadł w czasie deszczu lub gdy bardzo zimno na polu i chociaż nogi chcesz mieć w śpiworze, to pozycja leżąca nie daje rady, o przebieraniu nie mówiąc.

No i przede wszystkim będziesz co chwilę ocierał się o zawilgoconą powłokę namiotu, wszystko będzie w wodzie, wilgotne, zimne i obleśne.

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 24 Lis 2011, 02:21 »
Janus: narobiłaś mi takiego smaka na tego Big Apnes, że nie widzę innej możliwości wręcz.

Szukam jakichś alternatyw, ale albo nie jest tak lekki, albo ludzie piszą, że przeciekają na szwach i kapie. Nie widziałem takiego, że możesz tropik osobno rozłożyć.

Te wszystkie cechy Big Apnes powodują, że ja nie widzę innego lepszego :/

Pytanie dodatkowe: ten Big Apnes ilu sezonowy jest?
Jak to jest z sezonowością? 3 lata i później ma prawo np. przeciekać czy to kwestia jak często korzystamy, czyli jak użyję raz w roku to wytrzyma np. 7 lat?

« Ostatnia zmiana: 24 Lis 2011, 02:27 Freud »
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 24 Lis 2011, 10:57 »
Freudzie, też należę do fanów Agniechy ;). W innym modelu
spaliśmy w sierpniu w Norwegii.

Jednak lubiąc BA, podoba mi się jeszcze inna marka, z którą
nie będzie takich problemów przy kwestiach gwarancyjnych
- MSR. Podobnie przestronnie, podobnie lekkie. Może nimi
się zainteresuj? :]

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna Freud

« 24 Lis 2011, 11:53 »
Dzięki Szy. faktycznie niektóre namioty MSR mają podobną charakterystykę.

Zarejestrowałem się nawet w nocy na forum outdoor'rowym, ale nie chce mi się tam spełniać tych wszystkich ich wymagań co do fotki :P żeby tylko móc odpisywać na posty. Widziałem, że tam jesteś i że na temat namiotów BA rozmawialiście.

Dzięki!

EDIT:
http://www.globetrotter.de/de/shop/detail.php?mod_nr=177258

Jest dostępny w Hamburgu :D Mam tam koleżankę, która na święta będzie w ZG. W każdym razie muszę poważnie zastanowić się nad ceną. 2k za namiot to jednak nie jest mało niezależnie od wysokości zarobków.
Tutaj faktycznie muszę powiedzieć, że MSR też fajne te namioty posiada.

EDIT:
@Szy - a Ty jaki masz namiot?
« Ostatnia zmiana: 24 Lis 2011, 13:31 Freud »
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline senes54

• Miasto: Nowy Żmigród
  • Na forum od: 31.01.2011
« 24 Lis 2011, 19:50 »
Za tą cenę to on parametrami nie powala.

Offline Mężczyzna Freud

« 24 Lis 2011, 20:48 »
Cena - właśnie to jest coś co mnie też zastanawia.
Wyjasniłem sobie tą cenę dwoma kwestiami:
- waga
- 3 osobowy
- jakość?

Reszta to i tak jak dla mnie funkcjonalnie wypas. Do tego wygląd mi się podoba no i ponoć trzyma jakość.

A swoją drogą skoro "nie powala" to co zaproponujesz za tą cenę na rower?

Offline Mężczyzna arkadoo

• Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 24 Lis 2011, 20:51 »
Przy takiej klasie namiotów, to on pewnie nie przemaka. Bardzo dużo lekkich namiotów z wysokiej półki mają parametry 1,5 k. Ciekaw jestem tylko po co Freudowi namiot 190x218. Przecież, to komfortowa 3 lub nawet 4, typowo rodzinny namiot. Poza tym drogi niesamowicie. Wykonanie itp. na najwyższym poziomie, ale też sporo płaci się za markę. Teraz w zimie bez problemu kupisz dobry namiot w atrakcyjnej (przecenionej) cenie.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Ma_rysia

• eko groszek
  • Miasto: Golina
  • Na forum od: 05.04.2009

Offline Mężczyzna Freud

« 24 Lis 2011, 21:00 »
Po co mi 3-4 osobowy: komfort. Waży mało, nie zajmuje to czemu nie. Jedynie cena lekko zaporowa. Myślałem wydać 1200zł, ale tutaj o 400zł cena przerasta moje oczekiwania.

Teraz będę jeździł z żoną może raz, dwa razy do roku więc takim namiot  posłuży mi więcej niż 3 sezony (małe zużycie). Będziemy mieli sporo miejsca. Lubię miejsce w namiocie.  Używać będę tylko w sezonie ciepłym. Do tego może ktoś się dołączy do wyprawy w 2012 i nie trzeba będzie targać kolejnego namiotu. To już bardziej drugożedny nieistotny powód.

No i po prostu - a czemu nie trójka. A po co mi 2 osobowy skoro mogę mieć 3 :D

Tak czy inaczej lubię słowo krytyki o cenie, funkcjonalności itd. ale prosiłbym od razu o ew. wskazanie czegoś co dorównuje w kwestii cena vs jakość.

Offline Mężczyzna Freud

« 24 Lis 2011, 21:00 »
Ja polecam FN VEIG II
http://www.fjordnansen.pl/site/?mod=offers&prod=515
A można to rozstawić bez tropiku? :D
Ma toto siateczkę żeby można było partzyć w niebo w ciepłe noce? :D

Offline Ma_rysia

• eko groszek
  • Miasto: Golina
  • Na forum od: 05.04.2009
« 24 Lis 2011, 21:01 »
Raczej bez sypialni ;D

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 24 Lis 2011, 21:02 »
A można to rozstawić bez tropiku? :D
Nie. Ale dla mnie byłaby to zaleta
Dzięki umieszczeniu tuneli stelażowych na zewnątrz tropiku namiot można bezpiecznie rozbić w deszczu, rozkładając najpierw tropik, który ochroni sypialnię przed zamoczeniem.
Poza tym pozwala szybciej spakować i rozstawić namiot (nie trzeba odczepiać sypialni)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum